Οικονομία

Σε νέο υψηλό έτους η χονδρική του ρεύματος – Ο ρόλος της κερδοσκοπίας στο φυσικό αέριο

Σε νέα υψηλά για φέτος σκαρφαλώνει η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τη στιγμή που κερδοσκοπικά παιχνίδια καθοδηγούν την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω υψηλής ζήτησης λόγω της ζέστης, η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ενισχύθηκε από 100 – 113 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε 124 ευρώ τη Δευτέρα και σε 131 ευρώ την Τρίτη. Αυτή η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι και η μεγαλύτερη φέτος μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, οι μέγιστες τιμές που καταγράφονται ενδοημερήσια στην αγορά ξεπέρασαν πλέον τα 300 ευρώ με τις ελάχιστες επίσης να ανεβαίνουν κοντά στα 75.

Ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης, οι φθηνές ΑΠΕ δεν είναι σε θέση να καλύπτουν τόσο μεγάλο μέρος των καθημερινών αναγκών όσο το Μάιο και τον Απρίλιο. Ως αποτέλεσμα, μπαίνουν στο σύστημα συμβατικές μονάδες με αέριο και λιγνίτη ώστε να συμπληρώσουν τις ποσότητες που χρειάζονται.

Παράλληλα, τον περασμένο μήνα ενισχύθηκε η τιμή του φυσικού αερίου ανά την Ευρώπη, πράγμα που επίσης συμβάλει στην άνοδο της εγχώριας αγοράς.

Η κερδοσκοπία επηρεάζει τις τιμές του TTF

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τον αναλυτή Σεμπ Κένεντι έδειξε ότι σημαντικό μέρος της τιμής του ευρωπαϊκού συμβολαίου TTF (περίπου 30%) αποδίδεται σε κερδοσκόπους.

Ενδεικτικό είναι ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κατείχαν πρόσφατα θέσεις 262 TWh στο TTF, δηλαδή παραπάνω από την ετήσια κατανάλωση αερίου της Ολλανδίας.

Οι θέσεις που στοιχηματίζουν σε άνοδο βρίσκονταν στις 420 TWh στα τέλη Απριλίου, ενώ οι καθοδικές έχουν μειωθεί τελευταία από τις 343 στις 235 TWh.

Πρόκειται για ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση, με μια πλευρά της αγοράς να κάνει έκκληση για περισσότερη ρύθμιση και εποπτεία, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο.

To άρθρο Σε νέο υψηλό έτους η χονδρική του ρεύματος – Ο ρόλος της κερδοσκοπίας στο φυσικό αέριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button