Τεχνολογία

Όταν πάλλονται οι εξέδρες των γηπέδων

Το εντυπωσιακό στιγμιότυπο που ακολουθεί είναι από το γήπεδο της Κοριτίμπα στη Βραζιλία εν ώρα αγώνα. Οι εξέδρες πραγματικά πάλλονται από τις εκδηλώσεις των οπαδών της γηπεδούχου ομάδας, με την εικόνα να είναι αδιάψευστος μάρτυρας, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που να εγείρονται φόβοι ακόμη και για την στατικότητα των κερκίδων.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όσους απορούν βέβαια, όταν χοροπηδάει τόσος κόσμος δημιουργείται τεχνικά αυτή η ταλάντωση η οποία βοηθάει στο να μην καταρρέει η εξέδρα, όπως συμβαίνει δηλαδή και στην περίπτωση σεισμού.

Υπάρχουν αρκετά ανάλογα παραδείγματα, όπως αυτό από το ΟΑΚΑ, στον αγώνα ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Μπάγερν Μονάχου, απ’ όπου και το ακόλουθο στιγμιότυπο:

Διαβάστε το σχετικό σχόλιο για την ταλάντωση στο άνω διάζωμα του ΟΑΚΑ στον αγώνα ΑΕΚ-Μπάγερν

Πρόκειται πιθανότητα για μια οριακή κατάσταση λειτουργικότητας, όπου και δημιουργούνται μεγάλες μετακινήσεις ταλαντώσεων καθώς και αίσθημα ανησυχίας στα άτομα που βρίσκονται εκεί. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την οριακή κατάσταση αστοχίας και την πιθανή κατάρρευση της κατασκευής.

Κύκλοι του υφυπουργού Αθλητισμού επεσήμαναν ότι «ταλαντώσεις έχουν παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν στο ΟΑΚΑ και σε άλλα γήπεδα με περισσότερα από ένα διαζώματα, χωρίς να συντρέχει λόγος ανησυχίας».

Ο καθηγητής Αντισεισμικού Σχεδιασμού ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης επεσήμανε: «Θα πρέπει να ελεγχθεί η στατικότητα του σταδίου και να διευκρινιστεί η αιτία της ταλάντωσης, αν ήταν από την αρχή της κατασκευής ή όχι. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα διότι από ταλάντωση έχουν γίνει καταρρεύσεις στο παρελθόν. Το πρόβλημα είναι τι φταίει. Αν υπήρχε από την αρχή ή παρατηρήθηκε τώρα. Αν παρατηρήθηκε τώρα το πρόβλημα είναι σοβαρότερο» (ίσως να συνυπάρχει και κάποια μηχανική κόπωση των υλικών του φορέα).

Δύο ακόμη ανάλογα βίντεο ακολουθούν, το πρώτο από το γήπεδο της  Άιντραχτ Φρανκφούρτης και το δεύτερο από το “Λα Μπομπονέρα” της Μπόκα Τζούνιορς, ίσως την πιο «κολασμένη έδρα» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button