ΓυναίκαΜόδα

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα αθλητικά ρούχα

Επιστρέφεις από το γυμναστήριο ή την πρωινή σου βόλτα, βγάζεις τα ιδρωμένα αθλητικά ρούχα. Να τα πλύνεις τώρα ή να το αφήσεις για αύριο; Η απάντηση δεν είναι πάντα τόσο απλή, γιατί αν και όλοι μας θέλουμε να διατηρούμε την υγιεινή μας, πρέπει επίσης να σκεφτούμε και το περιβάλλον, αλλά και την αντοχή των ρούχων μας. Σύμφωνα με την Carolina Quintero Rodriguez, λέκτορα και Program Manager στο RMIT University, και άρθρο της στο The Conversation η συχνότητα πλυσίματος εξαρτάται από την ένταση της άσκησης και τον τύπο του υφάσματος. Έτσι, ίσως να μη χρειάζεται να πλένεις τα αθλητικά σου ρούχα μετά από κάθε χρήση.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι το συχνό πλύσιμο των αθλητικών ρούχων δεν είναι απαραίτητο και μάλιστα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας και τον πλανήτη. Αντί να πλένεις τα αθλητικά σου ρούχα μετά από κάθε χρήση, θα έπρεπε να σκεφτείς τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάγκη για πλύσιμο και να εφαρμόσεις πιο έξυπνους τρόπους συντήρησης των ρούχων σου.

Τι επηρεάζει τη συχνότητα πλυσίματος;

Η απάντηση στο πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα αθλητικά σου ρούχα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος υφάσματος, η ένταση της άσκησης και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Σύμφωνα με τα όσα λέει η Quintero, “η συχνότητα πλυσίματος εξαρτάται από το πώς ιδρώνεις και τι είδους άσκηση κάνεις”. Δηλαδή, αν η άσκησή σου είναι ήπια, μπορείς να ξαναχρησιμοποιήσεις τα ρούχα σου μερικές φορές πριν τα πλύνεις. Αν όμως κάνεις έντονη άσκηση και ιδρώνεις πολύ, είναι καλύτερο να τα πλύνεις μετά από κάθε χρήση.

1. Τύπος υφάσματος: Τα ρούχα που φτιάχνονται από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, συχνά συγκρατούν λιγότερα βακτήρια και μυρωδιές σε σχέση με τα συνθετικά υφάσματα, όπως ο πολυεστέρας. Αυτό σημαίνει ότι αν φοράς βαμβακερά ρούχα για ήπια άσκηση, μπορείς να τα επαναχρησιμοποιήσεις 1-2 φορές πριν τα πλύνεις.

2. Ένταση άσκησης: Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση, τόσο περισσότερος ιδρώτας παράγεται και τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται βακτήρια. Αν κάνεις τρέξιμο ή έντονη προπόνηση, καλύτερα να πλύνεις τα ρούχα σου αμέσως μετά, καθώς αυτά τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν μυρωδιές ή ακόμη και δερματικά προβλήματα. Ωστόσο, για ήπια δραστηριότητα, όπως ήρεμη γιόγκα ή περπάτημα, μπορείς να περιμένεις λίγο περισσότερο.

3. Κλίμα και εποχή: Η θερμοκρασία και η υγρασία επηρεάζουν την ποσότητα του ιδρώτα που παράγεται και, κατά συνέπεια, την ανάπτυξη βακτηρίων. Όταν κάνει ζέστη, τα ρούχα σου πιθανόν να χρειάζονται συχνότερο πλύσιμο. Αντιθέτως, το χειμώνα, όταν ιδρώνεις λιγότερο, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις περισσότερες φορές χωρίς πρόβλημα.

Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις;

Το συχνό πλύσιμο των ρούχων έχει σημαντικές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Κάθε κύκλος πλυντηρίου καταναλώνει ενέργεια και νερό, ενώ οι συνθετικές ίνες, όπως ο πολυεστέρας, απελευθερώνουν μικροπλαστικά που καταλήγουν στους ωκεανούς. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που πλένεις τα ρούχα σου χωρίς να είναι απαραίτητο, συμβάλλεις στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Τι μπορείς να κάνεις για σωστή συντήρηση των ρούχων;

Αν αποφασίσεις να επαναχρησιμοποιήσεις τα αθλητικά σου ρούχα πριν τα πλύνεις, ακολούθησε αυτές τις απλές συμβουλές για να μειώσεις τα βακτήρια και τη μυρωδιά:

Γύρισε τα ρούχα από την ανάποδη: Αυτό βοηθάει τα βακτήρια να εκτεθούν στον αέρα και να μειώνονται πιο γρήγορα.

Άφησέ τα να στεγνώσουν: Μην τα αφήνεις μόνιμα νωπά ή σε κλειστούς χώρους, γιατί δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων. Κρέμασέ τα σε καλά αεριζόμενα μέρη και, αν μπορείς, άφησέ τα για λίγο στον ήλιο για φυσική απολύμανση.

Πλύνε τα σταδιακά: Αν χρησιμοποιείς συνθετικά ρούχα για έντονη άσκηση, πλύνε τα αμέσως μετά. Αν είναι βαμβακερά και τα χρησιμοποιείς για πιο ήπιες δραστηριότητες, μπορείς να τα επαναχρησιμοποιήσεις.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button