Οικονομία

Προτιμότερα τα ελληνικά και ισπανικά ομόλογα από τα γαλλικά

Θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από το πολιτικό χάος στη Γαλλία για να ανατραπεί το ράλι των ομολόγων της ηπείρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ενώ η απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές προκάλεσε την εκτίναξη των αποδόσεων σε ολόκληρη την ήπειρο, τα κρατικά ομόλογα στις χώρες του Νότου που παραδοσιακά θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες, ανέκαμψαν γρήγορα.

Οι επενδυτές της Vanguard Group και της Jefferies International θεωρούν οποιαδήποτε μετάδοση της κρίσης στα ομόλογα της περιφέρειας ως ευκαιρία αγοράς, ενώ η BlackRock και ο ιδρυτής της Pacific Investment Management, Μπιλ Γκρος, εμμένουν στα στοιχήματα ότι το χρέος της ΕΕ θα υπεραποδώσει έναντι των ΗΠΑ.

Οι εκτιμήσεις των οργανισμών υπογραμμίζουν πόσο ελκυστικές έχουν γίνει οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρώπης για τους διεθνείς επενδυτές από τότε που οι προσδοκίες για την νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα άρχισαν να αποκλίνουν από την αντίστοιχη της Fed όσον αφορά την ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων.

Τον Απρίλιο, το ασφάλιστρο απόδοσης που καταβάλλουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων – το ασφαλέστερο χρέος της ηπείρου – σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

«Η διεύρυνση των γαλλικών spreads αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αυξήσουμε την ευρωπαϊκή έκθεση στην περιφέρεια», δήλωσε ο Άλες Κούτνι, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων της Vanguard.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο μετά την ανακοίνωση του Μακρόν. Πριν από το πρόσφατο sell off, η αισιοδοξία ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες αντί να αντιταχθεί σε αυτές, βοήθησε στη μείωση της διαφοράς σε χαμηλό διετίας.

Η Ισπανία μείωσε το χάσμα των αποδόσεών της σε σχέση με τη Γαλλία και τώρα υπάρχει διαφορά μεταξύ τους μικρότερη από 20 μονάδες βάσης στο 10ετές, η μικρότερη που έχει καταγραφεί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η χώρα της Ιβηρικής έχει αναδειχθεί σε αγαπημένη της αγοράς φέτος χάρη στην οικονομική ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη μείωση του δημόσιου χρέους. Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα σχεδιάζει να αποπληρώσει τα διακρατικά δάνεια διάσωσης πριν από το χρονοδιάγραμμα.

Η ανακοίνωση του Μακρόν «προκάλεσε κάποια μετάδοση, αλλά όταν η μεταβλητότητα σταθεροποιηθεί, ο κίνδυνος θα παραμείνει πολύ συγκεκριμένος για τη Γαλλία», δήλωσε ο Αλεξάντερ Καμινάντ, CIO στην Ostrum Asset Management με έδρα το Παρίσι. Η κρίση πιθανότατα θα αναδείξει το κακό δημοσιονομικό πλαίσιο της Γαλλίας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη σε χώρες με πιο ευνοϊκές προοπτικές, είπε.

Η S&P Global Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης. Η αιφνιδιαστική κίνηση του Μακρόν ήρθε μετά την ήττα του κεντρώου κόμματός του από τον δεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της θα κατακτήσει επίσης την πρώτη θέση στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Η Λεπέν υποστηρίζει εδώ και καιρό οικονομικές πολιτικές που θα διογκώσουν περαιτέρω τις κρατικές υποχρεώσεις.

Ο Κούτνι της Vanguard είχε ήδη στοιχηματίσει κατά της Γαλλίας πριν από την ανακοίνωση των εκλογών, δεδομένου του επιδεινούμενου δημοσιονομικού σκηνικού της χώρας, προτιμώντας να κατέχει ισπανικό και ελληνικό χρέος.

Ο Γουέι Λι, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος επενδύσεων της BlackRock, αναφέρει ότι, εκτός από τη Γαλλία, η συνολική δημοσιονομική πορεία στην Ευρώπη είναι καλύτερη από ό,τι στις ΗΠΑ. Ο Γκρος της Pimco επεσήμανε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg αυτή την εβδομάδα ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα επηρεάσει σημαντικά τα κρατικά ομόλογα, καθιστώντας τα ευρωπαϊκά ομόλογα πιο ελκυστικά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button