Οικονομία

Πειραιώς: Δύναμη πυρός στο bancassurance η ενοποίηση με Εθνική Ασφαλιστική – Πότε το business plan

Στην δημιουργία ενός πανίσχυρου ενιαίου ασφαλιστικού οργανισμού που θα προκύψει από την κοινή λειτουργία του bancassurance της Πειραιώς και της Εθνικής Ασφαλιστικής, αναφέρθηκε ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, σε πρόσφατη συνάντηση του με δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκμετάλλευση των συνεργειών από την ένωση των δύο δικτύων, θα δημιουργήσει μία δύναμη πυρός με πολλαπλασιαστική αξία και για τις δύο πλευρές αλλά κυρίως προς την πλευρά της Ασφαλιστικής.

Αν ενοποιηθούν αυτές οι δύο δυνάμεις τότε ο CEO της Πειραιώς θεωρεί ότι η αξία που θα δημιουργηθεί, μπορεί να οδηγήσει την Εθνική Ασφαλιστική σε κερδοφορία της τάξης των 100 εκατ. ευρώ σε βάθος 4ετίας.

Επίσης οφέλη θα προκύψουν από την ενοποίηση στη διαχείριση περιουσίας των 15 δις ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς με τα περίπου 4 δις ευρώ που διαθέτει η Εθνική Ασφαλιστική

Πάντως η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να παρουσιάσει ολοκληρωμένο business plan για την Εθνική Ασφαλιστική στις 5 Μαρτίου, στο Λονδίνο. Εκεί θα διοργανώσει investor day για την παρουσίαση το νέου τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου της τράπεζας στο οποίο θα ενσωματώνεται και η Εθνική Ασφαλιστική. Το bancassurance της Πειραιώς, ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου, έχει μεγάλη δυναμική και το ίδιο θα συμβεί και με την Εθνική Ασφαλιστική.

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά υπολείπεται σημαντικά της αντίστοιχης ευρωπαϊκής, καθώς είναι στο 2,5% του ΑΕΠ, έναντι περίπου 8%-9% κατά μέσο όρο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ότι αφορά τις υφιστάμενες συνεργασίες με τις ασφαλιστικές NN και ERGO ο κ. Μεγάλου είπε ότι οι δύο εταιρείες θα αποχωρήσουν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2026, ενώ αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα και η κίνηση που θα κάνει η Εθνική Τράπεζα.

Το σίγουρο είναι ότι η συνεργασία τους με την Πειραιώς θα διατηρηθεί μέσα στο 2026 όπως και της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Εθνική Τράπεζα μέχρι να γίνει η πλήρης μετάβαση που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του επόμενου έτους.

Σε ότι αφορά άλλες δραστηριότητες ο Χρήστος Μεγάλου ανέφερε ότι η τράπεζα διερευνά ευκαιρίες χρηματοδότησης στον τουριστικό κλάδο και για το λόγο αυτό εξετάζει την αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μάλιστα ο επικεφαλής της Πειραιώς βρέθηκε για τον σκοπό αυτό πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι.

Στην εγχώρια αγορά η πιστωτική επέκταση των επιχειρηματικών χορηγήσεων θα διαμορφωθεί σε πάνω από 3,5 δις ευρώ το 2025, με το 10% να αφορά δάνεια του ΤΑΑ, ενώ θετική είναι πιστωτική επέκταση και στη λιανική τραπεζική.

Στα στεγαστικά δάνεια η έλλειψη προσφοράς ακινήτων δυσκολεύει τις προσπάθειες του τραπεζικού συστήματος, αλλά και τους υποψήφιους αγοραστές, ωστόσο το «Σπίτι 25», το πρόγραμμα της Πειραιώς με ευνοϊκούς όρους για απόκτηση α’ κατοικίας, έχει καταφέρει σε λίγους μήνες να αντιπροσωπεύει το 25% του στεγαστικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας με 150 εκατ. ευρώ και 1.200 αιτήσεις.

Τέλος σε ότι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια κινούνται ανοδικά σε σχέση το 2024 και η χρονιά θα κλείσει κοντά στα 1,9 δις ευρώ έναντι 1,4 δις ευρώ πέρσι.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button