Τεχνολογία

Νετανιάχου: «Έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να στείλει στη Χαμάς»

Συνεχίζεται η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ, με φόντο τον πόλεμο της Γάζας, έπειτα από το τελεσίγραφο του υπουργού Πολέμου, Μπένι Γκαντζ, στον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο οποίο ζητούσε από τον ισραηλινό ηγέτη να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο όραμα για τη σύγκρουση στη Γάζα, που θα περιλαμβάνει τον καθορισμό του ποιος θα κυβερνά την περιοχή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Στις αιτιάσεις του Γκαντζ, ο Νετανιάχου αποκρίθηκε, μεταξύ άλλων, πως ουσιαστικά του ζητάει «την ήττα του Ισραήλ και την εγκατάλειψη των ομήρων», ενώ διερωτήθηκε γιατί «έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να στείλει στη Χαμάς;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι απαιτήσεις του Γκαντς θα σημαίνουν το «τέλος του πολέμου και ήττα για το Ισραήλ, εγκατάλειψη της πλειοψηφίας των ομήρων, αφήνοντας τη Χαμάς στην εξουσία και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

«Εάν ο Γκαντζ δίνει πραγματικά προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον και όχι στην ανατροπή της κυβέρνησης», συνεχίζει το γραφείο του πρωθυπουργού, «πρέπει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα:

  1. Θέλει ο Γκαντς να τελειώσει η επιχείρηση στη Ράφα, και αν ναι, γιατί απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση ενότητας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των IDF;
  2. Αντιτίθεται στην εξουσία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, ακόμα κι αν ο Μαχμούντ Αμπάς δεν εμπλέκεται;
  3. Θα υποστήριζε ένα παλαιστινιακό κράτος ως μέρος μιας διαδικασίας ομαλοποίησης με τη Σαουδική Αραβία;

Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τα τάγματα της Χαμάς», αναφέρει η ανακοίνωση, «αντιτίθεται στην συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα είναι αναπόφευκτα ένα κράτος τρομοκρατίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Νετανιάχου», συνεχίζει η δήλωση, «πιστεύει ότι η κυβέρνηση ενότητας είναι το κλειδί για την επίτευξη των πολεμικών στόχων και αναμένει από τον Γκαντζ να καταστήσει σαφές στο κοινό τις θέσεις του για αυτά τα ζητήματα».

Το τελεσίγραφο του Γκαντζ

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ζήτησε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο όραμα – προοπτική για τη σύγκρουση στη Γάζα, που μεταξύ άλλων θα καθορίζει ποιος θα κυβερνά το έδαφος αυτό μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκαντζ δήλωσε ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου. Εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, είπε ο Γκαντς, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του συντηρητικού πρωθυπουργού.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button