Παράθυρο για νέες στοχευμένες ρυθμίσεις για οφειλές στα ταμεία με όχημα την ανάλυση του προφίλ κάθε οφειλέτη

Σε δύο φάσεις θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο του ΕΦΚΑ για την αύξηση των εσόδων του από ληξιπρόθεσμες οφειλές (οι οποίες βρίσκονται στο κατώφλι των 50 δισ. ευρώ) μέσω της αξιοποίησης υπηρεσιών εξωτερικών συνεργατών.
Υπενθυμίζεται πως με διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση στις 10 Απριλίου 2025, προβλέπεται πως ο ΕΦΚΑ μπορεί να προβαίνει σύμφωνα σε ανάθεση εκτέλεσης υπηρεσιών, υποστηρικτικής φύσεως, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, το μητρώο οφειλετών, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση δράσεων για την επίτευξη των σκοπών του ΚΕΑΟ.
Στις υπηρεσίες αυτές δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον e-ΕΦΚΑ, καθώς και η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως στόχος του ΕΦΚΑ είναι:
- Να γίνει ανάλυση του αρχείου των οφειλετών των ταμείων
- Να γίνει διάκριση μεταξύ εισπράξιμων και μη εισπράξιμων οφειλών
- Να ελεγχθεί η πραγματική δυνατότητα των οφειλετών να αποπληρώσουν τα χρέη τους με βάση την τρέχουσα οικονομική ικανότητα τους όπως αυτή φαίνεται από μια σειρά υφιστάμενων μηχανισμών «μέτρησης» της.
Η παραπάνω δέσμη τριών δράσεων θα αποτελέσει την πρώτη φάση του όλου έργου το οποίο θα αναλάβει η εταιρεία διαχείρισης των ασφαλιστικών χρεών, μετά από -διεθνή, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr – διαγωνισμό.
Το δεύτερο στάδιο θα προβλέπει, ενδεχομένως, στοχευμένες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες θα ξεπερνάνε (προς το καλύτερο) το πλαίσιο της υφιστάμενης πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων, με τις σκέψεις που πέφτουν στο τραπέζι -εφόσον τα στοιχεία της σχεδιαζόμενης χαρτογράφησης των οφειλετών «δείξει» τέτοια ανάγκη – να κάνουν λόγο για περισσότερες (των 24) δόσεις, αλλά και κούρεμα προσαυξήσεων, ως «μπόνους» σε όποιον έχει εξοφλήσει την κύρια οφειλή -και όχι με την έναρξη της ρύθμισης.