Οικονομία

Παλεύει και με τον Τσίπρα ο Κασσελάκης αν χρειαστεί, ο ετοιμοπόλεμος Ανδρουλάκης, «Ναι» Μακρόν σε Ούρσουλα με το βλέμμα στον Εμπαπέ, o Προκοπίου που χτυπάει πάντα δυο φορές, ο Μυτιληναίος και η Helleniq Energy, το σήριαλ με τη γραμμή 4 και οι εκκρεμότητες στον Άλιμο

«Βρείτε μου αντίπαλο»

Η ολιγόλεπτη εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ζάεφ και η αποχώρηση του για να πάει στον ΑΝΤ1 να δώσει συνέντευξη στο Νίκο Χατζηνικολάου, στο δελτίο ειδήσεων, προδίδει την απόσταση που χωρίζει τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην πρωθυπουργό. Ο Κασσελάκης δήλωσε «παρών» στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα ηγεσίας σε έναν νέο κεντροαριστερό πολιτικό φορέα. Σε άλλη εκδοχή επιστράτευσε την φράση «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» που φέρεται να του την είπε ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης για το συνέδριο. Την χρησιμοποίησε τότε, αλλά δεν υλοποίησε την …απειλή διότι τελικά δεν στήθηκαν εσωκομματικές κάλπες. Η επανένωση της κεντροαριστεράς που είναι κατακερματισμένη είναι η μεγάλη συζήτηση μετά τις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί και πάλι αυτή τη φράση χωρίς να εξαιρεί τον Αλέξη Τσίπρα καθώς πρωταγωνιστεί στα σενάριο της επόμενης μέρας. «Επειδή πάντα απαντώ ξεκάθαρα και ξαφνιάζεται καμιά φορά ο πολίτης που με συναντάει, εάν η κοινωνία θελήσει αυτό να είναι το νέο κυβερνών σχήμα της χώρας μας, προφανώς θα θέσω υποψηφιότητα για να εκλεγώ από την βάση, ακόμη κι αν είναι υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας» δήλωσε στον ΑΝΤ1.
Οι αγάπες και τα λουλούδια έχουν παραμεριστεί και από τις δύο πλευρές. Αν θα συναντηθούν στα αλώνια της κεντροαριστεράς αυτό είναι άλλο ζήτημα. Περισσότερο είναι ένα σενάριο που εξαντλείται στο παιχνίδι των εντυπώσεων.

Κασσελακικοί vs Τσιπρικοί

Χαρακτηριστικές, όμως, είναι οι αντιδράσεις υποστηρικτών του Κασσελάκη όπως ο γνωστός στιχουργός Νίκος Μωραΐτης. «Ο Τσίπρας ήταν ο τελευταίος των πολιτικών» έγραψε στο X. «Τι να κάνουμε όμως που ο Κασσελάκης έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ ό,τι ζητούσε ο κόσμος από τον Τσίπρα και εκείνος δεν τολμούσε; Τι να κάνουμε που ο Κασσελάκης κάνει στον Μητσοτάκη την αντιπολίτευση που δεν έκανε ο Τσίπρας; Να ξεχάσουμε να βλέπουμε;» αναρωτήθηκε. Άφησε αιχμές και για την στάση Τσίπρα  στο συνέδριο όταν με ανάρτηση στο facebook ζήτησε κάλπες  για εκλογή ηγεσίας ενώ ο Κασσελάκης είχε εκλεγεί λίγους μήνες πριν. «Να ρωτήσω κάτι εσάς τα μέλη; Ο Αλέξης  θα πάει στο συνέδριό του ή θα κάνει ποστ στο facebook, όπως τότε που σας έφτυσε όλους τον Φεβρουάριο;» έγραψε ο στιχουργός. Ο Στέφανος Κασελάκης ήρθε για να μείνει. Ο Τσίπρας να δούμε εάν θα επιχειρήσει να αναμετρηθεί μαζί του.

Ο Μακρόν, η Ούρσουλα και ο Εμπαπέ

Με ψαλιδισμένο το κόμμα του στις ευρωεκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου. Αναμενόμενο ήταν να μην έχει πολλά περιθώρια να κάνει καψώνια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Συμφώνησε με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές και θα στηρίξουν από κοινού την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία. Όπως μάλιστα φέρεται να είπε στους άλλους ηγέτες ο Γάλλος πρόεδρος, στο άτυπο δείπνο που είχαν οι 27 χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, βιαζόταν να κλείσουν όλες οι υψηλές θέσεις της ΕΕ ώστε να φύγει νωρίς για να δει τον αγώνα  Αυστρία – Γαλλία για το EURO 2024, που έγινε στο Ντίσελντορφ (10 ώρα Ελλάδος) με την χώρα του να θεωρείται φαβορί. «Πρέπει να παλέψουμε, πρέπει να κινηθούμε για να μη νικήσει η ακροδεξιά στις εκλογές» δήλωσε ο διεθνής αστέρας Κιλιάν Εμπαπέ πριν τον αγώνα. Έκκληση που απηύθυνε στις δημοκρατικές δυνάμεις ο Μακρόν για να ανακοπεί η επέλαση της Λεπέν.

Οι καρέκλες

Στο δείπνο των «27» φαίνεται ότι «κλείδωσαν» όλες οι υψηλές καρέκλες της ΕΕ. Ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα θα είναι ο διάδοχος του Σαρλ Μισέλ, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα παίρνει το πράσινο φως για μια δεύτερη πενταετία στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην Ελβετία είχε τετ-α-τετ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίον διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Ο Μητσοτάκης μαζί με τον πολωνό ομόλογό του Τουσκ ήταν η διαπραγματευτές του ΕΛΚ με τις άλλες πολιτικές ομάδες.Έκλεισε και η θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Την θέση του Ζοζέπ Μπορέλ παίρνει η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα και ενδιαφέρει άμεσα τις χώρες της Βαλτικής.

Αντιπροεδρία Μειμαράκη

Την προηγούμενη εβδομάδα κορυφώθηκαν οι ζυμώσεις και οι διαπραγματεύσεις και για άλλες κρίσιμες θέσεις. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει θέση αντιπροέδρου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του EΛΚ θα συνεχίσει να είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Παζάρι

Όσον αφορά στους φακέλους των Επιτρόπων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέφυγε να αρχίσει τις συζητήσεις με τις 27 χώρες τώρα προκειμένου να μην προκαλέσει δυσαρέσκεια στους ηγέτες που θα αναγκαζόταν να πει όχι σε αυτό που θα της ζητούσαν ρισκάροντας την εκλογή της. Η συζήτηση αυτή θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι ώστε από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο οι χώρες να προτείνουν τους Επιτρόπους τους οι οποίοι θα περάσουν από ακρόαση από το ευρωκοινοβούλιο. Στο παρελθόν υπήρξαν υποψήφιοι που κόπηκαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα διεκδικήσει για την Ελλάδα έναν δυνατό φάκελο και ανάλογα με αυτόν που θα πάρει θα επιλέξει και το πρόσωπο του Επιτρόπου που θα προτείνει ώστε να έχει τις κατάλληλες δεξιότητες.

Καμπάνες

Η άνοδος της ακροδεξιάς, ο πόλεμος στην Ουκρανία που βρίσκεται στον τρίτο χρόνο, ο πόλεμος στη Γάζα,
το σοβαρό ενδεχόμενο να εκλεγεί ο Τραμπ στις ΗΠΑ και άλλες αναταραχές συνθέτουν ένα πολύπλοκο, με επικίνδυνες διαστάσεις πολιτικό τοπίο, μέσα στο οποίο η ΕΕ θα κληθεί να πάρει αποφάσεις, όχι να παραμένει ακέφαλη. Διότι εμείς εδώ στην Ελλάδα μπορεί να ασχολούμαστε με τα του οίκου μας αλλά τα κέντρα αποφάσεων είναι στις Βρυξέλλες και επηρεάζουν δραματικά τις ζωές μας.

Οι κρίσιμοι σταθμοί

Δυο είναι οι κρίσιμοι σταθμοί:

  • 27-28 Ιουνίου: Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το πιθανό σενάριο είναι οι «27» να αποτυπώσουν σε κείμενο τις αποφάσεις που δρομολογήθηκαν στο χθεσινό άτυπο δείπνο των Βρυξελλών.
  • 16- 19 Ιουλίου. Διεξάγεται η πρώτη ολομέλεια του νέου ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Τα «πρωτάκια» θα πάρουν τα γραφεία τους, τις κάρτες διαπίστευσης κλπ. Μετά την ορκωμοσία θα εκλεγούν η πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του ευρωκοινοβουλίου και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Χρειάζεται 361 ψήφους για να εκλεγεί. Οι τρεις πολιτικές ομάδες που συμμάχησαν συγκεντρώνουν πάνω από 400 ψήφους. Καθώς όμως είναι μυστική ψηφοφορία συνήθως υπάρχουν διαρροές που φτάνουν έως το 10%.

Ετοιμοπόλεμος

«Εγώ είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα ώρα και στιγμή από τη βάση της δημοκρατικής παράταξης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στον Γιώργο Κουβαρά στην ΕΡΤ αρπάζοντας το γάντι που του πέταξαν οι σύντροφοι που θέτουν θέμα εκλογής ηγεσίας μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Προειδοποίησε και με διαγραφές.
«Θα τα κάνουμε όλα θεσμικά. Όποιος την επόμενη μέρα μετά την Κεντρική Επιτροπή συνεχίσει το παιχνίδι της τοξικότητας και της διχόνοιας θα τεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ» τόνισε.

Πλατεία Κοτζιά vs Βρυξέλλες

Οι κύκλοι του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα που φαίνεται αυτήν τη στιγμή να είναι ο κυρίαρχος αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη, απάντησαν μέσω του NEWSIT στις αιχμές που άφηναν στελέχη, ότι εξελέγη δήμαρχος μόλις πριν από 8 μήνες και θα έπρεπε να ολοκληρώσει την θητεία του στο Δήμο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ένα κόμμα να διοικείται από την πλατεία Κοτζιά όπου βρίσκεται το δημαρχείο. « Η απόσταση της Χαριλάου Τρικούπη από τις Βρυξέλλες δεν ήταν πολύ πιο μακρινή από την απόσταση που χωρίζει την Χαριλάου Τρικούπη από την πλατεία Κοτζιά;» δήλωσαν υπενθυμίζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν διεκδίκησε την αρχηγία του κόμματος ήταν ευρωβουλευτής.

Φθινόπωρο;

Τα καρφιά θα είναι πολλά. Την Τετάρτη συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στο οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανοίξει τα εσωκομματικά χαρτιά του τοποθετώντας την κούρσα μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο όπως τονίζουν οι συνεργάτες του. Αυξάνονται οι πιθανότητες οι εσωκομματικές κάλπες για τις οποίες χρειάζονται αποφάσεις ΚΕ και προετοιμασία να στηθούν το Φθινόπωρο και όχι καλοκαιριάτικα. Η πρόταση Νίκου Ανδρουλάκη – όποια κι αν είναι – θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή στις 30 Ιουνίου.

Ο Προκοπίου χτυπάει πάντα δυο φορές!

Μην πείτε πως δεν είχαμε προβλέψει στη στήλη πως ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου θα αναλάβει πρωτοβουλίες μετά την άτυχη κατάληξη της προσπάθειας ώστε να λειτουργήσει παράρτημα του Κολλεγίου Αθηνών στο Ελληνικό; Το Δ.Σ. του Κολλεγίου είχε απορρίψει την πρόταση Γ. Προκοπίου αλλά ο εφοπλιστής δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια. Χθες μάθαμε πως υπέγραψε ευρύτερη συμφωνία με την Lamda Development που περιλαμβάνει και την κατασκευή ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. Ποιου; Ελάτε ντε! Προς το παρόν αυτό που ξέρουμε είναι πως τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα θα λειτουργήσουν το πρώτο ιδιωτικό σχολείο στο Ελληνικό.

Η Helleniq Energy και ο Ευαγγ. Μυτιληναίος

Εξαιρετικά σεμνός και διακριτικός ήταν ο επικεφαλής του ομίλου Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος στην πρόσφατη γενική συνέλευση όταν ρωτήθηκε για το αν ενδιαφέρεται ή όχι να αγοράσει την Helleniq Energy. Απάντησε πως ενδεχομένως και εφόσον κάποιος βασικός μέτοχος πωλήσει, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα ενδιαφερθεί. Πάντως άνθρωποι που τον τελευταίο καιρό παρακολουθούν τις κινήσεις του Σπύρου Λάτση θεωρούν πως έχει ήδη συζητήσει με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Αυτό δε σημαίνει, προς Θεού, ούτε πως πουλάει ο Σπ. Λάτσης, ούτε πως έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές. Σημαίνει, όμως, πως υπάρχουν διεργασίες είτε σε σχέση με τη μητρική, είτε σε σχέση με την Elpedison που τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει το μετοχικό της καθεστώς.

ΑΒΑΞ: Όταν εξαντλούνται οι καλές προθέσεις

Οι άνθρωποι της αγοράς, αλλά και οι κάτοικοι πολλών περιοχών από τις οποίες διέρχεται η γραμμή 4 του μετρό κατανοούν τις δυσκολίες του έργου. Αλλά ταυτόχρονα δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί πρέπει να είναι επί τόσα χρόνια κλειστό ένα τμήμα της Λεωφόρου Βεϊκου στο Γαλάτσι. Τόσο πολύπλοκα είναι τα έργα στην περιοχή; Ποσά χρόνια χρειάζονται για την εκκίνηση εκείνου του μετροπόντικα; Πόσα χρόνια χρειάζονται για να γίνουν εκείνα τα πρώτα μέτρα σήραγγας και οι άλλες εργασίες που θα επιτρέψουν την επαναφορά της λεωφόρου στην προηγούμενη κατάσταση; Και, τέλος πάντων, μήπως έπρεπε να υπάρχουν δεσμεύσεις από την Ελληνικό Μετρό και τον ανάδοχο (τους αναδόχους για την ακρίβεια) για το πότε κλείνει κάθε εργοτάξιο. Μην καταντήσουμε Θεσσαλονίκη!

Τελειώνουν οι εκκρεμότητες με τη μαρίνα Αλίμου;

Τα χρόνια περνούν αλλά η αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου, της μεγαλύτερης στην ευρύτερη περιοχή, λιμνάζει. Η κυβέρνηση προχώρησε πριν από λίγες ημέρες σε ρύθμιση με στόχο να λυθούν οι εκκρεμότητες ετών ώστε να μπορέσουν η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και η REDS του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ να βάλουν μπροστά τα έργα αναβάθμισης. Για να γίνει η παραχώρηση της συγκεκριμένης μαρίνας είχαν καταβληθεί τιτάνιες προσπάθειες από το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ (στελέχη της οποίας δεν είχαν αφήσει και το καλύτερο όνομα στη μαρίνα!) και είναι κρίμα που η αναβάθμιση σκάλωσε σε σειρά θεμάτων. Τώρα φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει ο σχεδιασμός του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το κουφάρι που λέγεται Υπερταμείο

Όπως και να το δεις, η περίφημη ΕΕΣΥΠ ΑΕ ή αλλιώς Υπερταμείο, δεν έχει αφήσει και κανένα σοβαρό αποτύπωμα από τη λειτουργία της. Ένα αεροδρόμιο, αυτό της Καλαμάτας, ανέλαβε να παραχωρήσει και ο διαγωνισμός σέρνεται επί χρόνια με άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης. Για να μην αναφέρουμε την κατάσταση με τις άλλες θυγατρικές της όπως η ΕΤΑΔ η οποία έχει χάσει διαιτησίες από τον όμιλο Μαντωνανάκη ύψους 800 εκατ. ευρώ και έχει μετατραπεί σε δημοσιονομική βόμβα. ‘Η την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι οργανισμοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες. Με τέτοιο ιστορικό εγώ θα σκεφτόμουν δύο και τρεις φορές πριν αναθέσω στον ίδιο οργανισμό το ρόλο του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου!

To άρθρο Παλεύει και με τον Τσίπρα ο Κασσελάκης αν χρειαστεί, ο ετοιμοπόλεμος Ανδρουλάκης, «Ναι» Μακρόν σε Ούρσουλα με το βλέμμα στον Εμπαπέ, o Προκοπίου που χτυπάει πάντα δυο φορές, ο Μυτιληναίος και η Helleniq Energy, το σήριαλ με τη γραμμή 4 και οι εκκρεμότητες στον Άλιμο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button