Πάνω από 400.000 άνθρωποι επλήγησαν το 2024 από τις πλημμύρες που «σάρωσαν» την Ευρώπη

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία νέας έκθεσης που αναφέρει ότι οι καταιγίδες και οι πλημμύρες που «σάρωσαν» την Ευρώπη το 2024 επηρέασαν 413.000 ανθρώπους.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση για το κλίμα που δημοσιεύτηκε την Μεγάλη Τρίτη (15/4), το περασμένο έτος καταγράφηκαν πλημμύρες στο 30% του ευρωπαϊκού δικτύου των ποταμών, με το 12% των φαινομένων να θεωρείται «σοβαρό».
Τα δύο πιο οδυνηρά παραδείγματα ήταν οι πλημμύρες που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη τον Σεπτέμβριο και την ανατολική Ισπανία τον Οκτώβριο, όπως σημειώνει ο Guardian. Τα πλημμυρικά φαινόμενα αυτά στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 250 ανθρώπους, ενώ συνολικά σε ολόκληρη την ήπειρο, από τα ορμητικά νερά χάθηκαν 335 άνθρωποι.
Οι μνήμες, άλλωστε, από τους σωρούς οχημάτων στους πλημμυρισμένους δρόμους της Βαλένθια και από γέφυρες να έχουν καταρρεύσει είναι ακόμη νωπές.
Συντετριμένοι οι Ισπανοί στη Βαλένθια
AP Photo/Emilio Morenatti
Αντιθέσεις ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια «ασυνήθιστη» αντίθεση μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης, με τη Δύση να τείνει να είναι πιο υγρή και συννεφιασμένη και η Ανατολή πιο ζεστή και ηλιόλουστη.
Την ίδια ώρα, η ροή των ποταμών έτεινε να είναι πάνω από το μέσο όρο στις δυτικές χώρες και κάτω από το μέσο όρο στις ανατολικές.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι για αρκετούς μήνες το 2024, ο Τάμεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Λίγηρας στη Γαλλία κατέγραψαν τις υψηλότερες ροές τους σε ρεκόρ 33 ετών, σύμφωνα με την έκθεση.
«Ένοχη» η υπερθέρμανση του πλανήτη
Όπως έχουν επισημάνει έρευνες, τα φαινόμενα αυτά έχουν γίνει όλο και πιο έντονα και συχνά λόγω της ανόδου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), Σελέστ Σάουλο, έστω και κάθε μικρή αύξηση της θερμοκρασίας μετράει, ωστόσο οι κοινωνίες πρέπει να αρχίσουν να προσαρμόζονται σε πιο θερμά κλίματα.
«Κάνουμε πρόοδο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο και πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Και πρέπει να κινηθούμε από κοινού» σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά.
«Ακραίο θερμικό στρες»
Ακόμη ένα αρνητικό «ρεκόρ» που διαπιστώνει η έκθεση είναι ότι ο αριθμός των ημερών «ισχυρού», «πολύ ισχυρού» και «ακραίου θερμικού στρες» ήταν οι δεύτεροι υψηλότεροι που έχουν καταγραφεί.

Βουτιές στο συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος από τουρίστες
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /EUROKINISSI
Ειδικότερα, η Νοτιοανατολική Ευρώπη βίωσε για 13 συνεχόμενες ημέρες τον χειρότερο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ τον Ιούλιο του 2024, ενώ συνέβαλε σημαντικά στην εκδήλωση πυρκαγιών που επηρέασαν 42.000 ανθρώπους. Περίπου το 1/4, δε, των καμένων εκτάσεων της Ευρώπης ήταν αποτέλεσμα της πύρινης λαίλαπας που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο στην Πορτογαλία. Σε μια μόλις εβδομάδα έγιναν «στάχτη» 1.100.000 στρέμματα.
«Η έκθεση αποκαλύπτει τον πόνο που βιώνει ο πληθυσμός της Ευρώπης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα» τονίζει η κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και συνεπικεφαλής του World Weather Attribution, Φρειδερίκη Ότο.
«Είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στους 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2100» σχολίασε η ίδια σκωπτικά. «Χρειάζεται μόνο να ανατρέξετε στις πλημμύρες της Ισπανίας, τις πυρκαγιές της Πορτογαλίας ή τους καύσωνες για να αναλογιστείτε πόσο καταστροφικό θα ήταν μια τέτοια αύξηση της θερμοκρασίας».