Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί τη Βαρβάκειο και θα στείλει μήνυμα κατά της κυβέρνησης για την ακρίβεια στην αγορά

Στην σημερινή του επίσκεψη στην Βαρβάκειο αγορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης θα αναδείξει για άλλη μία φορά τα προβλήματα της ακρίβειας τα οποία απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, καθώς όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με «τσιρότα».

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ χθες κατέθεσε πρόταση νόμου 12 σημείων για την αντιμετώπιση της ακριβείας. Πρόκειται για μία κοστολογημένη πρόταση που αντιμετωπίζει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Η πρόταση συμπεριλαμβάνει ένα πλαίσιο μέτρων, το οποίο θα επιδράσει κατασταλτικά στους μηχανισμούς παραγωγής ακρίβειας και κερδοσκοπίας, οι οποίοι αποτελούν μείζον κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Τα άρθρα αφορούν την Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους στα τρόφιμα στα βιομηχανικά αγαθά και στα αγροεφόδια, την Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και επέκταση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης στη διύλιση πετρελαίου για το έτος 2023, ενώ προτείνεται η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και αποτροπής υπερκερδών και Επιβολή Έκτακτης Εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη των Τραπεζών, αλλά και μηχανισμού καταπολέμησης της αισχροκέρδειας, προστασία του αγροτικού εισοδήματος και προστασία του καταναλωτή.

«Ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας και καταστολής των μηχανισμών αισχροκέρδειας»

Όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε ένα «ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας και καταστολής των μηχανισμών αισχροκέρδειας που δημιουργούν και ανατροφοδοτούν το φαινόμενο, με στόχο την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του συνόλου των πολιτών και την θωράκιση της αξίας του ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος από οποιαδήποτε πηγή.

Τα μέτρα χωρίζονται σε βραχείας, μέσης, και μακράς διάρκειας εφαρμογής, έως ότου διασφαλιστεί το αναγκαίο αποτέλεσμα και επικρατήσει μια νέα κανονικότητα, στοιχισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, «Ο συνδυασμός της έλλειψης ουσιαστικού ελέγχου, της κυβερνητικής πολιτικής αύξησης των δημοσίων εσόδων από τον ΦΠΑ και τους υψηλότατους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αλλά και της ανυπαρξίας ρυθμιστικού πλαισίου του ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, Δημόσιο και ΕΦΚΑ, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο που βυθίζει σε καθεστώς αδυναμίας διαβίωσης εκατομμύρια πολιτών και αποδομεί την αγορά, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αφενός την διαρκή διόγκωση του ιδιωτικού χρέους (οι οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μόνο προς το δημόσιο αγγίζουν τα 155 δις ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και τα κόκκινα χρέη σε τράπεζες και servicers το συνολικό ιδιωτικό χρέος εκτοξεύεται στα 234 δις ευρώ) και την συνεχιζόμενη διαρροή νέων επιστημόνων, τεχνιτών και εργαζόμενων στο εξωτερικό, με ρυθμούς που απειλούν κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός (έλλειμμα 70.000 εργαζόμενων για την τρέχουσα τουριστική περίοδο), η αγροτική παραγωγή (έλλειμμα άνω των 100.000 εργατών γης), ενώ κρίσιμη είναι και η απώλεια στελεχών του τομέα Υγείας προς το εξωτερικό».

Η δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση μεταξύ άλλων αναφέρεται:

* Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι 421 ευρώ/1000 lt για την βενζίνη με μόλυβδο, στα 459 ευρώ /1000 lt για όλα τα είδη αμόλυβδης βενζίνης και σε 330 ευρώ/1000 lt για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κινητήρων.

* Θέσπιση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ από την αποθήκη χονδρικής έως το ράφι, για 6 μήνες (με δυνατότητα επέκτασης κατά 6 επιπλέον μήνες, ανάλογα με την απόδοση του μέτρου στη μείωση των τιμών των αγαθών) για τα άλευρα και προϊόντα αυτών, δημητριακά και προϊόντα αυτών, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, έλαια, λαχανικά και, γενικά, είδη βρεφικής διατροφής και ειδών περιποίησης βρεφών.

«Η εφαρμογή του μέτρου από την αποθήκη χοντρικής έως το ράφι είναι αναγκαία διότι δεν είναι δημοσιονομικά ορθό ο λιανοπωλητής να καταβάλει 24% ΦΠΑ στον προμηθευτή και να μην το εισπράττει αντίστοιχα από τον καταναλωτή.

Ο μηδενισμός του ΦΠΑ, ο οποίος παράγει δημοσιονομικό αποτύπωμα και είναι συνυπολογισμένο στο συνολικό κόστος των μέτρων που περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόταση νόμου, κρίνεται αναγκαίος διότι σε συνδυασμό με την επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους μειώνει άμεσα τις τιμές κρίσιμων αγαθών σε ένα μεσοσταθμικό επίπεδο που αγγίζει το 30%.

Θεσπίζεται σε μόνιμη βάση και με την ολοκλήρωση του μέτρου της παραγράφου 2, η μείωση του ΦΠΑ στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι στο 21% για το σύνολο των αγαθών εκτός από τα περιλαμβανόμενα στις υπερκείμενες παραγράφους 2 και 3 (μετά την παρέλευση ενός έτους από την ψήφιση της παρούσας) για τα οποία θεσπίζεται η υπαγωγή τους στον μειωμένο και υπερμειωμένο συντελεστή 11% και 5% αντίστοιχα.

Θεσπίζεται η μείωση του ΦΠΑ σε 6% για την ύδρευση και η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αποχέτευσης (όπως ίσχυε μέχρι το 2011)».

To άρθρο Στέφανος Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί τη Βαρβάκειο και θα στείλει μήνυμα κατά της κυβέρνησης για την ακρίβεια στην αγορά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button