Τεχνολογία

Οδομαχίες και καταλήψεις στο Παρίσι για την Παλαιστίνη

Το κύμα των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, με τη Γαλλία να πρωτοστατεί στις μεγάλες κινητοποιήσεις όσον αφορά τη Γηραιά Ήπειρο. Η αστυνομία επενέβη το απόγευμα (τοπική ώρα) της Δευτέρας, 29 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι, για να απομακρύνει δεκάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν μια κινητοποίηση υπέρ του παλαιστινιακού σκοπού και οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει σε ένα προαύλιο χώρο στο εσωτερικό του ιδρύματος, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Περίπου 50 διαδηλωτές οδηγήθηκαν στο εξωτερικό του κτηρίου και κατόπιν απομακρύνθηκαν κατά ομάδες, πλαισιωμένοι από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, λίγες ημέρες αφότου μια κινητοποίηση αμαυρώθηκε από επεισόδια σε ένα άλλο διάσημο πανεπιστήμιο της γαλλικής πρωτεύουσας το Sciences Po Paris.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες φοιτητές φωνάζαν «Γάζα, η Σορβόννη είναι δίπλα σου» το απόγευμα της Δευτέρας:

«Ήμασταν περίπου 50 άνθρωποι, όταν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έφτασαν τρέχοντας στο εσωτερικό του προαύλιου χώρου. Η εκκένωση ήταν αρκετά βίαιη, με περίπου 10 ανθρώπους να σέρνονται στο έδαφος, όμως δεν έγιναν συλλήψεις», δήλωσε ο Ραμί, ηλικίας 20 ετών, ένας φοιτητής ιστορίας στη Σορβόννη. «Μας συνόδευσαν προς την έξοδο και κατόπιν μας κατεύθυναν προς την οδό Σεν Ζακ όλους μαζί», συμπλήρωσε.

Δεκάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, μπροστά από τη Σορβόννη και στο εσωτερικό του συγκροτήματος, όπου έστησαν σκηνές, περίπου 12 σκηνές, σύμφωνα με την πρυτανεία, μεταξύ 20 και 30, σύμφωνα με έναν διαδηλωτή. Μια παλαιστινιακή σημαία τοποθετήθηκε στο έδαφος.

Οι αστυνομικές αρχές εθεάθησαν να απομακρύνουν σέρνοντας φοιτητές από τις σκηνές που είχαν στήσει:

«Είχαμε κάθε λόγο, όπως στο Γιέλ, στο Κολούμπια, στο Sciences Po… να καταδικάσουμε όσα βλέπουμε να συμβαίνουν», είπε ένας άλλος φοιτητής, ο οποίος έδωσε το μικρό του όνομα, Λεονάρ, σε μια διαδήλωση έξω από τις πύλες της Σορβόννης.

«Τα αμφιθέατρα εκκενώθηκαν το μεσημέρι», ανέφερε η πρυτανεία, που αποφάσισε το κλείσιμο της Σορβόννης το απόγευμα της Δευτέρας.

Περίπου 150 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τη Σορβόννη, παρουσία τριών βουλευτών του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» (La France Insoumise – LFI).

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, το Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 34.488 Παλαιστινίους στις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Γάζα, ως αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.200 άνθρωποι και να κρατηθούν όμηροι περισσότεροι από 200, σύμφωνα με στοιχεία των ισραηλινών αρχών.

Γάλλοι πολιτικοί, όπως η Ματίλντ Πανό, που ηγείται της ακροαριστερής κοινοβουλευτικής ομάδας LFI στη γαλλική Εθνοσυνέλευση κάλεσε τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν εγκαταλείπουν οι φοιτητές στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ οι φοιτητές δεν υποχωρούν, παρότι η πίεση από από τις πανεπιστημιακές διοικήσεις αυξάνεται. Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, που άρχισαν να κατασκηνώνουν στην πανεπιστημιούπολη πριν από δύο εβδομάδες, δεν καρποφόρησαν και τους κάλεσε να διαλυθούν οικειοθελώς, χωρίς να πει τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν το κάνουν.

«Πιέζουμε εκείνους και εκείνες που βρίσκονται στον καταυλισμό να διαλυθούν εκουσίως. Εξετάζουμε εναλλακτικές εσωτερικά για να μπει ένα τέλος όσο το δυνατόν συντομότερα σε αυτήν την κρίση», έγραψε σε μία μακροσκελή ανακοίνωση η πρόεδρος του Κολούμπια, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ.

Η Σαφίκ, η διοίκηση της οποίας επικρίθηκε από μία εποπτική επιτροπή του πανεπιστημίου την Παρασκευή για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις κινητοποιήσεις, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι οι διοργανωτές και οι επικεφαλής του ακαδημαϊκού ιδρύματος δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, η οποία θα ήρε το αδιέξοδο για τον καταυλισμό, ο οποίος, σύμφωνα με το προεδρείο, παραβιάζει τους κανονισμούς του πανεπιστημίου.

Η ίδια είπε ότι το Κολούμπια δεν θα εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία που στηρίζουν τον ισραηλινό στρατό, ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών, ωστόσο η σχολή προσφέρθηκε να επενδύσει στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης στη Γάζα και να βελτιώσει τη διαφάνεια των άμεσων επενδυτικών συμμετοχών του Κολούμπια, βάσει της ανακοίνωσής της.

Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν ότι θα διατηρήσουν τον καταυλισμό τους εωσότου ικανοποιηθούν τρία αιτήματα: η μεταβίβαση, η διαφάνεια στα οικονομικά του Κολούμπια και η αμνηστία για τους φοιτητές και το προσωπικό που τιμωρήθηκαν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Η Σαφίκ επικρίθηκε σφόδρα από πολλούς φοιτητές, μέλη του προσωπικού και εξωτερικούς παρατηρητές επειδή κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης για να αποξηλώσει τον καταυλισμό, με αποτέλεσμα περισσότερες από 100 συλλήψεις. Οι προσπάθειες για την απομάκρυνση του καταυλισμού, τον οποίο φοιτητές έστησαν εκ νέου σε διάστημα ημερών μετά την αστυνομική επέμβαση της 18ης Απριλίου, πυροδότησε παρόμοιες κινητοποιήσεις σε πανεπιστήμια από την Καλιφόρνια έως τη Βοστόνη.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο προθεσμίες που είχε θέσει το Κολούμπια στους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, προκειμένου να απομακρύνουν τις σκηνές τους, έληξαν χωρίς την επίτευξη μιας συμφωνίας. Δεν είναι σαφές τι ενδέχεται να κάνει το πανεπιστήμιο τώρα που ανακοινώνει ότι οι συνομιλίες δεν στέφθηκαν με επιτυχία.

Οι διοργανωτές των φοιτητών δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμοι να σχολιάσουν την ανακοίνωση της Σαφίκ και ένας εκπρόσωπος Τύπου του πανεπιστημίου δήλωσε ότι η διοίκηση δεν θα κάνει άλλο σχόλιο.

Πορείες, μεταξύ άλλων, έχουν πραγματοποιηθεί επίσης σε Λονδίνο και Ρώμη:

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button