Αθλητικά

Μπλίνκεν: «ΗΠΑ και Κίνα οφείλουν να χειρίζονται τις διαφωνίες τους υπεύθυνα»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε σήμερα οι ΗΠΑ και η Κίνα να διαχειρίζονται τις διαφορές τους με «υπεύθυνο» τρόπο, κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος.

«Έχουμε υποχρέωση στους λαούς μας —και επίσης στον κόσμο— να χειριζόμαστε τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες μας με υπεύθυνο τρόπο», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν στη Σαγκάη, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε στην Κίνα χθες Τετάρτη με αποστολή να αυξήσει την πίεση στην Κίνα για διάφορα ζητήματα, ειδικά την υποστήριξη της στη Ρωσία, και ταυτόχρονα να επιδιώξει περισσότερη σταθερότητα.

Άρχισε την επίσκεψή του στη Σαγκάη, όπου αναμένεται να παρακολουθήσει αγώνα μπάσκετ ανάμεσα σε δυο κινεζικές ομάδες με αρκετούς αμερικανούς παίκτες στις συνθέσεις τους.

Ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται αύριο στο Πεκίνο, για σειρά συναντήσεων με κινέζους ηγέτες, τους οποίους σκοπεύει να καλέσει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα νέος πρόεδρος στην Ταϊβάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να αναφερθεί στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, που η Ουάσιγκτον κρίνει πως βλάπτουν τον ανταγωνισμό, ζήτημα με ιδιαίτερη σημασία για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την τρέχουσα εκλογική χρονιά.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συνεχίσει την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που ξεκίνησε με την επίσκεψή του τον Ιούνιο του 2023.

Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ, που ακολουθήθηκε από τη σύνοδο κορυφής του Τζο Μπάιντεν και του κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο, καθώς και από την αποκατάσταση της επαφής των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών, έφερε επίσης συνεργασία στον αγώνα κατά της φαιντανύλης, συνθετικού ναρκωτικού που ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button