Τεχνολογία

Storedot και Polestar παρουσιάζουν την μπαταρία για EV που φορτίζει σε 10 λεπτά

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ο σχεδιασμός της StoreDot με πυρίτιο παρέχει μια κρίσιμη οδό για συνεχή καινοτομία σε τομείς όπως η εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω, ένα Polestar 5 εξοπλισμένο με τις κυψέλες XFC της StoreDot κατάφερε να φορτίσει απροβλημάτιστα από το 10% στο 80% μέσα σε 10 λεπτά. Το συγκεκριμένο σύνολο αποτελείται από μια μπαταρία 77kWh με σταθερό ρυθμό φόρτισης πάνω από 310kW για όλη τη διαδικασία δοκιμής και μέγιστη φόρτιση άνω των 370kW.

Τέτοιες ταχύτητες φόρτισης ουσιαστικά εξαλείφουν το άγχος των καταναλωτών για τη φόρτιση, ένα σημαντικό εμπόδιο για την υιοθέτηση των EV ενώ οφείλουμε να τονίσουμε πως δεν παρατηρήθηκε υπερθέρμανση καθ’ όλη τη διάρκεια.

Όλες οι παράμετροι της κυψέλης, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας, της τάσης και της φορτισμένης χωρητικότητας, παρακολουθούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια, ενώ η συστοιχία μπαταριών δεν ξεπέρασε ποτέ τη θερμοκρασία λειτουργίας που είχαν θέσει οι μηχανικοί και των δύο ομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλο το εγχείρημα παρουσιάζει την ικανότητα “drop-in” της StoreDot να ενσωματώνεται σε ένα υπάρχον μοντέλο αυτοκινήτου. Ανοίγει επίσης το δρόμο για την ακραία ταχεία φόρτιση ενός αυτοκινήτου χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες υποδομές φόρτισης, αντί για τη χρήση ιδιόκτητων φορτιστών.

Ένα βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας ανόδου με βάση το πυρίτιο είναι η δυνατότητα να συνεχίσει να διευρύνει τα όρια τόσο της ενεργειακής πυκνότητας όσο και της ταχύτητας φόρτισης για αρκετές ακόμη γενιές μπαταριών. Αντίθετα, οι συμβατικές άνοδοι γραφίτη πλησιάζουν ήδη τα θεωρητικά όρια των επιδόσεών τους, περιορίζοντας την περαιτέρω πρόοδο.

Η StoreDot παραμένει σταθερά σε καλό δρόμο για την ετοιμότητα παραγωγής των κυψελών XFC που παρέχουν 160χλμ. φορτισμένα σε 5 λεπτά φέτος. Η εταιρεία στοχεύει να παραδώσει 160χλμ. σε φόρτιση 4 λεπτών το 2026 και 160χλμ. σε φόρτιση 3 λεπτών μέχρι το 2028.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button