Οι ξερολιθιές «έσωσαν» την Τήνο από τις πλημμύρες – Ο ρόλος τους στη διαχείριση της βροχής

Σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του νερού της βροχής διαδραματίζουν οι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ελλάδα ξερολιθικές κατασκευές.
Όπως εξηγεί ο περιβαλλοντικός και πολιτιστικός σύλλογος Τήνου, «Αμπασάδα» η κατασκευή των ξερολιθιών – όπως λέγονται διαφορικά – «είναι τέτοια ώστε να επιβραδύνει τη ροή του νερού στις πλαγιές και να το βοηθά να διεισδύσει στο έδαφος αντί να χύνεται απότομα, σχηματίζοντας χείμαρρους».
Πώς γίνεται αυτό; Εμποδίζουν τη διάβρωση, συγκρατώντας το χώμα και αποτρέποντας τη μεταφορά του από τα νερά της βροχής. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι πέτρες δεν συγκρατούνται με συνδετικό υλικό, επιτρέπει στο νερό να περάσει μέσα από τους αρμούς τους και να απορροφηθεί από το έδαφος.
Τελικά, το νερό που συγκεντρώνεται σε κάθε αναβαθμίδα διαχέεται σταδιακά στο χώμα, εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και μειώνοντας την επιφανειακή απορροή, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει τον σχηματισμό χειμάρρων.
«Αυτή η αρχαία τεχνική είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα παραδοσιακής αειφόρου διαχείρισης του τοπίου, που σήμερα αναγνωρίζεται ως πολύτιμη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους και των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει ο σύλλογος χαρακτηριστικά.