Τεχνολογία

Οι νέες καταγγελίες για το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και οι εξηγήσεις του Νίκου Ορφανού

Για ακόμη μία φορά έφτασαν στη Ζούγκλα καταγγελίες αναφορικά με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και ιδιαίτερα για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή Νίκο Ορφανό, ο οποίος ενώ έχει παραιτηθεί εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα μέσα από καταγγελίες που φθάνουν στη Ζούγκλα.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τη Διαύγεια στην οποία το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης είναι υποχρεωμένο να δημοσιοποιεί όλες τις οικονομικές πράξεις του, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης Νίκος Ορφανός φέρεται να εισπράττει  χρήματα ακόμη και μετά την παραίτησή του. Δηλαδή ενώ έχει εγκαταλείψει το πόστο του από τις 27 Μαρτίου 2024 υπάρχουν καταβολές υπέρ του και για τον Μάιο και τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τις δύο καταβολές υπέρ του Νίκου Ορφανού στη Διαύγεια για τον Μάιο (18 χιλιάδες ευρώ μεικτά) και για τον Ιούνιο

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταγγελία που έγινε στη Ζούγκλα επίσης  αναφέρεται στο ζήτημα της προκήρυξης νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Συγκεκριμένα εκφράζεται η απορία γιατί  ενώ έχει δηλώσει παραίτηση εγγράφως  ο Νίκος Ορφανός από τις 27 Μαρτίου 2024, δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη νέος διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

Ας θυμηθούμε τις καταγγελίες που έγιναν στη Ζούγκλα τον Φεβρουάριο 2024 για το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και για τον τότε καλλιτεχνικό του Διευθυντή Νίκο Ορφανό.

Περίεργα πράγματα φαίνεται ότι συμβαίνουν στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, αφού έφτασαν στη Ζούγκλα καταγγελίες για «μαύρη τρύπα» 1.500.000 ευρώ και για τον διορισμό καλλιτεχνικού διευθυντή και συγκεκριμένα του Νίκου Ορφανού, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία, αμείβεται με 4.000 ευρώ.

Τα λεφτά είναι πάρα πολλά… Και για την αμοιβή του καλλιτεχνικού διευθυντή και για τα χρέη του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

‘Οπως ήταν φυσικό η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου και έλαβε την απάντηση πως το υπουργείο δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ευθύνη και πως αποκλειστικά την ευθύνη φέρει ο Δήμος στον οποίο ανήκει το ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή ο Δήμος Λαμιέων.

Συγκεκριμένα το γραφείο του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, Χρίστου Δήμα μας είχε απάντησε:

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ΔΗΠΕΘΕ, όπως ορίζει και ο χαρακτηρισμός τους είναι Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, δηλαδή έχουν ένα σχήμα οικονομικής υποστήριξης που απαρτίζεται από το Δήμο, την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού.
ΤΟ ΥΠΠΟ, εκτός από το να συνδράμει κάθε χρόνο με 70.000€ μέσω προγραμματικής σύμβασης, να παρακολουθεί τις συμβατικές υποχρεώσεις καθώς και τους καλλιτεχνικούς και οικονομικούς απολογισμούς που αναφέρονται στη χρηματοδότηση της Προγραμματικής (70.000), δεν έχει κάποια άλλη διοικητική εμπλοκή.
Η τοποθέτηση Καλλιτεχνικού Διευθυντή γίνεται κατόπιν προκήρυξης από τον οικείο Δήμο και αφού ολοκληρωθούν τυπικά οι διαδικασίες και παρέλθει και ο χρόνος των ενστάσεων ο Υπουργός Πολιτισμού δίνει τη σύμφωνη γνώμη του επί της όλης διαδικασίας. Τόσο η επιλογή του προσώπου που προκύπτει μετά από προκήρυξη όσο και η αμοιβή του καθορίζεται μόνο από τον οικείο Δήμο και το ΥΠΠΟ δεν έχει καμία συνδρομή.
Η μαύρη τρύπα του 1.500.000 € δεν εμπλέκει το ΥΠΠΟ σε καμία περίπτωση, αφού όλα τα διοικητικά και οικονομικά θέματα του κάθε ΔΗΠΕΘΕ είναι αρμοδιότητα των Δήμων».

Στη συνέχεια η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε τόσο με μέιλ όσο και τηλεφωνικώς με το γραφείο του δημάρχου Λαμιέων ώστε να ρωτήσει ποια είναι η θέση του δήμου στην εν λόγω καταγγελία. Δυστυχώς δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ο κύριος Ορφανός επιμένει ότι έστειλε στη Ζούγκλα την απάντησή του. Ωστόσο η αναζήτηση της απάντησης του Νίκου Ορφανού στα μέιλ της Ζούγκλας εκείνης της περιόδου ήταν χωρίς αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά δημοσιεύουμε την απάντησή του, που βρήκαμε στο διαδίκτυο και αφορά τη Ζούγκλα και  περιμένουμε να δούμε τι έχει να πει ο κύριος  Ορφανός για τις τωρινές καταγγελίες.

Διαβάστε την ανάρτηση του κ. Ορφανού:

Ένα ανυπόστατο δημοσίευμα και μια απάντηση.
Σήμερα, στο ενημερωτικό site “zougla.gr” δημοσιεύτηκε ένα άρθρο, όπου προσπαθεί να συνδυάσει ανυπόστατα γεγονότα. Καθώς το δημοσίευμα αναφέρεται ψευδέστατα στο όνομά μου, έστειλα απάντηση, ζητώντας την αποκατάσταση της αλήθειας.

Για την ενημέρωση των πολιτών και φίλων του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης παραθέτω την απάντησή μου, καθώς και το εν λόγω δημοσίευμα:

2. Η απάντηση:

Προς Zougla.gr

info@zougla.gr

Μια δυσάρεστη έκπληξη μας κατέλαβε διαβάζοντας το δημοσίευμά σας, της Παρασκευής 23ης Φεβρουαρίου. Σε ενιαίο δημοσίευμα αναφέρεστε σε δύο θέματα τα οποία συσχετιζόμενα είναι ανυπόστατα και δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και φυσικά με την πραγματικότητα.

Διευκρινίζουμε επομένως τα εξής:

Ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης, Νίκος Ορφανός, εξελέγη κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος, όπως προβλέπει η νόμιμη διαδικασία, πριν τρία έτη, την άνοιξη του 2021, με ψηφοφορία του τότε Δ.Σ. του Δη.Πε.Θε. και δεν “διορίστηκε”.
Το Δ.Σ. του Δη.Πε.Θε. αφού αξιολόγησε τις αιτήσεις που είχε λάβει για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή, προέκρινε την δική του υποψηφιότητα με αξιολογική σειρά κατάταξης όλων των υποψηφίων. Στην δε ανακοίνωση του αποτελέσματος αναρτήθηκε και σχετικό σκεπτικό της επιλογής, η διαδικασία δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, καμία ένσταση δεν κατατέθηκε και επικυρώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Έκτοτε ο Νίκος Ορφανός ασκεί τα καθήκοντά του ως καλλιτεχνικός διευθυντής σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης όπως ορίζονται από την ετήσια προγραμματική σύμβαση που υπογράφει ο Οργανισμός με τους τρεις εποπτευόμενους φορείς, τον Δήμο Λαμιέων, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο μισθός του καλλιτεχνικού διευθυντή ορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και σύμφωνα με την τελευταία αύξηση που εφαρμόστηκε στον Δημόσιο τομέα, ως έγγαμος και πατέρας ανήλικου τέκνου, ο μηνιαίος μισθός του ανέρχεται στο ύψος των 1.265,65 €.

Καμία άλλη αμοιβή δεν λαμβάνει, πλην των 2 περιπτώσεων που επιπρόσθετα συμμετείχε και ως ηθοποιός σε ισάριθμες θεατρικές παραγωγές του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης και νομίμως έλαβε για την μεν πρώτη το ποσό των 1.000 € μηνιαίως, για την δεύτερη το ποσό των 700 € μηνιαίως, για όσο διάστημα διάρκεσαν οι παραστάσεις και όπως προβλέπεται ρητά από την προγραμματική σύμβαση.

Επιπρόσθετα ο Νίκος Ορφανός έχει σκηνοθετήσει δύο παραστάσεις στο Δη.Πε.Θε. Ρούμελης, έχει μεταφράσει θεατρικό έργο για την μία από αυτές και διδάσκει στα θεατρικά εργαστήρια του Δη.Πε.Θε. χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή.

Η αναφορά σας ότι αμείβεται με 4.000 € μηνιαίως είναι απολύτως ανακριβής.

Η αναφορά σας σε χρέη του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης αφορά χρήσεις προ του 2019, για τις οποίες από όσο γνωρίζουμε βρίσκονται σε διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές. Ο Νίκος Ορφανός ανέλαβε, επαναλαμβάνουμε, την άνοιξη του 2021, και καμία σχέση δεν έχει με παλαιότερες υποχρεώσεις του Οργανισμού. Τα τελευταία τρία χρόνια το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης δεν έχει απολύτως κανένα χρέος προς τρίτους, συνεργάτες, προμηθευτές ή υπαλλήλους. Εκπληρώνει συνεπέστατα τις υποχρεώσεις του, τηρώντας πλήρως την λογιστική νομοθεσία που τον διέπει. Κάθε προϋπολογισμός του ελέγχεται εξονυχιστικά τόσο από το Διοικητικό του Συμβούλιο, όσο και από τις οικονομικές επιτροπές του Δήμου Λαμιέων, την αποκεντρωμένη διοίκηση Στερεάς, την επίτροπο Φθιώτιδας, τις οικονομικές υπηρεσίες ΥΠΠΟ και απολογιστικά από σώμα ορκωτών λογιστών κάθε φθινόπωρο.

Όλες δε οι αναθέσεις και οικονομικές του καταστάσεις βρίσκονται αναρτημένες στην Διαύγεια.

Ως εκ τούτων παρακαλούμε να αποκαταστήσετε την αλήθεια και να ανασκευάσετε τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματός σας.

Το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης επιτελεί το έργο του με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης προς την πόλη και την Περιφέρειά του, τους θεατές και το θεατρόφιλο κοινό, ακολουθώντας ευλαβικά την κείμενη νομοθεσία.

Με εκτίμηση
Για το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης
Νίκος Ορφανός
Καλλιτεχνικός διευθυντής

 

 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button