Οικονομία

Φέτα: Γιατί στις ΗΠΑ «ανησυχούν» για την προστασία της γεωγραφικής ένδειξης του ελληνικού τυριού

Την ανησυχία του εκφράζει του Γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) για την παρεμπόδιση την πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων που φέρουν ονόματα όπως η ελληνική φέτα.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην Ουάσιγκτον (01.05.24) σε έκθεση τους οι εν λόγω αρχές των ΗΠΑ, στρέφονται κατά κατά της προστασίας των ευρωπαϊκών Γεωγραφικών Ενδείξεων για τυριά, μαζί και την φέτα. Και αυτό λόγω του γιγάντιου εμπορικού ελλείμματος το οποίο βαραίνει τις ΗΠΑ στο μέτωπο των τυροκομικών, με τις ευρωπαϊκές εισαγωγές να σαρώνουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) διεθνούς προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων -μέσω διμερών και πολυμερών συμφωνιών που επιτρέπουν την υιοθέτηση περιορισμών χρήσης των ενωσιακών Γεωγραφικών Ενδείξεων σε ξένες αγορές- χαρακτηρίζεται ανησυχητική, καθώς παρεμποδίζει την πρόσβαση, στις ξένες αυτές αγορές, για αμερικανικά προϊόντα που φέρουν «κοινά ονόματα όπως η φέτα».

Κατά την επιχειρηματολογία που αναφέρεται στην έκθεση, η σχετική πολιτική της ΕΕ υπονομεύει το αμερικανικό σύστημα προστασίας εμπορικών σημάτων (trademarks) και δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι το εμπορικό έλλειμα ΗΠΑ έναντι της ΕΕ στην κατηγορία των αγροδιατροφικών προϊόντων οφείλεται εν μέρει στο ενωσιακό σύστημα προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Εκτενής είναι μάλιστα η αναφορά στην υποκατηγορία των τυροκομικών (για το 2023 εξαγωγές της ΕΕ 1,3 δισ. δολαρίων έναντι 6,1 εκ. δολαρίων εξαγωγών ΗΠΑ), χρησιμοποιώντας επανειλημμένως το παράδειγμα της φέτας ως κοινού ονόματος και αναφέροντας επίσης περί της παραγωγής της από τη Δανία και τη Γαλλία για εξαγωγή σε τρίτες χώρες παρά την προστασία της συγκεκριμένης Γεωγραφικής Ένδειξης.

To άρθρο Φέτα: Γιατί στις ΗΠΑ «ανησυχούν» για την προστασία της γεωγραφικής ένδειξης του ελληνικού τυριού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button