Οικονομία

BriQ Properties: Στα 209 εκατ. η αξία του χαρτοφυλακίου – Τι συμβαίνει με το deal με την ICI

Στα 209 εκατ. ευρώ ανέρχεται σήμερα η αξία του χαρτοφυλακίου της BriQ Properties μετά τη μεταβίβαση των 16 ακινήτων της Intercontinental International, ενώ έχει υπογραφεί προσύμφωνο και για το 17ο ακίνητο, που η αξία του ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Την ώρα που αναμένεται μέχρι τις 20 Μαΐου να έχουν τροποποιηθεί οι όροι της συγχώνευσης μεταξύ των δύο εταιρειών, καθώς υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στο πρώτο στάδιο της συμφωνίας, με αποτέλεσμα αυτό το χρονικό διάστημα να αλλάξουν τόσο οι αξίες των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν όσο και η αξία των μετοχών.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της BriQ Properties Άννα Αποστολίδου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, σήμερα η εταιρεία διαθέτει συνολικά 41 ακίνητα μαζί, μαζί με τα 16 ακίνητα της ICI, τα οποία μάλιστα είναι διασκορπισμένα σε όλη την χώρα.

Από αυτά η μεγάλη πλειοψηφία τους αφορούν κατά 31% logistics, δεύτερα έρχονται τα γραφεία που αποτελούν το 21% του χαρτοφυλακίου, το 16% αφορά εμπορικά καταστήματα, το 15% ξενοδοχεία, το 4% υπεραγορές τροφίμων (supermarkets), το επίσης 4% αφορά σε τραπεζικά υποκαταστήματα, και το 3% σε ακίνητα ειδικής χρήσης.

Τα ετησιοποιημένα έσοδα βάση των εν ισχύ μισθωτηρίων ανέρχονται σε 15,3 εκατ. ευρώ, ενώ, μη λαμβάνοντας υπόψιν τα υπό ανάπτυξη και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, το gross yield του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Εταιρείας ανέρχεται σε 7,9% σε ετησιοποιημένη βάση, με ποσοστό πληρότητας 99,2%.

Σ’ αυτήν τη φάση η εταιρεία έχει υπό ανάπτυξη τρία μεγάλα έργα στο τομέα των logistics, των γραφείων και του hospitality.

Το μεγαλύτερο έργο της εταιρείας είναι με διαφορά το νέο logistics που κατασκευάζει στον Ασπρόπυργο σε έκταση 117 στρεμμάτων. To εν λόγω έργο που θα παραδοθεί εκτός απροόπτου τον Σεπτέμβριο θα έχει αποδόσεις της τάξεως του 8,7%, ενώ τα κέρδη για την εταιρεία θα ανέλθουν στα 2,7 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο μεγαλύτερο έργο που έχει στα σκαριά η BriQ είναι η ανάπτυξη ενός νεόδμητου κτιρίου γραφείων, επιφάνειας 2.393 τ.μ., στη Λ. Ποσειδώνος 42, στο ύψος της Καλλιθέας, το οποίο θα πιστοποιηθεί με Leed – Gold. Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το γνωστό RRF.

Η BriQ επίσης προχωρεί και στην επέκταση του ξενοδοχείου Mr and Mrs White Paros, που διαθέτει στην Πάρο καθώς θα διαθέτει 61 δωμάτια και σουίτες. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

Για την πορεία του deal της συγχώνευσης της BriQ με την ICI, όπως δήλωσαν ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Θεόδωρος Φέσσας και η κα Αποστολίδου, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις που άλλαξαν τα δεδομένα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν εκ νέου τους όρους της συμφωνίας για να μπορέσει να δοθεί και μέρισμα για το 2023 και από τις δύο εταιρείες. Στόχος είναι η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Το διάστημα αυτό τα έσοδα από ενοίκια αυξήθηκαν κατά 59% και ανήλθαν σε 3,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου λόγω την ενσωμάτωσης εσόδων από τα 16 νέα ακίνητα που αποκτήθηκαν.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 73% και ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ του α΄ τριμήνου 2023.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 57% και ανήλθαν σε 1,8 εκατ. ευρώ, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

To άρθρο BriQ Properties: Στα 209 εκατ. η αξία του χαρτοφυλακίου – Τι συμβαίνει με το deal με την ICI δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button