Οικονομία

Μεσίτες Αθηνών – Αττικής: Μικρή η διαθεσιμότητα των σπιτιών για τους φοιτητές και ακριβά τα ενοίκια

Στα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο βρίσκονται συνήθως οι τιμές για τα ανακαινισμένα ακίνητα που προορίζονται για φοιτητές, ενώ το καθεστώς της συγκατοίκησης δεν έχει εμφανιστεί ακόμα σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα (1.7.2024) ο πρόεδρος των μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος, στην ΕΡΤ.

Ταυτόχρονα, η διαθεσιμότητα είναι μικρή όπως επισήμανε: «και στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία που ακούω πολλά περιστατικά, είναι πιο λίγα τα διαθέσιμα ακίνητα.», ενώ «πολλές φορές το καλοκαίρι χρειάζεται να τα αφήσουν τα ακίνητα οι φοιτητές μετά από συμφωνία που έρχονται με τους ιδιοκτήτες ώστε να χρησιμοποιηθούν για τουριστική εκμετάλλευση και να επιστρέψουν οι φοιτητές τον Οκτώβριο.»

Ακόμα ο κ. Ποταμιάνος επισήμανε: «Στην Αθήνα, στου Ζωγράφου, κι όπου αλλού υπάρχουν πανεπιστήμια, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Αλλά έτσι κι αλλιώς υπάρχει πρόβλημα ανεύρεσης κατοικίας γενικότερα. Η μικρή κατοικία δε είναι το ουσιαστικότερο θέμα.

Δηλαδή το ακίνητο των 30, 40, 50, 60 τετραγωνικών είναι και πιο ακριβό από τα άλλα γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Μιλάμε για τιμές πάνω από 10 ευρώ το τετραγωνικό πολλές φορές.

Και κάθε πέρσι και καλύτερα, ή κάθε χρόνο και χειρότερα δηλαδή, η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον.

Στην Ελλάδα δεν έχει έρθει ακόμη ο θεσμός της συγκατοίκησης για τους φοιτητές ώστε να μοιραστούν τα έξοδα της στέγης. Έρχεται αλλά πολύ δειλά δειλά.

Κι αυτό γιατί υπάρχει φόβος, υπάρχει ανασφάλεια με ποιον θα συγκατοικήσουν, υπάρχει το οικονομικό πώς θα μοιράσουν τα χρήματα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι επιδρούν συναισθηματικά στην σκέψη του να συγκατοικήσεις.

Οι τιμές για μικρά ακίνητα είναι από 10 ευρώ το τετραγωνικό για ανακαινισμένο ακίνητο. Με αυτή την τιμή πρέπει να είναι αλλαγμένα τα κουφώματα, να είναι συντηρημένο, να έχει αλλάξει κουζίνα, να έχει αλλάξει μπάνια. Για τέτοιες κατηγορίες ακινήτων μιλάμε. Υπάρχουν όμως και πολλά παραμελημένα, ακόμη και υπόγεια νοικιάζονται.»

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button