Μεγάλη πτώση στη Wall Street λόγω των νέων δασμών Τραμπ

Σημαντική πτώση καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street σήμερα (3.4.25), πρώτη μέρα μετά την ανακοίνωση των δασμών σε βάρος όλων σχεδόν των χωρών του πλανήτη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones χάνει 3,38%, ο δείκτης Nasdaq χάνει 4,93%, ενώ ο δείκτης S&P 500 χάνει 3,82%. Η μείωση αυτή στην Wall Street έρχεται μετά την πτώση που σημείωσαν όλοι οι δείκτες της Ευρώπης και της Ασίας σήμερα.
Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ εξαπλώθηκαν στις παγκόσμιες αγορές την Πέμπτη, ρίχνοντας τις μετοχές και προκαλώντας φυγή σε καταφύγια σταθερού εισοδήματος. Οι αμερικανικές μετοχές και το δολάριο υπέστησαν μερικές από τις χειρότερες πωλήσεις λόγω της εικασίας ότι η εμπορική επίθεση του προέδρου θα ανακόψει την αμερικανική οικονομία.
Περίπου 2 τρισ. δολάρια διαγράφηκαν από τον S&P 500, με τον δείκτη να υποχωρεί περίπου 3,5%. Η ζημία ήταν μεγαλύτερη στις εταιρείες των οποίων οι αλυσίδες εφοδιασμού εξαρτώνται περισσότερο από την κατασκευή στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών Apple Inc., Nike Inc. και Walmart.
Ενώ οι μετοχές σε όλο τον κόσμο υποχώρησαν, οι απώλειες ωχριούν σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Το δολάριο βυθίστηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2022.
Το πετρέλαιο και τα κρυπτο – νομίσματα μπήκαν ομοίως στο «χορό» του ξεπουλήματος και άλλων εμπορευμάτων, από μέταλλα έως σιτηρά.
Η ανησυχία ότι η απότομη αύξηση των αμερικανικών δασμών εδώ και έναν αιώνα θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη οδηγεί σε έντονο ράλι στα παγκόσμια ομόλογα, στέλνοντας την απόδοση των κρατικών ομολόγων αναφοράς προς το επίπεδο του 4% που παρακολουθείται στενά. Οι κινήσεις αυτές αντικατοπτρίζονται στις αγορές χρήματος, με τους διαπραγματευτές των συναλλαγών να αυξάνουν τα στοιχήματα σε μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας. Τα νομίσματα-καταφύγια, όπως το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο, σημείωσαν άνοδο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αγκαλιάσει τους δασμούς ως εργαλείο για να επιβάλει την ισχύ των ΗΠΑ, να αναζωογονήσει τη μεταποίηση στο εσωτερικό και να αποσπάσει γεωπολιτικές παραχωρήσεις – αντίθετα με την επί δεκαετίες συναίνεση ότι οι χαμηλότεροι εμπορικοί φραγμοί συμβάλλουν στην προώθηση των δεσμών μεταξύ των εθνών και στην πρόληψη των συγκρούσεων, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι οικονομολόγοι λένε ότι το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα των μέτρων του θα είναι πιθανότατα υψηλότερες τιμές στις ΗΠΑ και βραδύτερη ανάπτυξη, ή ίσως ακόμη και ύφεση.
«Αυτό ήταν το χειρότερο σενάριο για τους δασμούς και δεν είχαν υπολογιστεί στις αγορές, γι’ αυτό και βλέπουμε μια τέτοια αντίδραση κινδύνου», δήλωσε η Mary Ann Bartels από την Sanctuary Wealth. “Αν αυτοί οι δασμοί παραμείνουν, η οικονομία θα επιβραδυνθεί. Είτε πρόκειται για ύφεση είτε όχι, είναι σαφές ότι η οικονομία οδεύει προς επιβράδυνση στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει άλλο μέρος για να κρυφτεί κανείς παρά μόνο οι αγορές σταθερού εισοδήματος”.
Οι φόβοι για ύφεση έχουν αυξηθεί και αυτό είναι ορατό σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Οι μετοχές και οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται και πάλι συντονισμένα και η συσχέτισή τους είναι η υψηλότερη των τελευταίων δύο ετών. Αλλά σε αντίθεση με το 2023, όταν και οι δύο ανέβαιναν, αυτή τη φορά πέφτουν, ένα τυπικό σημάδι ότι οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη υποβαθμίζονται.
Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να βρεθούν ανάμεσα στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και την άνοδο των τιμών ως αποτέλεσμα των σαρωτικών σχεδίων δασμών που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Apollo Global Management.
Οι πιθανότητες ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν αυξηθεί στο 50% ή και περισσότερο, δήλωσε ο Jim Zelter σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη στην τηλεόραση του Bloomberg. Ο κίνδυνος οι δασμοί να επιταχύνουν τον πληθωρισμό και να περιορίσουν την ικανότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να τονώσει την ανάπτυξη μειώνοντας τα επιτόκια έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά, είπε.
«Αν ήμουν εδώ πριν από έξι μήνες, θα έλεγα ότι μια ύφεση το 2025 ή το 2026 ήταν ένα προς πέντε και τώρα αυτό είναι σίγουρα ένα προς δύο, αν όχι υψηλότερο», δήλωσε ο Ζέλτερ.