Τεχνολογία

ΛΔ Κονγκό: Ο πρόεδρος Τσισεκέντι δεν αποκλείει έναν πόλεμο με τη Ρουάντα

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέντι θεωρεί ότι «είναι πιθανό» να γίνει πόλεμος με τη Ρουάντα, καθώς εδώ και μήνες διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και των ανταρτών Μ23, που στηρίζονται από τη χώρα αυτή.

«Ασφαλώς, ένας πόλεμος είναι πιθανός, δεν σας το κρύβω» είπε ο Τσισεκέντι σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Figaro. «Η χώρα αυτή (η Ρουάντα), που είναι γείτονάς μας, παραβιάζει το έδαφός μας για να λεηλατήσει κρίσιμα μεταλλεύματα και να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό μας» είπε ο Κονγκολέζος πρόεδρος, καταγγέλλοντας «την απραξία της διεθνούς κοινότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΛΔ του Κονγκό έχει ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρουάντα.

Το Κιγκάλι αρνείται την εμπλοκή του, όμως πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, πιστεύουν ότι η Ρουάντα στηρίζει την οργάνωση M23 και έχει στείλει δυνάμεις στα σύνορά της.

«Η Μ23 δεν είναι παρά ένα άδειο κέλυφος! Αριθμεί γύρω στους 500 άνδρες. Όχι, οι στρατιώτες της Ρουάντας είναι αυτοί που σπέρνουν τον θάνατο στο έδαφός μας», είπε ο Τσισεκέντι. Την περασμένη εβδομάδα ο Κονγκολέζος πρόεδρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία και πιστεύει ότι εξασφάλισε τη στήριξη του Παρισιού, το οποίο πάντως διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρουάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλω να απομακρύνω αυτήν την πιθανότητα (σ.σ. του πολέμου) όσο το δυνατόν περισσότερο, επειδή θα προτιμούσα να αφιερώσουμε την ενέργεια και τον πλούτο μας στην ανάπτυξη των 145 περιοχών της χώρας παρά στη στρατιωτική προσπάθεια», συνέχισε ο Τσισεκέντι.

Όταν ρωτήθηκε αν θα δεχόταν να ξεκινήσουν συνομιλίες με τον ομόλογό του της Ρουάντας, τον Πολ Καγκάμε, υπενθύμισε ότι η Αγκόλα μεσολαβεί ήδη για τον σκοπό αυτόν. «Οι αντιπροσωπείες μας θα συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών στη Λουάντα για να βρουν ένα κοινό πεδίο συνεννόησης. Εγώ, ζητάω ένα απλό πράγμα: να αποσύρει η Ρουάντα τους στρατιώτες της από το έδαφος του Κονγκό».

Από τις μάχες στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό σκοτώθηκαν την Παρασκευή εννέα άνθρωπο, σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στην Γκόμα.

Με τη στήριξη μονάδων του στρατού της Ρουάντας, οι αντάρτες του «Κινήματος 23ης Μαρτίου» (Μ23), πήραν ξανά τα όπλα στα τέλη του 2021 και κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις στο Βόρειο Κίβου, φτάνοντας να περικυκλώσουν την Γκόμα. Η πόλη αυτή αριθμεί πάνω από 1 εκατομμύριο μόνιμους κατοίκους και άλλους τόσους εσωτερικά εκτοπισμένους που έφτασαν εκεί κατά κύματα, μετά την έναρξη των επιχειρήσεων της Μ23.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button