Οικονομία

Μέτρα ελάφρυνσης για ΕΝΦΙΑ, ενοίκια, φόρους και τέλη – Ποια είναι τα σενάρια και τι θα κρίνει την εφαρμογή τους

Η «βεντάλια» των μέτρων ελάφρυνσης των πολιτών ανοίγει όσο βαδίζουμε προς τον Σεπτέμβριο και την ΔΕΘ, και αν και η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την ακατάσχετη συζήτηση περί παροχών και τις υπερβολικές απαιτήσεις για μειώσεις φόρων, τα σενάρια για το τι μπορούμε να περιμένουμε είναι πολλά.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει μία σειρά από μέτρα για την ελάφρυνση κυρίως της μεσαίας τάξης, και αφορούν σε μειώσεις φόρων και εισφορών και σε νέες επιδοτήσεις για το κρίσιμο ζήτημα της στέγασης.

Ωστόσο, καθώς γνώμονας της κυβέρνησης είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, θέλοντας να αποφύγει να «χύσει την καρδάρα με το γάλα» οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα την εξέλιξη της διεθνούς κατάστασης, κυριότερα στο επίπεδο του εμπορικού πολέμου και των δασμών, καθώς οι άμεσες και οι έμμεσες συνέπειες τους είναι ακόμα άγνωστου μεγέθους για την ελληνική οικονομία.

Αναμφίβολα, κρίσιμης σημασίας θα είναι το επόμενο τρίμηνο και η έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί εάν θα πάμε σε μία αποκλιμάκωση της κατάστασης, ή σε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο με διαλυτικές επιπτώσεις και για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά και τους στόχους της ανάπτυξης και τον πληθωρισμό.

Αξίζει να προστεθεί πως ακριβώς λόγω αυτής της ευμετάβλητης παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, η κυβέρνηση θέλει να κρατά χαμηλά τον πήχη, και παρά το γεγονός πως επεξεργάζεται διάφορα σενάρια ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η στοιχειώδης λογική διατήρησης δημοσιονομικής ισορροπίας θα απαιτήσει την προσεκτική επιλογή των πλέον χρήσιμων και εφικτών εξ αυτών.

Ποια είναι τα σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης των επόμενων μηνών

Οι πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου στη «σκακιέρα» των παροχών κάνουν λόγο για μια σειρά από πεδία, στα οποία η κυβέρνηση εξετάζει να παρέμβει, με στόχο σε όλες τις περιπτώσεις την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Σε αυτά τα σενάρια συμπεριλαμβάνονται:

  1. H μείωση του ΕΝΦΙΑ. Με τον υπουργό Οικονομικών σε κυριακάτικη συνέντευξη του να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέρχονται τα σενάρια για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες σχετίζονται είτε με την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις πρώτες κατοικίες όλων των φυσικών προσώπων,  είτε μόνο για τις περιπτώσεις που η πρώτη κατοικία δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, είτε την αύξηση των εισοδηματικών ορίων και των ορίων της αξίας των ακινήτων για τα οποία ισχύει η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, είτε και πλήρη απαλλαγή για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑΜΕΑ.
  2. Επιδότηση ενοικίου για νέους. O υπουργός κατά την παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προανήγγειλε την στήριξη των νέων, πιθανότατα έως 35 ετών και με εισοδηματικά κριτήρια, εξαιτίας της στεγαστικής κρίσης και της δυσκολίας να ανταπεξέλθουν στο υπέρογκο κόστος των ενοικίων, ειδικά σε επιβαρυμένες αστικές περιοχές όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
  3. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για τις επιχειρήσεις που τα υποκαταστήματά τους. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει το εν λόγω μνημονιακό τέλος για όσους έχουν την έδρα τους σε χωριά με λίγους κατοίκους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, ενώ τώρα σχεδιάζει να συμπεριλάβει και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  4. Αλλαγές στην κλίμακα της φορολόγησης. Πρώτιστος στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι η φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, καθώς το μέτρο αναμένεται να αφορά τους φορολογούμενους με εισοδήματα μεταξύ 20.000 με 50.000 ευρώ.
  5. Αύξηση των εισοδηματικών ορίων πάνω από τα οποία εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής, με τα σημερινά του επίπεδα να είναι διαμορφωμένα στο 44% και το ποσό του εισοδήματος που υπερβαίνει το όριο των 40.000 ευρώ.
  6. Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται η μειωθούν ενώ μέχρι το 2027 υπάρχουν σκέψεις για πλήρη κατάργησή τους.
  7. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το πλάνο αφορά σε μείωση κατά 0,5% για αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις και «μπλοκάκηδες».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button