Ο Τραμπ απορρίπτει την τελευταία προσπάθεια της ΕΕ να σταματήσει την επιβολή δασμών

Δασμοί τώρα, τι μετά;: Οι κινήσεις που μελετά ο Τραμπ / REUTERS / Kent Nishimura
Aπέρριψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πέσουν οι δασμοί σε όλο το διμερές εμπόριο βιομηχανικών αγαθών με τις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι ο δασμός του 20% σε όλες τις εισαγωγές της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Τετάρτη 9 Απριλίου 2025.
Μιλώντας στον Λευκό Οίκο χθες (7.4.25), ο Τραμπ δήλωσε ότι η προσφορά της προέδρου της Κομισιόν της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είναι αρκετή για την επανεκκίνηση των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων, κατηγορώντας την ΕΕ ότι διατηρεί άλλα εμπόδια στο εμπόριο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε πολύ κακή απέναντί μας», είπε. «Τους πληρώνουμε για να τους φυλάμε στρατιωτικά και μας κοροϊδεύουν στο εμπόριο, οπότε αυτός δεν είναι καλός συνδυασμός».
Οι εμπορικοί αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προσπαθήσει να βαθμολογήσουν την απάντησή τους στις προτάσεις των ΗΠΑ για τους δασμούς, επιδιώκοντας να προβάλουν έναν βαθμό αποφασιστικότητας και επίσης να αποφύγουν την κλιμάκωση.