Τεχνολογία

Κρίση στην Αϊτή: Νέες επιθέσεις συμμοριών στην πρωτεύουσα της χώρας

Συμμορίες εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις σε τομείς της Πορτ-ο-Πρενς, της πρωτεύουσας της Αϊτής —ενώ αναμένεται ακόμη να αναλάβει καθήκοντα το λεγόμενο προεδρικό συμβούλιο μετάβασης, με αποστολή να ονομάσει νέα κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα—, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, που έκαναν λόγο για εμπρησμούς και σφοδρά πυρά στο κέντρο.

Το προάστιο Κάτω Ντελμά έχει μετατραπεί σε «πεδίο μάχης ανάμεσα στην αστυνομία και οπλισμένες συμμορίες», ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός Télé Galaxie μέσω X, προσθέτοντας πως ακούγονταν ισχυρές εκρήξεις και πυρά κοντά στο Εθνικό Παλάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν δυο ηχητικά αποσπάσματα, στα οποία πιστεύεται ότι μιλάει ο Τζίμι Σεριζιέ, αρχικακοποιός γνωστός επίσης ως «Μπάρμπεκιου». Φέρεται να διατάζει μέλη της συμμορίας του να βάλουν φωτιά σε σπίτια στο Κάτω Ντελμά, φτωχή συνοικία της πρωτεύουσας όπου μεγάλωσε ο πρώην αστυνομικός και νυν αρχηγός ισχυρής συμμορίας.

«Κάψτε σπίτια. Αναγκάστε τους πάντες να φύγουν», λέει στο πρώτο ηχητικό απόσπασμα. Στο δεύτερο, διαβεβαιώνει πως τούς έστειλε δοχεία με βενζίνη: «Δεν χρειάζεται να κάψετε κάποιο συγκεκριμένο σπίτι. Βάλτε φωτιά σε όποιο βρείτε. Βάλτε φωτιά», επιμένει.

Μια κάτοικος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως είδε σπίτια στις φλόγες.

Κλινική της σχολής ιατρικής του δημόσιου πανεπιστημίου της Αϊτής λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός RFM, προσθέτοντας πως αναφέρθηκαν επιθέσεις και μάχες στο προάστιο Πετιόν-Βιλ.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται ενώ η χώρα αναμένει την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων εννεαμελούς προεδρικού συμβουλίου μετάβασης, που θα διαδεχθεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί. Ο τελευταίος δέχθηκε να παραιτηθεί την 11η Μαρτίου, ενώ βρισκόταν στο Πουέρτο Ρίκο, υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Οι συμμορίες της Αϊτής, αρκετές από τις οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας τη συμμαχία «Viv Ansanm» («Ζούμε μαζί»), είχαν ανακοινώσει πως η πολιορκία της πρωτεύουσας είχε σκοπό να αναγκάσει τον Αριέλ Ανρί να παραιτηθεί, μολαταύτα αφού ανήγγειλε πως θα εγκαταλείψει την εξουσία, οι επιθέσεις στην Πορτ-ο-Πρενς εντάθηκαν.

Ο ΟΗΕ και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λογαριάζουν πως πλέον το 90% της πρωτεύουσας έχει πέσει στα χέρια συμμοριών.

Ο κ. Ανρί ταξίδεψε στο Ναϊρόμπι στα τέλη Φεβρουαρίου για να οριστικοποιήσει την ανάπτυξη οπλισμένης διεθνούς δύναμης υπό την ηγεσία της Κένυας για να υποστηριχθεί η αϊτινή αστυνομία, κάτι που είχε ζητήσει αρχικά το 2022. Αν και η κενυατική κυβέρνηση είχε προσφερθεί να ηγηθεί της δύναμης αυτής, αντιμετώπισε νομικές επιπλοκές. Ο Αϊτινός de facto πρωθυπουργός πήγε στην κενυατική πρωτεύουσα για να υπογράψει διμερή συμφωνία με το κράτος της ανατολικής Αφρικής ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δώσει πράσινο φως στην ανάπτυξη της δύναμης αυτής από πέρυσι, όμως η πρόοδος ως προς τον σχηματισμό και την αποστολή της καθυστέρησε και εντέλει το σχέδιο τέθηκε σε αναμονή όταν ο de facto πρωθυπουργός Ανρί ανακοίνωσε πως θα παραιτείτο, ωσότου αναλάβουν νέες αρχές.

Σύμφωνα με κυβερνητικά εκτελεστικά διατάγματα που επιβεβαίωσαν το σχέδιο μετάβασης που καταρτίστηκε με μεσολάβηση της κοινότητας κρατών της Καραϊβικής (CARICOM), τα μέλη του προεδρικού συμβουλίου μετάβασης, που απαιτείται να προσκομίσουν έγγραφα τα οποία θα πιστοποιούν ότι είναι επιλέξιμα, θα ορκιστούν στο Palais National.

Ωστόσο, το παλάτι όπου βρίσκεται η έδρα της προεδρίας και της κυβέρνησης και άλλες υποδομές, ανάμεσά τους το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, έχουν γίνει στόχος επανειλημμένων επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την ανάληψη της εξουσίας από το προεδρικό συμβούλιο μετάβασης.

Στο μεταξύ η πολιτική προστασία της Αϊτής προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου πλημμυρών σε νότιους τομείς της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων, κάτι που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για όσους έχουν εξαναγκαστεί να εκτοπιστούν λόγω της βίας.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι πάνω από 360.000 Αϊτινοί είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και εκατομμύρια άλλοι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού, καθώς βασικοί λιμένες, το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και καίριες οδοί παραμένουν υπό αποκλεισμό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button