Οικονομία

Διεθνείς αγορές: Με τα βλέμματα στραμμένα στην έκθεση της Fed και στα αποτελέσματα τριμήνου Αμερικανικών Εταιρειών

Η δημοσίευση της έκθεσης της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου μεγάλων αμερικανικών εταιρειών είναι τα βασικά γεγονότα τα οποία αναμένουν οι διεθνείς αγορές, πέραν φυσικά των εξελίξεων στο μέτωπο Ιράν – Ισραήλ.

Επίσης πέραν από τα στοιχεία στις ΗΠΑ, με ενδιαφέρον των διεθνών αγορών αναμένονται τα τελικά στοιχεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, τα στοιχεία των εξαγωγών της Ιαπωνίας αλλά και οι τελευταίοι δείκτες για τις τιμές παραγωγού, τις τιμές καταναλωτή και τις τιμές λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Handelsblatt, στις ΗΠΑ, η Fed θα δημοσιεύσει σήμερα (17.04.24) βράδυ το «Beige Book». Η οικονομική έκθεση περιέχει σημαντικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ. Τον προηγούμενο μήνα αναφέρθηκε μέτρια ανάπτυξη.

Υπήρχαν επίσης ενδείξεις για περαιτέρω χαλάρωση στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, οι μισθοί συνέχισαν να αυξάνονται και υπήρξαν νέες πληθωριστικές πιέσεις. Οι επενδυτές ανυπομονούν να δουν πώς εξελίχθηκαν οι προοπτικές τον τελευταίο μήνα.

Η περίοδος υποβολής εκθέσεων μόλις ξεκίνησε. Σήμερα (17.04.24), η αμερικανική εταιρεία αλουμινίου Alcoa θα παρουσιάσει τα στοιχεία της για το πρώτο τρίμηνο. Μετά από ένα αδύναμο 2023, η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της χρηματοοικονομικής υπηρεσίας Refinitiv. Ωστόσο, οι παρατηρητές της αγοράς είναι επιφυλακτικοί και η μέση σύσταση των αναλυτών είναι «hold».

Πολλές εταιρείες προσκαλούν τους μετόχους τους στην Ετήσια Γενική Συνέλευση την Τετάρτη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Adobe, ο αμερικανικός όμιλος Citizens Financial Group, ο όμιλος πλαστικών Covestro και η ιταλική εταιρεία κατασκευής σπορ αυτοκινήτων Ferrari.

Χρηματιστήριο στις ΗΠΑ: Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια δεν κατάφεραν να βρουν κοινή κατεύθυνση την Τρίτη (16.04.24). Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών και άλλων σημαντικών εταιρειών στήριξαν τη Wall Street. Ο πρόεδρος της Fed, Τζέρομ Πάουελ (Jerome Powell), ωστόσο, μετρίασε τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων.

Ο δείκτης των blue chips Dow Jones έκλεισε 0,2% υψηλότερα στις 37.798 μονάδες την Τρίτη. Αντίθετα, ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq υποχώρησε 0,1% στις 15.865 μονάδες. Ο ευρείας βάσης δείκτης S&P 500 έχασε 0,2% στις 5051 μονάδες.

Αρνητικές έκθεσεις από τις Adidas, Continental, LVMH

Το γερμανικό χρηματιστήριο υποχώρησε χθες (16.04.24), όπως και όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, μαζί και η ελληνική. Ο Dax βρισκόταν βαθιά στο κόκκινο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και έκλεισε 1,4% χαμηλότερα στις 17.766 μονάδες. Το χαμηλό ημέρας των 17.714 μονάδων είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου. Θα συνεχιστεί αυτή η τάση και την Τετάρτη; Στις προ-χρηματιστηριακές συναλλαγές το πρωί της Τρίτης, ο DAX διαπραγματεύεται ελαφρώς υψηλότερα στις πλατφόρμες εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η Adidas, η Continental και η LVMH ανακοίνωσαν νέα τριμηνιαία στοιχεία την Τρίτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ο προμηθευτής αυτοκινήτων Continental δημιούργησε λιγότερα κέρδη στην αρχή του έτους από ό,τι ανέμενε η αγορά. Στα 9,8 δισ. ευρώ, οι πωλήσεις υπολείπονταν των προσδοκιών, ανακοίνωσε η εταιρεία. Ειδικά το τμήμα Automotive είχε αναπτυχθεί πιο αδύναμα και βρέθηκε βαθύτερα στο κόκκινο από ό,τι προβλεπόταν.

Η εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas αυξάνει τις προβλέψεις της μετά την ισχυρή αύξηση των κερδών της στην αρχή του έτους. Για το σύνολο του έτους, ο αντίπαλος της Nike αναμένει τώρα λειτουργικά κέρδη περίπου 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή 200 εκατ. ευρώ περισσότερα από ό,τι είχε ανακοινώσει προηγουμένως.

Μετά από μια χρονιά ρεκόρ, η γαλλική εταιρεία κατασκευής ειδών πολυτελείας LVMH αισθάνεται τις επιπτώσεις της ασθενέστερης ζήτησης από την ευκατάστατη πελατεία της. Το πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις προσαρμοσμένες για συναλλαγματικές επιδράσεις και σε συγκρίσιμη βάση αυξήθηκαν μόλις κατά 3% στα 20,7 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος με εμπορικά σήματα όπως Louis Vuitton, Christian Dior και Loewe στο Παρίσι το βράδυ της Τρίτης

Χρηματιστήρια στην Ασία: Nikkei, Topix και CSI300

Τα τελευταία στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών θα ανακοινωθούν από την Ιαπωνία σήμερα (17.04.24). Οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Ιανουάριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν ελαφρώς. Αναμένονται ολοκληρωμένα οικονομικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα οι τελευταίοι δείκτες για τις τιμές παραγωγού, τις τιμές καταναλωτή και τις τιμές λιανικής.

Για την ευρωζώνη θα δημοσιευθούν στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει αυξηθεί πρόσφατα.

Η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε πτωτική τάση σήμερα (17.04.24). Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei, ο οποίος περιλαμβάνει 225 μετοχές, υποχώρησε κατά 0,2% στις 38.405 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 0,6% στις 2682 μονάδες. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης κέρδισε 1,1% στις 3041,08 μονάδες. Ο δείκτης των σημαντικότερων εταιρειών στη Σαγκάη και τη Σενζέν αυξήθηκε κατά 0,6% στις 3533 μονάδες.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, κυρίως χάρη στη ζήτηση αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ. Αυξήθηκαν κατά 7,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη. Σε έρευνα του Reuters, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 7,0%. Τον προηγούμενο μήνα, η αύξηση είχε διαμορφωθεί στο 7,8%.

Οι εισαγωγές, από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν κατά 4,9%. Εδώ, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση κατά 4,7%, μετά την αύξηση κατά 0,5% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εμπορικό πλεόνασμα 366,5 δισ. γεν, το πρώτο πλεόνασμα εδώ και τρεις μήνες.

To άρθρο Διεθνείς αγορές: Με τα βλέμματα στραμμένα στην έκθεση της Fed και στα αποτελέσματα τριμήνου Αμερικανικών Εταιρειών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button