Τεχνολογία

Καυγάς Χιλής – Αργεντινής για τα φωτοβολταϊκά στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς απαίτησε χθες Δευτέρα οι Αρχές της Αργεντινής να αποσύρουν «το συντομότερο» φωτοβολταϊκά πλαίσια στρατιωτικής βάσης που εγκατέστησαν «κατά λάθος» στην πλευρά της δικής του χώρας στα σύνορα.

«Τα σύνορα δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούν να εγείρονται αμφιβολίες, αυτή είναι θεμελιώδης αρχή του σεβασμού μεταξύ των χωρών», τόνισε σε δημοσιογράφους ο Μπόριτς κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά συνέπεια», οι Αρχές της Αργεντινής «πρέπει να αποσύρουν αυτά τα φωτοβολταϊκά πλαίσια το συντομότερο δυνατό — ή αλλιώς θα το κάνουμε εμείς», διεμήνυσε.

Στα τέλη Απριλίου, το αργεντίνικο ναυτικό εγκαινίασε στρατιωτική εγκατάσταση που ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκά πλαίσια, στην Παταγονία, στα σύνορα με τη Χιλή.

Ο Χιλιανός υπουργός Εξωτερικών Αλβέρτο φαν Κλάβερεν δήλωσε πως «η Αργεντινή παραδέχθηκε πως έκανε λάθος και ζήτησε συγγνώμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρέσβης της Αργεντινής στη Χιλή, ο Χόρχε Φορί, δήλωσε πάντως στην εφημερίδα Nación ότι τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα «αποσυρθούν όταν το επιτρέψουν οι μετεωρολογικές συνθήκες».

Η Χιλή και η Αργεντινή μοιράζονται αχανή σύνορα, μήκους περίπου 5.000 χιλιομέτρων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button