Αθλητικά

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από έναν στους τέσσερις σε έναν στους τρεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με μια μελέτη από τη Δανία που δημοσιεύθηκε στο The BMJ.

Και μεταξύ αυτών που πάσχουν από την πάθηση, δύο στους πέντε είναι πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της ζωής τους και ένας στους πέντε θα αντιμετωπίσει εγκεφαλικό επεισόδιο, με ελάχιστη ή καθόλου βελτίωση του κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κολπική μαρμαρυγή υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει 18 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη έως το 2060 και 16 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ έως το 2050.

Μόλις αναπτυχθεί η κολπική μαρμαρυγή, η φροντίδα των ασθενών έχει επικεντρωθεί κυρίως στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά άλλες επιπλοκές όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η καρδιακή προσβολή δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως.

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το κενό γνώσης, οι ερευνητές ανέλυσαν εθνικά δεδομένα για 3,5 εκατομμύρια Δανούς ενήλικες χωρίς ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής σε ηλικία 45 ετών και άνω για να δουν εάν εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή σε μια περίοδο 23 ετών (2000-22).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και τα 362.721 άτομα με νέα διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (46% γυναίκες και 54% άνδρες), αλλά χωρίς επιπλοκές, παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια μέχρι τη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.

Δυνητικά σημαντικοί παράγοντες όπως το ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια πνευμονική και νεφρική νόσος, το οικογενειακό εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο, λήφθηκαν επίσης υπόψη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής κατά τη διάρκεια της ζωής αυξήθηκε από 24% το 2000-10 σε 31% το 2011-2022. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη μεταξύ ανδρών και ατόμων με ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, διαβήτη και χρόνιας νεφρικής νόσου.

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Αυτός ήταν διπλάσιος από τον κίνδυνο οποιουδήποτε εγκεφαλικού στη διάρκεια της ζωής (21%) και τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στη ζωή (12%).

Οι άνδρες εμφάνισαν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών στη ζωή μετά την κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με τις γυναίκες για καρδιακή ανεπάρκεια (44% έναντι 33%) και καρδιακή προσβολή (12% έναντι 10%), ενώ ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου στη διάρκεια της ζωής μετά την κολπική μαρμαρυγή ήταν ελαφρώς χαμηλότερος σε άνδρες παρά γυναίκες (21% έναντι 23%).

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης 23 ετών, δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία βελτίωση στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στη διάρκεια της ζωής μετά από κολπική μαρμαρυγή (43% το 2000-10 έναντι 42% το 2011-22) και μόνο ελαφρά (4-5%) μειώθηκε ο κίνδυνος στη διάρκεια της ζωής από οποιοδήποτε εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή μετά από κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι ήταν παρόμοιοι μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button