Τεχνολογία

Πιερρακάκης: Απαράδεκτη απόφαση η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Η επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη ως επικεφαλής αντιπροσωπείας στο Βατικανό είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη από Έλληνα υπουργό Παιδειας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο υπουργός Παιδείας έγινε δεκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο, τον οποίο, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός χαρακτήρισε «μια προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία, που με τις πρωτοβουλίες και τη δράση του συμβάλλει σταθερά στην επιδίωξη της ειρήνης και της σταθερότητας». Στη συνέχεια ο Κ.Πιερρακακης συναντήθηκε διαδοχικά με τον Γραμματέα για τις σχέσεις με τα Κράτη και τους Διεθνείς Οργανισμούς, Αρχιεπισκόπο Paul Richard Gallagher, με τον αναπληρωτή επικεφαλής της Υπηρεσίας για τη Διάδοση του Ευαγγελίου, Αρχιεπίσκοπο Rino Fisichella και με τον Καρδινάλιο Claudio Gugerotti, επικεφαλής Υπηρεσίας για τις Ανατολικές Εκκλησίες.

Ο κ. Πιερρακάκης εστίασε στην απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση μετατροπής της Μονής της Χώρας – καθως και παλαιότερα της Αγίας Σοφίας – σε τζαμια, γεγονός που αντίκειται στην αρχή της προστασίας των μνημείων που έχουν παγκόσμια πολιτιστική σημασία. Υπενθύμισε ότι αυτή η τακτική ξεκίνησε το 2013 με την μετατροπή της εκκλησιας της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας στον Πόντο από μνημείο σε τζαμι. Επίσης, η ελληνική πλευρά με αφορμή ότι το 2025 συμπληρώνονται 1.700 έτη από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο και ο εορτασμός του Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικων συμπίπτει, ανέφερε το καλό παράδειγμα του κοινού εορτασμού του Πάσχα Ορθοδοξων και Καθολικων στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και οι δυο πλευρές αποφάσισαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους μέσω συγκεκριμένων δράσεων, σε ζητήματα όπως η διεύρυνση της εκπαιδευτικής συνεργασίας και η διοργάνωση κοινών δράσεων πάνω στην ηθική της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Κυρ.Πιερρακάκης συνοδευόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών κ. Θεόδωρο Κοντίδη και τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλαντζή. Σημειώνεται ότι ο υπουργός μετέφρε στον Ποντίφικα τις θερμότερες ευχές του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αύριο θα μεταβεί στη Φλωρεντία όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στο School of Transnational Governance του European University Institute με θέμα τις μεταβολές της εκπαίδευσης λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button