Οικονομία

Με προξενητή τον Αντώναρο ο Άρης στον Κασσελάκη, έρχονται εφέσεις για το Μάτι, στα 14 δισ. ευρώ τα λεφτόδεντρα, η κυριαρχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις κατασκευές, η αύξηση του ποσοστού της CVC στη ΔΕΗ, το ελικόπτερο της οικογένειας Στέγγου και τα δυσάρεστα σενάρια για την Ουκρανία

Ένας ακόμη καραμανλικός στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ένταξη του πάλαι ποτέ καραμανλικού Άρη Σπηλιωτόπουλου στο επικοινωνιακό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη ήταν έκπληξη αλλά η προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε επί εποχής Τσίπρα. Άλλωστε δεν είναι ο πρώτος καραμανλικός ο οποίος άλλαξε στρατόπεδο. Προηγήθηκαν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Βαγγέλης Αντώναρος που κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής αλλά δεν εξελέγη και τώρα είναι υποψήφιος για την ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ήταν ο νεότερος εκπρόσωπος τύπου στην ΝΔ και διετέλεσε υπουργός Τουρισμού και υπουργός Παιδείας στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή με τον οποίο συνδέονταν με στενή φιλία που στην συνέχεια διερράγη.

Το διαζύγιο

Ο Σπηλιωτόπουλος άρχισε να παίρνει αποστάσεις από την ΝΔ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, όταν κατέβηκε ως ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ στον Δήμο Αθηναίων, με τον Νικήτα Κακλαμάνη αντάρτη. Έχασε τον δήμο από τον Γιώργο Καμίνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον κάλεσε ποτέ να του αναθέσει κάποιο ρόλο. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον Αντώναρο που φέρεται να είναι ο «προξενητής» το πρόσωπο που έφερε κοντά τον Σπηλιωτόπουλο με τον Κασσελάκη. Για 2-3 χρόνια ανέλαβε και μια ξενοδοχειακή μονάδα στην Δημητσάνα αλλά ζήτησε την λύση της σύμβασης από τον δήμο, διότι αυθαίρετες κατασκευές δεν του επέτρεπαν να διεκδικήσει επενδυτικά κεφάλαια και ευρωπαικές επιδοτήσεις όπως ο ίδιος ανέφερε. Στις ευρωεκλογές του 2019 ο Σπηλιωτόπουλος ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο Τσίπρα για να αντισταθούν όλοι μαζί «στη μεγαλύτερη γάγγραινα του πολιτικού συστήματος, η οποία κρύβει τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία, που είναι ο λαϊκισμός»!

Υπέρ της απλής αναλογικής

Το 2023 με κοινό άρθρο-παρέμβαση στο news247.gr οι Άρης Σπηλιωτόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης και Κρινιώ Κανελλοπούλου κατηγόρησαν τη ΝΔ ότι αντιμετωπίζει «σχεδόν δαιμονολογικά» την ανόθευτη αποτύπωση της βούλησης των πολιτών μέσω της απλής αναλογικής. «Εμμένει, ιδεοληπτικά, στην ανάγκη μονοκομματικής κυβερνησιμότητας με σχεδόν δογματικές αγκυλώσεις, που υποδηλώνουν πρόταξη της ιδεολογικής καθαρότητας» τόνιζαν και άφηναν αιχμές ότι «αποκόπτεται έτσι (η ΝΔ), συνεχώς, από τον μεσαίο χώρο». «Συνεπώς, η σημερινή Νέα Δημοκρατία είτε εξέλθει ποσοστιαία, πρώτη είτε όχι στις εθνικές εκλογές της 21 Μαΐου (2023) δεν σχηματίζει κυβέρνηση αφού παραμένει ανάδελφο κόμμα και θα είναι στρατηγικά, η ηττημένη των εκλογών: Πρώτη, ίσως, αλλά νικήτρια πάντως όχι» κατέληγαν.

Μαθήματα

Για την απλή αναλογική είπε mea culpa ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Όσο για τη ΝΔ όντως δεν έκανε αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 21 Μαίου αλλά για ηττημένη δεν την λες διότι στις 25 Ιουνίου έκανε αυτοδύναμη κυβέρνηση με 41% και 158 βουλευτές. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δείχνει να είναι των συνεργασιών, δηλώνει ότι μόνος θα κερδίσει, δεν θα χρειαστεί το ΠΑΣΟΚ. Θα έχει ενδιαφέρον τι στρατηγική θα τον συμβουλέψει ο Σπηλιωτόπουλος να ακολουθήσει. Τον «μεσαίο χώρο» τον γνωρίζει πάντως. Η αρχή στη συνεργασία με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει με ανάλυση δημοσκοπήσεων.

Λεφτόδεντρα 14 δισεκ. ευρώ

Για το bonus αποδοτικότητας στους δημόσιους υπαλλήλους της τάξης του 15% που εξαγγέλθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, κατηγόρησε ο Κασσελάκης τον πρωθυπουργό. «Το πριμ ουσιαστικά είναι πριν» δήλωσε. «Πριν από τις ευρωεκλογές, για να με ψηφίσετε». Οι γνωστές τακτικές εξάρτησης των παλαιοκομματικών πολιτικών προς τους πολίτες”. Μετά όμως ο ίδιος επανέλαβε την δέσμευση του για επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού, στους δημόσιους υπαλλήλους που αγγίζει τα 2,34 δισεκ. ευρώ ετησίως. Αν προστεθούν και τα 11 δισεκ. ευρώ που είναι το δημοσιονομικό κόστος για το επιπλέον 5% στις δαπάνες υγείας που υποσχέθηκε κατά την περιοδεία του στα νησιά, μόνο δυο προεκλογικές εξαγγελίες του ξεπερνάνε τα 13 δισεκ.

Ξανακάηκε το Μάτι

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για την εθνική τραγωδία στο Μάτι (2018) όπου κάηκαν 104 άνθρωποι και δεκάδες επέζησαν με βαριά εγκαύματα, προκάλεσε σοκ, θλίψη, οργή. Για το έγκλημα των αλλεπάλληλων λαθών που καταδίκασαν σε μαρτυρικό θάνατο τόσες ζωές, «τιμωρήθηκαν» έξι άτομα με εξαγοράσιμες ποινές προς 10 ευρώ την ημέρα, 38.000 ευρώ σύνολο ο καθένας για τα 5 έτη. Για την ιστορία, ο ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο μετά το Μάτι (2019) και μια βδομάδα πριν φύγει από την εξουσία άλλαξε τον ποινικό κώδικα προς το ευμενέστερο. Χάρη σε αυτόν έπεσαν στα μαλακά και για το Μάτι.

Έρχονται εφέσεις!

Ο νέος ποινικός κώδικας της ΝΔ έχει διάταξη που προβλέπει ότι όταν υπάρχει παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία για ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά, από την οποία υπάρξουν θάνατοι, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη. Βέβαιη είναι και η φυλακή. Είναι τέτοια η λαϊκή κατακραυγή που είναι πολύ πιθανόν να ασκηθούν εφέσεις, από τον εισαγγελέα Εφετών ή τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εφόσον διαπιστωθούν πλημμέλειες. Έχουν 10 μέρες προθεσμία από την ώρα που θα καθαρογραφεί η απόφαση.

Απών ο πρωταγωνιστής

Την Εθνική Στρατηγική 170 δράσεων για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030, παρουσίασε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Την εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Το όραμα του ήταν η βελτίωση της καθημερινότητας άνω του 1 εκ. συμπολιτών μας, η άρση των εμποδίων και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων. Ο Παπασταύρου που βρέθηκε εκτός κυβέρνησης μαζί με το Γιάννη Μπρατάκο, μετά την υπόθεση της μονταζιέρας για τα Τέμπη, επέστρεψε στο δικηγορικό του γραφείο και στηρίζει την υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Βαρύ κλίμα

Με διάφορες προσθέσεις και αφαιρέσεις ποσοστών το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δει το ποτήρι των δημοσκοπήσεων μισογεμάτο. Όμως το κλίμα είναι βαρύ. Αν και διεκδικεί την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές φαίνεται να έχει παγιωθεί η τρίτη. Αυτή τη στιγμή πάντως παρά την γκρίνια που υπάρχει, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπονομεύεται από δελφίνους η δελφίνες. Όλοι στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Η βραδιά των ευρωεκλογών θα δείξε την επόμενη μέρα τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα. Πολλοί δείχνουν το συνέδριο, στις αρχές Φθινοπώρου.

Η κυριαρχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις κατασκευές με αριθμούς

Μισό δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα από τα συνολικά έσοδα των τριών ανταγωνιστών της είχε το 2023 η ΤΕΡΝΑ, ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες δείχνουν πως η κατασκευαστική δραστηριότητα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε πέρυσι έσοδα 1,4 δισ. ευρώ ενώ οι ΑΒΑΞ, Intrakat (με ΑΚΤΩΡ) και Mytilineos είχαν συνολικά έσοδα που δεν ξεπέρασαν τα 950 εκατ. ευρώ. Αλλά και τα καθαρά κέρδη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τις κατασκευές, που ξεπέρασαν τα 78 εκατ. ευρώ, ήταν υπερδιπλάσια από τη συνολική καθαρή κερδοφορία των τριών άλλων ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων. Σε απλά ελληνικά, η ΤΕΡΝΑ έχει το πλεονέκτημα των ώριμων έργων αλλά και του καλοκουρδισμένου μηχανισμού παραγωγής σε μια περίοδο που χρειάζεται. Έχει επίσης και ένα άλλο πλεονέκτημα: Επί του συνολικού ανεκτέλεστου των 5,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023, πάνω από 70% αφορά σε ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους), ενώ άνω του 55% αφορά σε έργα ιδίων επενδύσεων. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να ελέγχει καλύτερα τόσο τον ρυθμό υλοποίησης, όσο και το περιθώριο κέρδους.

Προς αύξηση του ποσοστού της CVC στη ΔΕΗ

Φαίνεται πως έχει κλείσει η ενίσχυση του ποσοστού της CVC στη ΔΕΗ με τις πληροφορίες να το ανεβάζουν σε επίπεδα που ξεπερνούν το 15% από 10% σήμερα. Ο επενδυτικός όμιλος, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, έχει σχέδιο να αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις του στην Ελλάδα. Ήδη αποτελεί το μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα μας με παρουσία από τα τρόφιμα (Vivartia) μέχρι την υγεία (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, κ.α.) και την τεχνολογία (Skroutz). Η πρόσφατη εισαγωγή της CVC στο Αμστερνταμ θα οδηγήσει άραγε σε περιορισμό της μυστικοπάθειας που χαρακτήριζε εδώ και χρόνια την επενδυτική εταιρεία, όπως και άλλους επενδυτές του private equity; Για να δούμε. Στην Ελλάδα έχουμε άλλες, πιο καυτές, απορίες: Επενδυτές όπως η CVC αποεπενδύουν από τις εταιρείες που τοποθετήθηκαν μετά από 5 – 7 χρόνια. Και αυτή η περίοδος πλησιάζει για κάποιες από τις σημαντικές επενδύσεις του διεθνούς ομίλου; Θα φύγει ή θα μείνει ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο π.χ. στην υγεία;

Μέχρι 30 Ιουνίου η μεταβίβαση της Volterra στη Mytilineos

Μετά την πώληση των συμμετοχών της 100% θυγατρικής Volterra ΑΕ σε χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 112 MW στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο πρώτο εξάμηνο του 2022, τον Αύγουστο 2023 η ΑΒΑΞ υπέγραψε σύμβαση πώλησης του συνόλου της συμμετοχής της στην Volterra ΑΕ στη Mytilineos. Η συμφωνία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού επτά μήνες μετά, στις 7/3/2024. Η ΑΒΑΞ βρίσκεται σήμερα στη διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών της θυγατρικής IXION, που ασχολείται με ενεργειακά έργα, από τη Volterra στην ΑΒΑΞ. Η συμφωνία με τη Mytilineos προβλέπει πως η μεταβίβαση της Volterra αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις 30/06/2024.

Το ελικόπτερο της οικογένειας Στέγγου και η «Τεχνική Ολυμπιακή Αερομεταφορές»

Κάποιοι βιάστηκαν να μπερδέψουν την «Τεχνική Ολυμπιακή Αερομεταφορές» που επηρέασε αρνητικά, λόγω εκκαθάρισης, τα αποτελέσματα της εταιρείας του ομίλου Στέγγου το 2023, με το ελικόπτερο που είχε ο γνωστός εργολάβος και ήταν σήμα κατατεθέν, ειδικά για τους περίοικους των Νοτίων Προαστίων. Όχι κύριοι! Η «Τεχνική Ολυμπιακή Αερομεταφορές» είχε συσταθεί για να λάβει άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου στο Πόρτο Καρράς. Όμως όταν πωλήθηκε το τουριστικό συγκρότημα στον Ιβάν Σαββίδη έπαψε να έχει λόγο ύπαρξης. Στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονταν και σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, όχι αεροπόρων.

Attica: Η διάψευση για Γρύλλο και οι προτάσεις

Επειδή μετά το σχόλιο της στήλης για το ενδιαφέρον ισχυρών ομίλων για την Attica Συμμετοχών υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα, η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε χθες σε διάψευση των πληροφοριών περί συζητήσεων με τον γνωστό επιχειρηματία Γιάννη Γρύλο που ελέγχει την αεροπορική εταιρεία Sky Express. Άλλος, από τον εφοπλιστικό κλάδο, έχει καταθέσει πρόταση για «γάμο»!

Τι θα σηματοδοτήσει μια ήττα της Ουκρανίας

Επειδή τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, καλό είναι να υπενθυμίσουμε πρόσφατα άρθρα και δηλώσεις για το τί θα σημαίνει μια νίκη των Ρώσων. Στον Economist θεωρούν πως «μια ήττα της Ουκρανίας θα ήταν ταπεινωτική για τη Δύση, ένα σύγχρονο Σουέζ» και πως «ο χρωματισμός της ουκρανικής γης από τους κατασκευαστές ατλάντων ως ρωσικό έδαφος θα εδραίωνε την ιδέα ότι η ισχύς κάνει το δίκαιο, προς όφελος των ισχυρών ανδρών παντού». Ο George Robertson, πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ, έχει προειδοποιήσει ότι «αν η Ουκρανία χάσει, οι εχθροί μας θα είναι αυτοί που θα αποφασίζουν πλέον για την παγκόσμια τάξη». Και πιθανότατα έχει δίκιο. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό αφού θα δώσει λαβές σε όσους υποστηρίζουν πως δεν εξυπηρετεί πλέον τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Όπως γράφει και ο Economist, οι λαϊκιστές -και οι οπαδοί του Putin-, στο πρότυπο του Viktor Orban της Ουγγαρίας ή της Marine Le Pen στη Γαλλία, θα «σκίζονται» ότι ο δικός τους τρόπος είναι ο καλύτερος». Οι επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Macron είναι αργά για να σώσουν την παρτίδα, αν συμβεί αυτό που όλοι θέλουν να μη συμβεί!

To άρθρο Με προξενητή τον Αντώναρο ο Άρης στον Κασσελάκη, έρχονται εφέσεις για το Μάτι, στα 14 δισ. ευρώ τα λεφτόδεντρα, η κυριαρχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις κατασκευές, η αύξηση του ποσοστού της CVC στη ΔΕΗ, το ελικόπτερο της οικογένειας Στέγγου και τα δυσάρεστα σενάρια για την Ουκρανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button