Υγεία

6 χρήσιμες συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας

Ο υγιεινός τρόπος ζωής προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας, προλαμβάνοντας την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων ασθενειών. Ένα επιπλέον όφελος είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο κυττάρων και πρωτεϊνών που συνεργάζονται αρμονικά, με σκοπό την θωράκιση του οργανισμού μας απέναντι στις μολύνσεις, τις λοιμώξεις και εν γένει τις ασθένειες και τους ιούς.

Το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της γρίπης, δημιουργεί ανοσία απέναντι στις ιώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικοί πρόσθετοι τρόποι, προκειμένου να ενδυναμώσετε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σας.

Ισορροπημένη διατροφή

Δώστε έμφαση σε μια ισορροπημένη διατροφή, καταναλώνοντας άφθονα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Σωστή διατροφή σημαίνει επίσης ότι πρέπει να περιορίσετε τα κορεσμένα λιπαρά, το αλάτι καθώς και πρόσθετα σάκχαρα. Η έλλειψη των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε μικρόβια και ιούς.

Να είστε σωματικά δραστήριοι

Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στην διάθεση, στον καλό ύπνο καθώς και στην διαχείριση του άγχους. Σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που δείχνουν ότι η άσκηση ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε τέτοιο βαθμό, που προστατεύει από την γρίπη και το κρυολόγημα.

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος δείχνει τον βαθμό παχυσαρκίας. Αν η τιμή του δείκτη υπερβαίνει το 25, τότε, το άτομο είναι υπέρβαρο και αν ξεπερνά το 30, παχύσαρκο. Η μείωση του στρες, η κατανάλωση υγιεινών τροφών, ο καλός ύπνος και η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σ’ ένα υγιές σωματικό βάρος.

Κοιμήσου αρκετά

Επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα παράγει και απελευθερώνει κυτοκίνες, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που ρυθμίζουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις και βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Μάλιστα, είναι τόσο επιβλαβές, που αφήνει τον οργανισμό μας ευάλωτο σε περισσότερες ασθένειες για αρκετά χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική χρήση αλκοόλ μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή στο σώμα. Επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος για ανάπτυξη ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

To άρθρο 6 χρήσιμες συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button