Οικονομία

IOBE: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έμεινε στάσιμος τον Απρίλιο 2024

Τον Απρίλιο 2024 ο δείκτης οικονομικού κλίματος διατηρήθηκε στα επίπεδα του Μαρτίου, δηλαδή στις 108,5 μονάδες από 108,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο κατέγραψε μικρή εξασθένιση και στις Κατασκευές εντονότερη υποχώρηση, ενώ στις Υπηρεσίες σημειώθηκε μικρή βελτίωση των προσδοκιών.

Ελαφρώς ενισχυμένος παρουσιάζεται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, την ίδια στιγμή που ο συνολικός δείκτης κινείται κατά μέσο όρο περίπου στα ίδια επίπεδα με την περυσινή χρονιά.

Έτσι, η μικρή επιβράδυνση στους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όρους προσδοκιών τόσο στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, όσο και στα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.

Καθώς πλησιάζει η θερινή περίοδος και παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον,

Επιπλέον, θετικές είναι οι τρέχουσες ενδείξεις για τον εισερχόμενο τουρισμό το φετινό καλοκαίρι. Παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον, ο τομέας αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, και να συνεισφέρει ισχυρά σε πλήθος κλάδων που συνδέονται αμέσως ή εμμέσως με αυτόν.

Παράλληλα, σημαντική είναι η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) σε κρίσιμες πλευρές της οικονομίας και στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης, Σταδιακά η επίδραση του προγράμματος, όπως και άλλων ευρωπαϊκών πόρων, αναμένεται να είναι ισχυρότερη κατά την επόμενη διετία.

Ωστόσο, η οικονομία βρίσκεται σε μια καμπή όπου πολλά από τα μέτρα παρέμβασης ή στήριξης που έχουν εφαρμοστεί είναι εύλογο να αποσύρονται και να επανέρχεται μια κανονική λειτουργία.

Συνολικά, η οικονομία κινείται σε μια σταθερή τροχιά και περισσότερο θετικά από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, όμως η εξέλιξη των πραγματικών εισοδημάτων και των συνολικών προοπτικών της οικονομίας θα εξαρτηθεί μεσοπρόθεσμα από τις επιλογές της οικονομικής πολιτικής καθώς και τις σημαντικές προκλήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα διατηρήθηκαν αμετάβλητες ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντάθηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν οριακά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν έντονα, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται ελαφρά αν και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων να ενισχύονται ήπια.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν ελαφρά, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να ενισχύονται ηπιότερα.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας περιορίστηκαν ελαφρά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Αντίθετα, εξασθένισαν ήπια οι προβλέψεις για μείζονες αγορές ενώ ενισχύθηκε οριακά η πρόθεση για αποταμίευση.

To άρθρο IOBE: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έμεινε στάσιμος τον Απρίλιο 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button