Τεχνολογία

Curity Pharma: Επένδυση 20 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική κάνναβη

Η Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας φιλοξενεί την πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή εγκατάσταση φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, μετατρέποντας την περιοχή σε πυρήνα καινοτομίας και ανάπτυξης. Αυτή η επενδυτική πρωτοβουλία ενσωματώνεται στο σχέδιο της Curity Pharma, η οποία αναδεικνύεται ως πρωτοπόρος στην υβριδική καλλιέργεια και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης.

Η Curity Pharma, με επενδυτικό πλάνο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, δραστηριοποιείται στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης, ανοίγοντας νέους ορίζοντες ανάπτυξης σε μία περιοχή που αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες λόγω φυσικών καταστροφών το προηγούμενο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας είναι συνολικής έκτασης 67.000 τ.μ. και περιλαμβάνουν μια θερμοκηπιακή μονάδα 5.000 τ.μ. και μια παραγωγική μονάδα 1.800 τ.μ.

Οι εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές παρασκευής και συσκευασίας, ενώ προβλέπεται ότι θα παράγουν φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Το σύνολο της επένδυσης χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η εταιρεία λαμβάνει και επιχορηγήσεις βάσει του αναπτυξιακού νόμου.

Η εταιρεία συγκεντρώνει ένα επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μάνο Χατήρα, και τον Λεωνίδα Γαρύφαλλο, από το χώρο της πληροφορικής με ποσοστό 12% ο καθένας ενώ περιλαμβάνοντα και άλλοι επενδυτές όπως ο Μιχάλης Σάλλας του Lyktos Group με 37,5%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο private equity fund “Impactus Group” από την Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον κ. Χατήρα να αναλαμβάνει τον ρόλο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στην επιλογή της Λάρισας λόγω των κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης και του υψηλού επιπέδου εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού στους αγροτικούς και φαρμακευτικούς κλάδους.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 60 θέσεις εργασίας υψηλών αποδοχών στην πρώτη φάση του έργου, αναδεικνύοντας τη Λάρισα ως σημαντικό κέντρο απασχόλησης και καινοτομίας στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης. Η εταιρεία έχει επίσης στόχο τη διεύρυνση των συνεργασιών της με επιστήμονες και άλλες εταιρείες του κλάδου, προκειμένου να διασφαλίσει την αειφόρο ανάπτυξη του έργου της.

Η πρόοδος του σχεδίου επηρεάστηκε από την πανδημία COVID-19, αλλά οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια να ξεκινήσει εντός του 2024 και η παραγωγή των πρώτων προϊόντων να αναμένεται το 2025.

Η υβριδική μονάδα θερμοκηπίου διασφαλίζει βελτιωμένη αντοχή των φυτών σε ασθένειες και υψηλή ποιότητα προϊόντων. Η εταιρεία προβλέπει την παραγωγή οκτώ διαφορετικών προϊόντων που καλύπτουν τις ενδείξεις του ΕΟΦ, παρέχοντας επιλογές στους γιατρούς σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών.

Η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης αναπτύσσεται και η Ελλάδα παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για την καλλιέργεια του φυτού. Η κυβέρνηση παρέχει ρυθμίσεις που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στον τομέα, κάτι που κατέστησε δυνατή την υλοποίηση της επένδυσης της Curity Pharma.

Η εταιρεία έχει στρατηγικό σχέδιο για την αύξηση της παραγωγικής της δυνατότητας και τη διεύρυνση των εμπορικών της σχέσεων, ενώ έχει ως στόχο την εξαγωγή προϊόντων και στη διεθνή αγορά. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη του κλάδου είναι ελπιδοφόρες, και η εταιρεία εκφράζει την προθυμία της να συμβάλει στην επιτυχή ανάπτυξή του.

Στην εκδήλωση, παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος επεσήμανε τη σπουδαιότητα της επένδυσης ως μια πηγή εργασίας για νέους με υψηλή εξειδίκευση και ένα βήμα προς την ανάπτυξη μέσω της έρευνας. Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στις πολιτικές επεμβάσεις της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του κράτους ως υποστηρικτή στη μεταποίηση και τη βιομηχανία.

Επίσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ανέδειξε τη διεθνή επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας ως μια ευκαιρία για την περιοχή και χαιρέτησε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με τις δηλώσεις του, επισήμανε τη σημασία αυτής της επένδυσης στην οικονομική ανάπτυξη και την ανάδειξή της σε πρωταγωνιστή της περιφερειακής ανάπτυξης. Το μέλλον, επομένως, φαίνεται φωτεινό για αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, που συνδυάζει την επιχειρηματική πνευματικότητα με την κοινωνική ευαισθησία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button