Η επόμενη ημέρα στη ΝΔ μετά την έκκληση Μητσοτάκη για ενότητα – «Φρένο» στις «δελφινομαχίες»

Η επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ήταν να μπει φρένο στο κλίμα εσωστρέφειας που παρατηρείται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος από τους βουλευτές το τελευταίο διάστημα.
Το πρώτο crash test, μέσα στην αίθουσα που συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν μάλλον θετικό, καθώς στις ομιλίες τους οι βουλευτές «γκρίνιαξαν» μεν, αλλά οι τοποθετήσεις κατά βάση ήταν προσεκτικές. Εκτός αιθούσης όμως, λίγες μόλις ώρες μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, 11 «γαλάζιοι» βουλευτές «ξαναχτυπούσαν», και με ερώτηση τους στους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών, διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι έμειναν έξω από το πρόγραμμα ανέργων πολλοί δήμοι της χώρας.
Μήνυμα κατά της εσωστρέφειας
Η ενότητα είναι προϋπόθεση για να αντιστραφεί το κλίμα και η Ν.Δ. να ανακάμψει, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος έθεσε όλους, βουλευτές και υπουργούς, προ των ευθυνών τους.
Στα πηγαδάκια, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πολλές φορές «χρύσωσε το χάπι» στους βουλευτές, ήταν κοινή η άποψη ότι η αλλαγή κλίματος άμεσα, είναι επιβεβλημένη για να βγει η Ν.Δ. από το «τούνελ της εσωστρέφειας», ωστόσο αναγνώριζαν ότι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο «στοίχημα».
«Είναι σημαντικό να κλείσουμε έναν κύκλο προβληματισμού, και αμηχανίας κυβέρνησης και κόμματος. Θέλω να θυμίσω ότι και άλλες φορές συναντήσαμε δυσκολίες» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση του, μιλώντας για καθήκον όλων να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα «ώστε να είναι ξεκάθαρος ο δρόμος προς τις εκλογές.
«Φρένο» στις «δελφινομαχίες» και στα σενάρια για πρόωρες εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το «καλημέρα σας» – όπως είχε προαναγγείλει το newsit.gr – έβαλε τέλος στα όποια σενάρια που ανακινούνται περί διαδοχής του στην ηγεσία της Ν.Δ. εν πτήσει, αλλά και σε αυτά για πρόωρες εκλογές.
«Θα το ξαναπώ, όσο πιο καθαρά μπορώ: εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2027, και θα είναι νικηφόρες, με εμένα στην πρώτη γραμμή της μάχης, ώστε η Νέα Δημοκρατία να είναι ξανά κυβέρνηση. Αλλά και εμείς εδώ, στον ίδιο αριθμό και γιατί όχι και περισσότεροι. Αρκεί να το πιστέψουμε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, εμείς οι ίδιοι» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, καταχειροκροτούμενος…
«Εξακολουθούμε να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, προφανώς έχουμε υποστεί μια φθορά, είμαστε στον 6ο χρόνο, γίνανε λάθη, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι στον δικό μας πολιτικό σχεδιασμό τα καλύτερα είναι μπροστά μας» πρόσθεσε με έμφαση.
Η «κόκκινη γραμμή» προς υπουργούς και βουλευτές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε… ορατή και εφικτή την εκλογική επικράτηση της Ν.Δ. το 2027 «εάν βασιστεί πάνω στην ενότητά μας και στην παραγωγή χειροπιαστού πολιτικού έργου».
Αναγνώρισε την αγωνία όλων των στελεχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την επανεκλογή τους, χαρακτήρισε κατανοητά κάποια παράπονα τους, «άναψε το πράσινο φως» για παρεμβάσεις τους σε θέματα καθημερινότητας, όμως από την άλλη πλευρά, έβαλε και την «κόκκινη γραμμή» σε περιπτώσεις προσωπικής στρατηγικής και σε σιωπηρές διαφοροποιήσεις.
Το μήνυμα σε όσους δεν υπουργοποιήθηκαν…
Με το βλέμμα σε όσους είναι δυσαρεστημένοι που δεν υπουργοποιήθηκαν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέου ανασχηματισμού στο δρόμο προς τις εθνικές κάλπες του 2027.
«Όλοι έχουν εύλογες φιλοδοξίες… Ξέρετε πολύ καλά, όμως, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών. Οι βουλευτές του κόμματος ευτυχώς είναι πολύ περισσότεροι. Και αυτός είναι ο λόγος, και το έχω αποδείξει αυτό, που η κυβερνητική σύνθεση δεν είναι στατική και δεν θα παραμείνει στατική» δήλωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας και μία προσωπική αναφορά… «Αυτό, ως ένας πια από τους παλαιότερους βουλευτές, σας το λέει και ένας βουλευτής ο οποίος ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα εννιά χρόνια μετά την πρώτη του εκλογή στο κοινοβούλιο».
«Ζυγισμένα λόγια»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι στα μάτια των πολιτών κρίνονται οι πολιτικές συμπεριφορές, και ζήτησε από όλους, υπουργούς και βουλευτές, καλά ζυγισμένα λόγια, ενιαίο λόγο, υπεύθυνη στάση και συνέπεια.
«Πρέπει να είμαστε σε μία διπλή επιφυλακή. Κανένας υπουργός δεν πρέπει να βλέπει το υπουργείο του ως ένα προσωπικό βασίλειο, όπως και κανένας βουλευτής δεν πρέπει να θεωρεί τον σταυρό προτίμησης ισχυρότερο από το σύμβολο του κόμματος το οποίο τον εξέλεξε. Πάνω από όλα μας δεσμεύουν το πρόγραμμα και οι αξίες μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης
«Εθνική προτεραιότητα η πολιτική και οικονομική σταθερότητα»
Με φόντο τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τις γεωπολιτικές αναταράξεις διεθνώς, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι… «όλα αυτά που συμβαίνουν στον πλανήτη μας, προσθέτουν στις εθνικές προτεραιότητες το κρίσιμο μέγεθος της πολιτικής αλλά και της οικονομικής σταθερότητας».
Το «όχι» σε… «ακοστολόγητες προσδοκίες»
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε για άλλη μία φορά και στους υπουργούς και τους βουλευτές που αντέδρασαν για την ανακοίνωση των αυξήσεων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητώντας την επέκταση στους ένστολους στα Σώματα Ασφαλείας.
«Αυτή η γενναία πρωτοβουλία κινδύνευσε να χάσει τον δρόμο της» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «καρφώνοντας» όσους βγήκαν στα… χαρακώματα.
«Οι όποιες επιτυχίες δεν μπορούν να οδηγούν σε καινούριες και μάλιστα ακοστολόγητες προσδοκίες. Και η όποια ενίσχυση της μίας ομάδας δεν γίνεται να τίθεται αντιπαραθετικά απέναντι σε μια άλλη» πρόσθεσε, τονίζοντας εκ νέου τη δέσμευση για στήριξη του εισοδήματος όλων των πολιτών, και μέσα από μειώσεις φόρων, με άξονα τη Δ.Ε.Θ..
Γκρίνιες από βουλευτές
Όταν έκλεισαν οι πόρτες και οι κάμερες, δεν έλειψαν οι γκρίνιες και τα παράπονα βουλευτών… «Υπάρχουν μέλη που θεωρούν τους εαυτούς τους ως «illuminati» και όλους τους άλλους τους θεωρούν ως «αναλώσιμους». Σαν την ταινία «ο στρατιώτης Ράιαν» που τρώνε τις σφαίρες οι πρώτοι της απόβασης και μετά έρχονται οι πεφωτισμένοι να βάλουν απλά τη σημαία της κατάληψης!» δήλωσε ο βουλευτής Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος έχει δεχτεί κριτική για τη στάση του, ως Πρόεδρος, στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη.
«Υπάρχουν οι Εμίρηδες εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας και οι κακομοίρηδες» διαμαρτυρήθηκε από την πλευρά του ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Βασίλης Υψηλάντης, ενώ ο βουλευτής της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης Φάνης Παππάς επεσήμανε ότι η Ν.Δ. χάνει εκλογές εκεί που δεν το περιμένει, «σε δήμους, οργανώσεις, επιμελητήρια…», όπως είπε, τονίζοντας ότι λείπει η ενότητα.
Η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο Θάνος Πλεύρης, άφησαν υπαινιγμούς, καθώς κάποιοι υπουργοί, όπως είπαν, δεν έβγαιναν να τοποθετηθούν και να στηρίξουν την κυβέρνηση για τα Τέμπη.
Νέο «αντάρτικο»
Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, 11 βουλευτές προέβαιναν σε… νέο «χτύπημα».
Οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Θόδωρος Καράογλου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιάννης Ανδριανός, Σίμος Κεδίκογλου, Μάνος Κόνσολας, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Γεώργιος Βλάχος, κατέθεταν ερώτηση προς τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών, διαμαρτυρόμενοι που έμειναν πολλοί δήμοι της χώρας εκτός του προγράμματος για ανέργους άνω των 55+ ετών.