Οικονομία

Αναδυόμενες αγορές: Αυξάνεται ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων

Οι παγκόσμιοι επενδυτές διαλύουν τα στοιχήματα σε ομόλογα σε τοπικό νόμισμα, καθώς ορισμένες κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών δέχονται πιέσεις να αυξήσουν τα επιτόκια – αντί να τα μειώσουν, όπως αναμενόταν ευρέως πριν από λίγες εβδομάδες, αναφέρει το Bloomberg.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων διαφέρουν ως προς τον κατάλογο των χωρών που ενδέχεται να χρειαστεί να περιορίσουν τη νομισματική πολιτική (σ.σ. αύξηση επιτοκίων) ως απάντηση σε ένα αλλαγμένο παγκόσμιο τοπίο, αλλά μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ταραχώδεις οικονομίες όπως η Τουρκία και η Νότια Αφρική, ακόμη και αναδυόμενοι γίγαντες όπως η Ινδία και το Μεξικό.

Το αν αυτά τα κράτη θα αυξήσουν πράγματι το κόστος δανεισμού εξαρτάται εν μέρει από τις κινήσεις των νομισμάτων και των εμπορευμάτων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Αλλά οι φόβοι για έναν καθυστερημένο κύκλο χαλάρωσης ανατρέπουν ήδη την πιο δημοφιλή συναλλαγή στην αρχή του έτους: την αγορά ομολόγων σε τοπικό νόμισμα που θεωρείται ότι θα επωφεληθούν από τις μειώσεις των επιτοκίων.

Τα carry trades έχουν υποχωρήσει στις βαθύτερες απώλειες από το 2021 και τα breakeven rates εκτοξεύονται από τη Νότια Αφρική έως το Μεξικό.

To άρθρο Αναδυόμενες αγορές: Αυξάνεται ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button