Πολιτική

«Δικαιώμά μου να αποκαλώ το κράτος μου Μακεδονία»: Προκλητικές δηλώσεις και από τον αρχηγό VMRO

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αρχηγός του VMR-DPMNE, του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ουσιαστικά είναι άλλο πράγμα η επίσημη ονομασία της χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία» και άλλο πράγμα το πώς θα την αποκαλεί ο ίδιος.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη νέα πρόεδρο της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που στην ορκομωσία της την αποκάλεσε «Μακεδονία» καταπατώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα, έρχεται και ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρόεδρος του VMR-DPMNE (το ίδιο κόμμα από το οποίο προέρχεται και η Σιλιάνοφσκα) να βάλει λάδι στη «φωτιά»!

Για τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας του κράτους, τόνισε ότι η επικοινωνία εντός και μεταξύ των θεσμών παραμένει σύμφωνα με το νόμο, «αλλά είναι ανθρώπινο δικαίωμα μου να αποκαλώ το κράτος μου».

Ο ίδιος είπε ότι περίμενε ένα συγχαρητήριο μήνυμα από την Ελλάδα, αλλά αντ’ αυτού έγιναν όσα έγιναν και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν. Τόνισε μάλιστα ότι δεν θα απαντήσει στις απειλές του βέτο της Ελλάδας επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, αλλάζοντας ονόματα αυτοκινητοδρόμων και κτίζοντας μνημεία, αλλά θα απαντήσει με εκκλήσεις για αμοιβαία συνεργασία και σχέσεις καλής γειτονίας.

Προέτρεψε μάλιστα την Ελλάδα, εάν πιστεύει ότι υπήρξε παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, να μην στείλει απειλητικά μηνύματα, αλλά να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο.

Χρησιμοποιώ αυτή την ευκαιρία για να στείλω ένα μήνυμα στους φίλους μας στην Ελλάδα, ας σταματήσουμε τις απειλές και τα εμπόδια, ας κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον».

Όπως είπε, αναμένει να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα και να συζητήσουν τη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης κ.λπ.

 

To άρθρο «Δικαιώμά μου να αποκαλώ το κράτος μου Μακεδονία»: Προκλητικές δηλώσεις και από τον αρχηγό VMRO δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button