Τεχνολογία

Μιχαηλίδου: Νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων

Υποχρεωτικές για το σύνολο του κλάδου των ασφαλιστικών εταιριών, αλλά και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων, κηρύχθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (Σ.Σ.Ε.) των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρίες και στα ξενοδοχεία των Χανίων, με δύο αποφάσεις που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).

«Αυτό στην πράξη σημαίνει αποδοχές υψηλότερες από τον ήδη αυξημένο κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τόνισε ότι, με τις σημερινές αποφάσεις, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι τάσσεται υπέρ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και καλόπιστου διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και προάγουν τις εργασιακές σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προβλέψεις των Σ.Σ.Ε. αφορούν τις αποδοχές, τα επιδόματα και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επεκτείνονται και ισχύουν υποχρεωτικά για όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία των Χανίων και στις ασφαλιστικές εταιρίες, ανεξάρτητα αν οι εργαζόμενοι ανήκουν σε κάποια συνδικαλιστική οργάνωση, και αντιστοίχως, ανεξάρτητα αν οι εργοδότες μετέχουν σε εργοδοτική οργάνωση που είχε υπογράψει τη Σ.Σ.Ε..

Συγκεκριμένα, με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση εργασίας «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων όλης της χώρας στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης» για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου που αυτή αφορά. Στη Σ.Σ.Ε. των ασφαλιστικών εταιριών, προβλέπεται πως ο μισθός στο 1ο κλιμάκιο είναι 1.024 ευρώ και φτάνει στα 1.396 ευρώ στο 14ο κλιμάκιο. Επίσης, προβλέπεται επίδομα πτυχίου ίσο με ποσοστό 18% επί του εκάστοτε βασικού μισθού του εργαζομένου, ή 10% για πτυχιούχους σχολών ανώτερης εκπαίδευσης, πρώην ΤΕΙ, αλλά και επίδομα διδακτορικού και επίδομα master, που είναι ίσο με ποσοστό 28% και 23% αντίστοιχα επί του βασικού μισθού. Η συλλογική σύμβαση εργασίας των ασφαλιστικών εταιριών, προβλέπει επίσης επίδομα τοκετού, που έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ, επίδομα ου, αλλά και επίδομα τέκνων.

Με τη δεύτερη απόφαση την οποία υπέγραψε η κ. Μιχαηλίδου, κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική η «Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις περιφερειακής ενότητας Ν. Χανίων» για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου που αυτή αφορά. Η συγκεκριμένη Σ.Σ.Ε. προβλέπει μεταξύ άλλων, πως οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί και το ημερομίσθιο των εν λόγω εργαζομένων αυξάνονται κατά 5%. Συγκεκριμένα, οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί ξεκινούν από τα 893.808 ευρώ (Κατηγορία Α) και φτάνουν τα 974,715 ευρώ (Κατηγορία Δ), ενώ το ημερομίσθιο για τους σερβιτόρους αυξάνεται στα 69,913 ευρώ και για τους βοηθούς σερβιτόρων στα 61,717 ευρώ. Το ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για απασχόλησή τους μέχρι οκτώ ώρες και συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και εορτές, καθώς και για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button