Τεχνολογία

Ελευσίνα: Υπό το βάρος της εισαγγελικής έρευνας σφραγίστηκαν 29 ακατάλληλες παιδικές χαρές

Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Αντώνη Ελευθεριάνου για τις επικίνδυνες και ακατάλληλες παιδικές χαρές του δήμου Ελευσίνας έφερε αποτελέσματα. Η ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr με εκτενές ρεπορτάζ ανέδειξε τους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών που εγκυμονούν οι παιδικές χαρές της πόλης, μιας και η δημοτική αρχή της Ελευσίνας μέχρι πρότινος συνέχιζε με την ίδια τακτική αδιαφορίας όπως η προηγούμενη διοίκησης να μην ασχολείται με την αποκατάσταση των χώρων παιχνιδιού τους οποίους καθημερινά επισκέπτονται μικρά παιδιά ώστε να είναι κατάλληλοι και πιστοποιημένη όπως ο νόμος επιβάλλει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσιογραφική έρευνα με τίτλο «Ελευσίνα: Ακόμα 6 Παιδικές χαρές… ακατάλληλες και επικίνδυνες για παιχνίδι» που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαΐου 2024 αποτέλεσε την αφορμή για την αυτεπάγγελτη επέμβαση της δικαιοσύνης με τον Διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, να διατάσσει κατεπείγουσα Εισαγγελική έρευνα. (Σχετικό άρθρο με τίτλο «Εισαγγελική παρέμβαση για τις ακατάλληλες παιδικές χαρές του δήμου Ελευσίνας»)

Η δικαστική έρευνα έχει διττό στόχο και βαραίνει τόσο εκείνους που μετείχαν στην επιτροπή ελέγχου των παιδικών χαρών έως και τις 27 Μαΐου 2024 όπου έληξε η θητείας τους και είχαν την ευθύνη ελέγχου των χώρων, όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες ειδικά του καθ’ ύλην αρμόδιου αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Χαράλαμπου Σεμερτζίδη που έχει την αρμοδιότητα μεταξύ άλλων και για την σύννομη λειτουργία των παιδικών χαρών του δήμου.

Πλέον και υπό το βάρος της Εισαγγελικής έρευνας ο δήμαρχος Ελευσίνας Γεώργιος Γεωργόπουλος αναγκάστηκε να εκδώσει απόφαση σφράγισης των χώρων όπου μέχρι πρότινος επισκέπτονταν μικρά παιδιά για να παίξουν. Με την υπ’ αριθμ. 1512/2024 Απόφαση δημάρχου που εκδόθηκε στις 4 Ιουνίου 2024 με ΑΔΑ: 6Χ9ΒΩΡΒ-52Γ, αποφασίστηκε «το κλείσιμο όλων των Παιδικών Χαρών του Δήμου Ελευσίνας και των δύο Δημοτικών Ενοτήτων Ελευσίνας και Μαγούλας, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης βεβαίωσης καταλληλόλητας λειτουργίας και το ειδικό σήμα για κάθε μια παιδική χαρά του Δήμου, ως ορίζει η σχετική νομοθεσία»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr πριν από την έκδοση της απόφασης του δημάρχου Ελευσίνας προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο μεταξύ του υπό έρευνα αντιδημάρχου καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Σεμερτζίδη και της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου.

Με βάση τα έγγραφα που έχει στην διάθεση της η zougla και παρουσιάζει σήμερα, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης για να αποφύγει τόσο τις ευθύνες του για την επικίνδυνη κατάσταση των παιδικών χαρών του δήμου όσο και τους γονείς που σχεδόν καθημερινά απαιτούσαν να φτιαχτούν οι κοινόχρηστοι χώροι απέστειλε στις 16 Μαΐου 2024 αίτημα με αριθμό Πρωτ. 10360 προς την Τεχνική Υπηρεσία Ελευσίνας ζητώντας από το Τμήμα να προβεί σε ενέργειες για την απόκτηση των ειδικών σημάτων καταλληλόλητας για την λειτουργία των παιδικών χαρών(!!!)

Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του δήμου Ελευσίνας η αρμοδιότητα και η ευθύνη για την περιποίηση την καθαριότητα και την φύλαξη των κήπων των παιδικών χαρών των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου αλλά και η ευθύνη για την ασφάλεια εκείνων που βρίσκονται στους χώρους αυτούς έχει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης Μπ. Σεμερτζίδης ενώ ο ίδιος εισηγείται αρμοδίως την αντικατάσταση και επισκευή οργάνων όταν τούτο απαιτείται φροντίζοντας και για τη συντήρηση και ανάπτυξη του πρασίνου των χώρων αυτών.
Όλα αυτά που περιγράφονται στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του δήμου Ελευσίνας και συγκεκριμένα στο άρθρο 10 Αρμοδιότητες της Δ/νσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, είναι οι ευθύνες του κ. αντιδημάρχου που δυστυχώς σε καμία από αυτές δεν ανταποκρίθηκε.

Δεν εισηγήθηκε για την αποκατάσταση της νομιμότητας 29 παιδικών χαρών τον έλεγχο από διαπιστευμένο φορέα ελέγχου καταλληλόλητας ώστε με τις απαραίτητες παρεμβάσεις όπου ήταν εφικτό να αποκτηθούν τα σήματα καταλληλόλητας των κοινόχρηστων χώρων

Δεν εισηγήθηκε την αντικατάσταση ή την επισκευή οργάνων που καθημερινά χρησιμοποιούν μικρά παιδιά και η έρευνα μας ανέδειξε την επικινδυνότητα τους.

Δεν μερίμνησε για ούτε για την συντήρηση και ανάπτυξη του πρασίνου των χώρων αυτών (καθαρισμούς, νέες φυτεύσεις) αφού οι εικόνες που δημοσιεύσαμε αποτυπώνουν την κατάσταση βρωμιάς σε περισσότερες από τις παιδικές χαρές του δήμου Ελευσίνας.

Σε μια κίνηση αντίδρασης ο κ Σεμερτζίδης δήλωσε την παραίτηση του από μέλος της δημοτικής επιτροπής του δήμου ως ένδειξη διαμαρτυρίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη για τις παιδικές χαρές εφόσον η επιτροπή ελέγχου των χώρων αυτών δεν επεμβαίνει ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μου από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 θα απέχει από τα καθήκοντα του για προσωπικούς λόγους και θα τον αντικαθιστά ο έμπειρος αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Μαγούλας Μπάμπης Ανδρώνης.

Η απάντηση της Τεχνικής Υπηρεσίας στον Αντιδήμαρχο

Ωστόσο η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ελευσίνας απαντώντας στο αίτημα του αντιδημάρχου κ Σεμερτζίδη με την υπ’ αριθμ. 10360/27-05-2024 επιστολή τον καθιστά με απόλυτη σαφήνεια υπεύθυνο και αρμόδιο για τις παιδικές χαρές με μια απλή αναγωγή στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του δήμου Ελευσίνας και συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο έγγραφο:

Σε απάντηση του (α) σχετικού εγγράφου:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 10 – Αρμοδιότητες της Δ/νσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου. του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δ. Ελευσίνας (Β΄2532/2011), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (Β΄2998/2017) &(Β’ 4243/2023), και ειδικότερα οι παραγρ. 10.4.1 &10.4.2 που αφορούν στις αρμοδιότητες του Γραφείου συντήρησης κοινόχρηστων χώρων, μηχανημάτων, κτιριακών υποδομών και δικτύων και του Γραφείου Φύλαξης Κτιρίων και Δημοτικών Εγκαταστάσεων αναφέρει: (…) Στην §10.4.2 «Γραφείο Φύλαξης Κτιρίων και Δημοτικών εγκαταστάσεων: Το Γραφείο αυτό μεριμνά για την περιποίηση, καθαριότητα και τη φύλαξη των κήπων, παιδικών χαρών, αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου και έχει την ευθύνη για την ασφάλεια εκείνων που βρίσκονται στους χώρους αυτούς. • Εισηγείται αρμοδίως την αντικατάσταση και επισκευή οργάνων όταν τούτο απαιτείται ενώ φροντίζει για τη συντήρηση και την ανάπτυξη του πρασίνου των χώρων αυτών».

29 παιδικές χαρές χωρίς πιστοποίηση

Σε ένα ακόμα έγγραφο που αφορά την κατάσταση των 29 ακατάλληλων και επικίνδυνων παιδικών χαρών στην Ελευσίνα και την Μαγούλα αποκαλύπτεται η διαχρονική ευθύνη και αδιαφορία που επέδειξαν συστηματικά τόσο οι δημοτικές διοικήσεις όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ελευσίνας. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ Πρωτ. 11252/ 27-5-2024 έγγραφο που υπογράφεται από τον Αναπληρωτή Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ελευσίνας Γεώργιο Μπισπιρούλα και αποστέλλεται στο υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνεται ότι «σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Ελευσίνας για το σύνολο των παιδικών χαρών του, δε διαθέτει το «ειδικό σήμα καταλληλόλητας λειτουργίας» το οποίο χορηγείται από το Υπουργείο Εσωτερικών».

Από τα ανωτέρω στοιχεία συνάγεται το συμπέρασμα ότι στο δήμο της Ελευσίνας όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν μερίμνησε έγκαιρα για την αποκατάσταση της ασφάλειας στους χώρους όπου καθημερινά φιλοξενούνται δεκάδες μικρά παιδιά για να ψυχαγωγηθούν. Μέχρι πρότινος και πριν την αναγκαστική σφράγιση 29 παιδικές χαρές λειτουργούσαν παράνομα χωρίς καμία πιστοποίηση και άρα ακατάλληλες να χρησιμοποιούνται από τους μικρούς δημότες της πόλης.

Όλα τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα από το zougla θα υποβληθούν συμπληρωματικά στο αρμόδιο Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης προκειμένου να συμπεριληφθούν στην δικαστική έρευνα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button