Οικονομία

Εκλογές στη Γαλλία: Γιατί οι αγορές είναι ανακουφισμένες από το αποτέλεσμα – Οι τρεις λόγοι

Η Γαλλία κινείται προς τα δεξιά, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών χθες (30.06.24), αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιδρούν με ανακούφιση, σύμφωνα με τη θετική πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών, μαζί και του γαλλικού.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου στα κρατικά ομόλογα της Γαλλίας, μετά τις χθεσινές εκλογές, μειώνονται και το γαλλικό χρηματιστήριο καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων πέντε μηνών με ένα συν 1,7%.

Ο κορυφαίος δείκτης της Γερμανίας, ο Dax, ξεκίνησε επίσης θετικά την εβδομάδα με άνοδο άνω του 1% κατά διαστήματα στις 18.460 μονάδες. Αν και τα κέρδη αργότερα υποχώρησαν και πάλι κάπως, ο δείκτης παρέμεινε σε θετικό έδαφος. Το ευρώ σημείωσε επίσης κέρδη. Μέχρι νωρίς το απόγευμα, είχε ανέλθει έως και το 1,075 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο εβδομάδες.

Το δεξιό εθνικιστικό μέτωπο της Εθνικιστικής Συσπείρωσης (Rassemblement national – RN) αναδείχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν έλαβε το 33% των ψήφων. Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου έλαβε τις δεύτερες περισσότερες ψήφους με 28%, ενώ η συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ήρθε μόλις τρίτη με 20,8%.

Αν και δεν θα είναι σαφές ποιος θα κυβερνήσει τη Γαλλία μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών την επόμενη Κυριακή (07.07.24), το εκλογικό αποτέλεσμα θα δώσει ώθηση στις αγορές τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές, αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt, υπάρχουν τρεις λόγοι γι’ αυτό:

1. Το μέτωπο της Λε Πεν δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία

Σύμφωνα με τον Γιόχεν Σταντζλ (Jochen Stanzl), επικεφαλής αναλυτή της CMC Markets, οι αγορές είναι κυρίως ανακουφισμένες επειδή το RN δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Η σαρωτική νίκη που κάποιοι φοβόντουσαν απέτυχε έτσι να πραγματοποιηθεί.

Ο Τζιμ Ράιντ (Jim Reid), ένας από τους κορυφαίους επενδυτικούς στρατηγικούς αναλυτές της Deutsche Bank, πιστεύει επίσης ότι είναι κυρίως η λιγότερο πειστική νίκη του RN που επιτρέπει στους επενδυτές να ανασάνουν με ανακούφιση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Από την άλλη πλευρά, ο Τόμας Άλτμαν (Thomas Altmann), επικεφαλής της διαχείρισης χαρτοφυλακίου στην QC Partners, εξηγεί την ανακούφιση με το γεγονός ότι “δεν υπήρξε “τρέξιμο ούτε για τη δεξιά ούτε για την αριστερά στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας”.

2. Στα σκαριά μετριοπαθείς συμμαχίες

Ο Ράινερ Γκούντερμαν (Rainer Guntermann), στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Commerzbank, πιστεύει ότι οι αγορές αντιδρούν θετικά επειδή ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να συνάψει συμμαχίες με τη μετριοπαθή αριστερά.

Επιπλέον, ο Ζαν – Λικ Μελανσόν (Jean-Luc Mélenchon), ηγέτης του αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (La France Insoumise), θέλει να στηρίξει τον Macron εάν οι υποψήφιοι της αριστερής συμμαχίας Νέο Λαϊκό Μέτωπο έρθουν τρίτοι.

Από τότε που ο Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και ανακοίνωσε νέες εκλογές μετά την ήττα της κεντρώας συμμαχίας του στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι αγορές δέχθηκαν πιέσεις.

Πάνω απ’ όλα, οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι το ήδη υψηλό επίπεδο χρέους της Γαλλίας θα αυξανόταν περαιτέρω, αν το RN έπαιρνε την εξουσία. Οι επενδυτές εξίσωσαν επίσης τα σχέδια του Νέου Λαϊκού Μετώπου με την αύξηση του χρέους. Μετά την ανακοίνωση των νέων εκλογών, υπήρξε ένα πραγματικό ξεπούλημα στις γαλλικές αγορές.

Το ασφάλιστρο απόδοσης των δεκαετών γαλλικών κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκε από 0,5 σε 0,8 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό αντιστοιχούσε στο υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

3. Τα ασφάλιστρα κινδύνου μειώνονται, οι μετοχές αυξάνονται

Σύμφωνα με στοιχεία της ειδησεογραφικής υπηρεσίας Bloomberg, το ασφάλιστρο κινδύνου μειώθηκε στις 0,74 ποσοστιαίες μονάδες νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Η απόδοση του δεκαετούς γαλλικού ομολόγου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 3,30%. Ωστόσο, η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε σημαντικά κατά 0,09 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,56%, μειώνοντας έτσι τη διαφορά απόδοσης.

Στη χρηματιστηριακή αγορά, οι τραπεζικές μετοχές, μεταξύ άλλων, υπέστησαν μεγάλη ζημία. Οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν πολλά γαλλικά κρατικά ομόλογα. Γι’ αυτό και τα αυξημένα ασφάλιστρα κινδύνου αντικατοπτρίζονται στα βιβλία τους.

Οι μετοχές της BNP Paribas, της Société Générale και της Crédit Agricole έχασαν έως και 15% μετά την ανακοίνωση των νέων εκλογών. Σήμερα (01.07.24) ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων στο χρηματιστήριο με κέρδη μεταξύ 4% (BNP Paribas) και 5% (Société Générale). Παρ’ όλα αυτά, οι τραπεζικές μετοχές και ο κορυφαίος δείκτης της Γαλλίας, ο CAC 40, εξακολουθούν να βρίσκονται στο κόκκινο από την αρχή του έτους.

To άρθρο Εκλογές στη Γαλλία: Γιατί οι αγορές είναι ανακουφισμένες από το αποτέλεσμα – Οι τρεις λόγοι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button