Οικονομία

Δημόσιο: Πως θα επιστραφούν εισφορές υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

Το καθεστώς της ειδικής εισφοράς 1% ως αχρεωστήτως καταβληθείσας, υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) που παρακρατήθηκε για μισθολογικές περιόδους, πέραν της 25/11/2022 ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται πως το 2011 καθιερώθηκε ειδική εισφορά των ασφαλισμένων του ΤΠΔΥ, πέραν των προβλεπόμενων, υπέρ του Ταμείου αυτού. Η ειδική εισφορά υπολογιζόταν σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και προσθέτων αμοιβών και αποζημιώσεων, όλων των μισθοδοτούμενων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών και των ΝΠΙΔ.

Με τις διατάξεις του 2022 καταργήθηκε, από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ήτοι από 25/11/2022, η ως ανωτέρω ειδική εισφορά. Η καταργηθείσα εισφορά αποδιδόταν στο πρώην ΤΠΔΥ, για τους ασφαλισμένους του Ταμείου αυτού και στον πρώην ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΠΔΥ. Για το προσωπικό που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, η εισφορά υπολογιζόταν υπέρ των εν λόγω Ταμείων.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι ορθώς και νομίμως διενεργούταν ο συνυπολογισμός και η απόδοση της ειδικής εισφοράς υπέρ ΤΠΔΥ για τους ασφαλισμένους του Ταμείου αυτού, για το χρονικό διάστημα από 1/1/2011 (ημερομηνία έναρξης καταβολής της ειδικής εισφοράς), μέχρι 25/11/2022, (ημερομηνία έναρξης του ν. 4997/2022 και κατάργησης της ειδικής εισφοράς).

Μέχρι τον χρόνο έκδοσης του σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και συνέπεια του συστήματος καταβολής των μηνιαίων αποδοχών των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου και των Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών (προκαταβολικώς), έχει συνυπολογισθεί και αποδοθεί ειδική εισφορά για χρονικό διάστημα και μισθολογικές περιόδους πέραν της 25/11/2022.

Η ειδική εισφορά που συνυπολογίσθηκε και αποδόθηκε για διάστημα πέραν της 25/11/2022, θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στους δικαιούχους μέσω των εκκαθαριστών αποδοχών των οικείων Υπηρεσιών.

To άρθρο Δημόσιο: Πως θα επιστραφούν εισφορές υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button