Τεχνολογία

Καράτε: Πρωταθλητές Ευρώπης Ξένος και Μαστρογιάννης

Στην κορυφή της Ευρώπης αναρριχήθηκαν δύο Έλληνες καρατέκα στην προτελευταία ημέρα του 59ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών/Γυναικών.

Ο Στέφανος Ξένος (-60κ) και ο Κωνσταντίνος Μαστρογιάννης (-84κ) κατάκτησαν χρυσά μετάλλια, ενώ οι επιτυχίες συνεχίστηκαν με τη Μαρία Στόλη (-55κ) και τον Γιώργο Μπαλιώτη (-67κ), που ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στέφανος Ξένος έγινε ο πρώτος Έλληνας μετά το Δημήτρη Τριανταφύλλη (2010) που κατέχει ταυτόχρονα τους τίτλους του πρωταθλητή Κόσμου και Ευρώπης. Μετά το χρυσό στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης τον περασμένο Οκτώβριο, ο σούπερ σταρ του «ΑΣ Οδυσσέας» και Νο1 στο ranking της WKF πήρε την πρώτη θέση και στην Ευρώπη στα -60κ, επικρατώντας 3-1 του Αλβανού Όργκες Αρίφι στον τελικό.

Νωρίτερα, ο Κωνσταντίνος Μαστρογιάννης με το επιβλητικό 7-2 επί του Ολλανδού Μπράιαν Τίμερμανς στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στα -84κ. Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του 23χρονου πρωταθλητή της Δόξας Γαλατσίου, μετά τα χάλκινα το 2022 (ομαδικό) και το 2023.

Οι τελικοί για την 3η θέση στους οποίους συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ελλάδας, έκρυβαν και δύο μεγάλες εκπλήξεις. Στα -55κ γυναικών η Μαρία Στόλη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο νικώντας 3-2 με ανατροπή το πολύ μεγάλο φαβορί της κατηγορίας: την Ουκρανή «ασημένια» Ολυμπιονίκη και δεύτερη στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα, Ανζέλικα Τερλιούγκα. Και για την πρωταθλήτρια του «ΑΣ Η Αδελφότητα» ήταν το πρώτο μετάλλιο σε ευρωπαϊκό γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα -67κ ανδρών ο νεότερος της ελληνικής αποστολής, ο 19χρονος (2005) Γιώργος Μπαλιώτης, αντιμετώπισε τον Μπόραν Μπέρατ, τον 27χρονο εκπρόσωπο των διοργανωτών. Ο νεαρός αθλητής του «ΑΣ Οδυσσέας» πραγματοποίησε απίστευτη εμφάνιση και με 5-2 κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της καριέρας του σε επίπεδο ανδρών. Παράλληλα, συνέχισε και την σπουδαία παράδοση του Διονύση Ξένου, ο οποίος είχε κατακτήσει μετάλλιο στη συγκεκριμένη κατηγορία στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις (2021, 2022, 2023)

Επίσης, με εξαιρετικές εμφανίσεις και με την 5η θέση ολοκλήρωσαν τους αγώνες τους στη σάλα «Κρέζιμιρ Τσόσιτς» του Ζαντάρ, η Τζωρτζίνα Ξένου στην άκρως απαιτητική κατηγορία των ΚΑΤΑ και η Στελίνα Τζίλια στα -50κ όπου ηττήθηκε 2-0 στον «μικρό» τελικό από την Ιταλία Περφέτο. Την 5η θέση κατάκτησε και το ομαδικό KUMITE γυναικών (Χρυσοπούλου, Πέππα, Στόλη, Τζίλια, Ωραιοπούλου) καθώς ηττήθηκε από τη Γαλλία στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο.

Οι αγώνες ολοκληρώνονται αύριο με την Ελλάδα να έχει μπροστά της μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Το ομαδικό KUMITE ανδρών διεκδικεί χρυσό μετάλλιο στον τελικό εναντίον της Ιταλίας (13:45 ώρας Ελλάδας).

Οι Στ. Ξένος, Μαστρογιάννης, Β.Σερεμετάκης, Μπαλιώτης, Καρβούνης, Νικόπουλος και Δρίβας θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν έναν θρίαμβο που μόνο μία φορά έχει κατορθώσει το ελληνικό καράτε, το 2011 στο Ευρωπαϊκό της Ζυρίχης. Μέλη εκείνης της ομάδας ήταν ο Γιώργος Τζάνος ο οποίος είναι ένας από τους προπονητές της ομάδας στην Κροατία και ο Κώστας Παπαδόπουλος, που είναι παρών στο Ζαντάρ ως επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button