Οικονομία

Τράπεζες: “Κρησάρα” στα δάνεια προς επιχειρήσεις με κριτήρια ESG

Με κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης έχουν χορηγήσει ήδη το 25% των δανειακών χαρτοφυλακίων τους οι τράπεζες, στοχεύοντας να διπλασιάσουν το ποσοστό αυτό τα επόμενα 2 – 3 χρόνια.

Η επικέντρωση των τραπεζών στη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων, υιοθετώντας κριτήρια για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης με μέριμνα για την ισότητα των φύλων και τη συμπερίληψη και κριτήρια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα διαμορφώσουν όχι μόνο την τιμολόγηση των νέων επιχειρηματικών δανείων, αλλά και θα αποκλείσουν προσεχώς από τον τραπεζικό δανεισμό επιχειρήσεις που δεν θα πληρούν τα «πράσινα» standards. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι ελληνικές τράπεζες εφαρμόζουν ήδη έναν «πράσινο» Τειρεσία για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και μελλοντικά και των ιδιωτών.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει δημιουργήσει κοινό διατραπεζικό ερωτηματολόγιο, επιμέρους κλαδικά ερωτηματολόγια και απλοποιημένο ερωτηματολόγιο για μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις με σκοπό τη σταδιακή προσαρμογή και ενημέρωση της αγοράς και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως προς τα κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης. Με την πρωτοβουλία αυτή οι τράπεζες, αφενός ακολουθούν τις βέλτιστες μέχρι σήμερα πρακτικές, αφετέρου προετοιμάζουν τις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας τη μετάβασή τους σε μια κλιματικά ουδέτερη και κοινωνικά δίκαιη οικονομία.

Στα ερωτηματολόγια αυτά έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής 300 μεγάλες επιχειρήσεις, με προσωπικό 250 ατόμων και άνω και με τζίρο πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Στην υποχρέωση παροχής στοιχείων ESG θα υπαχθούν σταδιακά και οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ το μέτρο θα ισχύσει ακολούθως και για τους ιδιώτες υποψήφιους δανειολήπτες, ιδίως αυτούς που θα θέλουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο.

Με βάση τα παραπάνω, όταν μια επιχείρηση υποβάλλει στην τράπεζα αίτημα δανειοδότησης, παραπέμπεται αυτομάτως στον «πράσινο» Τειρεσία και συμπληρώνει δύο ερωτηματολόγια (το ένα το κοινό για όλες τις επιχειρήσεις και το άλλο το κλαδικό, ανάλογα με τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση). Συγκεντρώνονται έτσι πληροφορίες για το ESG προφίλ της επιχείρησης και η τράπεζα γνωρίζει το ρίσκο της τελευταίας υπό τα νέα δεδομένα πριν αποφασίσει αν θα δανείσει την επιχείρηση και με τι επιτόκιο. Εταιρείες που πληρούν υψηλά standards ESG θα έχουν καλύτερη τιμολόγηση, ενώ εταιρείες με σοβαρές ελλείψεις θα καταλήξουν να αποκλειστούν από τον τραπεζικό δανεισμό.

To άρθρο Τράπεζες: “Κρησάρα” στα δάνεια προς επιχειρήσεις με κριτήρια ESG δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button