Οικονομία

Για ποιες επιχειρήσεις προβλέπεται η 6ημερη απασχόληση από σήμερα – Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εργασίας

Το καθεστώς της 6ημερης απασχόλησης διευκρίνισε, η οποία ισχύει από σήμερα (01.07.24) ξεκαθάρισε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, μιλώντας στο Real Fm.

H κα Στρατινάκη εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε πως η δυνατότητα 6ημερης απασχόλησης αφορά μόνο εκείνες τις περιπτώσεις πχ στη βιομηχανία, στις οποίες εργαζόμενοι δουλεύουν σε 5ημερη βάση αν και οι επιχειρήσεις δουλεύουν για 6 μέρες.

Μην βγαίνοντας η 4η βάρδια, αυτό οδηγούσε στο 99% σε παράνομη εργασία κατά την 6η μέρα της εβδομάδας, σημείωσε η ίδια, συμπληρώνοντας πως αυτό το ζήτημα τακτοποιείται με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Και αυτό γίνεται σε ένα πλαίσιο συμφωνίας των μερών, δηλαδή από τη μια μεριά του εργοδότη και από την άλλη του εργαζομένου.

Δεν καθιερώνεται η 6ημερη εργασία, αλλά αντίθετα, είναι τακτοποίηση ενός προβλήματος που οδηγούσε σε αδήλωτη εργασία, τόνισε η κα Στρατινάκη.

Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, ανέφερε πως ,μιλάμε για επιχειρήσεις που δουλεύουν σε κυλιόμενες βάρδιες.

Η ίδια τόνισε πως ο εργαζόμενος έχει δείκτη προστασίας, σε περίπτωση που αρνηθεί την 6η μέρα απασχόληση σε περίπτωση παράνομης απόλυσης.

Η κα Στρατινάκη σημείωσε πως οι επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας είναι εκείνες που απασχολούν εργαζόμενους κατά κυλιόμενη βάρδιες και ταυτόχρονα επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν φόρτο εργασίας ένα μήνα και, παράλληλα, αιτείται ο εργαζόμενος να εργαστεί 6η μέρα.

Δεν μετακινείται όλο το προσωπικό για 8 ώρες, σημείωσε η γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας, ενώ απαγορεύεται η υπερωρία και προβλέπεται προσαύξηση 40% στις αμοιβές του ενώ η προσαύξηση αυτή φτάνει το 115% αν η 6η μέρα απασχόληση συμπέσει με Κυριακή.

To άρθρο Για ποιες επιχειρήσεις προβλέπεται η 6ημερη απασχόληση από σήμερα – Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εργασίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button