Οικονομία

Γιατί η Γερμανία βάζει φρένο σε ενδεχόμενη στήριξη σε περίπτωση ξεπουλήματος των γαλλικών ομολόγων

Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει προκαλέσει δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικού, Κρίστιαν Λίντνερ (Christian Lindner), σύμφωνα με τις οποίες ότι δεν πρέπει να στηριχτούν τα γαλλικά ομόλογα, σε περίπτωση ξεπουλήματος την επαύριο του επερχόμενου β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των κεντρικών τραπεζιτών και των οικονομικών εμπειρογνωμόνων. Πριν από λίγες ημέρες προειδοποίησε την ΕΚΤ να μην έρθει σε βοήθεια της Γαλλίας σε περίπτωση ξεπουλήματος των κρατικών ομολόγων της. Οι συμμετέχοντες στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στην πορτογαλική πόλη Σίντρα αντέδρασαν με αμηχανία και κριτική.

«Υπάρχουν γκρίζες ζώνες και είναι μέρος της δουλειάς μας να τις διαχειριστούμε», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Βουνς (Pierre Wunsch) στην Handelsblatt. Η πρόληψη μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος της αποστολής της ΕΚΤ. Άλλοι εν ενεργεία κεντρικοί τραπεζίτες με τους οποίους μίλησε η Handelsblatt στο περιθώριο της εκδήλωσης, η οποία διήρκεσε αρκετές ημέρες, χαρακτήρισαν «περιττό» ή «ανόητο» να αμφισβητείται δημοσίως η νομιμότητα της βοήθειας της ΕΚΤ.

Ο κορυφαίος τραπεζίτης Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι (Lorenzo Bini Smaghi), πρώην υπεύθυνος λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ, έμεινε εμβρόντητος.

«Το βρίσκω αρκετά σοκαριστικό», δήλωσε ο πρόεδρος της μεγάλης τράπεζας Société Générale στην κάμερα του οικονομικού καναλιού Bloomberg. «Η συνθήκη λέει ότι οι πολιτικοί πρέπει να προσπαθούν να αποφεύγουν να ασκούν πίεση στην ΕΚΤ», πρόσθεσε ο Bini Smaghi, αναφερόμενος στις συνθήκες της ΕΕ.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου της Γαλλίας αυξήθηκαν

Η κήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γαλλία, μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές ομολόγων.

Πριν από τον πρώτο γύρο το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα ασφάλιστρα κινδύνου -γνωστά ως spreads στην τεχνική ορολογία- για τα γαλλικά κρατικά ομόλογα είχαν αυξηθεί απότομα. Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να παρέμβει με αγορές ομολόγων προκειμένου να αποτρέψει σοβαρότερα προβλήματα.

Ο Lindner ρωτήθηκε σχετικά με ένα τέτοιο σενάριο πριν από σχεδόν μια εβδομάδα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ifo. «Ας ελπίσουμε όλοι ότι η ΕΚΤ δεν θα χρειαστεί να εμπλακεί», απάντησε ο πολιτικός του FDP. «Το λέμε αυτό από εμπάθεια για τη Γαλλία, αλλά και επειδή η ισχυρή παρέμβαση της ΕΚΤ θα έθετε μια σειρά από οικονομικά και, παρεμπιπτόντως, συνταγματικά ζητήματα».

Έπρεπε να παραμείνει «ασαφής» για υπηρεσιακούς λόγους, δήλωσε ο Lindner. Ωστόσο, ήταν σαφές ότι αναφερόταν κυρίως στο σχετικά νέο πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης TPI. Η συντομογραφία σημαίνει Transmission Protection Instrument. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δρομολόγησε το πρόγραμμα το 2022 προκειμένου να είναι προετοιμασμένο για την αλλαγή των επιτοκίων.

Εκείνη την εποχή υπήρχαν φόβοι ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να θέσουν υπό πίεση χώρες του ευρώ με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία, εάν τα επιτόκια αυξάνονταν γρήγορα και απότομα. Άλλωστε, αυτό καθιστά ακριβότερη την εξυπηρέτηση του χρέους.

Οι ανησυχίες αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Παρόλο που η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια κατά συνολικά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε 16 μήνες, το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς (TPI) δεν χρησιμοποιήθηκε. Έχει «μέχρι στιγμής υπάρξει μόνο ως δελτίο τύπου», δήλωσε ο Lindner. Η χρήση τέτοιων μέσων θα απαιτούσε από τον ίδιο ως υπουργό Οικονομικών «να ελέγξει αν όλα αυτά εξακολουθούν να είναι συμβατά με το δίκαιο της συνθήκης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θέλω να συμβεί κάτι τέτοιο».

Τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι «σύμφωνα με την αγορά»

Στη Σίντρα, όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες με τους οποίους μίλησε η Handelsblatt ήταν πρόθυμοι να καθησυχάσουν. Ο γενικός τόνος ήταν ότι η πρόσφατη αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου συμβαδίζει με την αγορά και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Η ΕΚΤ απέχει πολύ από το να χρειαστεί να παρέμβει με αγορές ομολόγων.

Τους κεντρικούς τραπεζίτες ενώνει η ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιήσουν τον TPI. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μέσο για εξαιρετικές περιστάσεις, δήλωσαν.

Παρά ταύτα, τα σχόλια του Lindner προκάλεσαν εκνευρισμό και έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με κύκλους εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τα 26 μέλη του οποίου αποφασίζουν για τα βασικά επιτόκια και τις αγορές ομολόγων, τέτοιες δηλώσεις προκαλούν μια κατάσταση που στην πραγματικότητα επρόκειτο να αποφευχθεί. Το μόνο που έκαναν ήταν να αυξήσουν τον κίνδυνο οι αγορές να δοκιμάσουν πραγματικά την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ.

Ειδικά ο υπουργός Οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ πρέπει να έχει επίγνωση αυτού του προβλήματος, δήλωσε κεντρικός τραπεζίτης του ευρώ που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Η ενέργεια αυτή ήταν «ανόητη». Ένας άλλος δήλωσε: «Οι δηλώσεις αυτού του είδους δεν βοηθούν, το αντίθετο μάλιστα». Ένας άλλος έκανε λόγο για «περιττό σχόλιο». Εξάλλου, η ΕΚΤ είχε καταστήσει σαφές ότι «κρατάει την ανεξαρτησία της πολύ, πολύ ψηλά».

Ο Wunsch δήλωσε πως «δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση για την ΕΚΤ η χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους με το τυπογραφείο, διότι οι συνθήκες της ΕΕ το απαγορεύουν. Αλλά η χρήση των μέσων μας για την πρόληψη μιας μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη είναι εντός των αρμοδιοτήτων μας».

Το TPI μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Μία από αυτές τις προϋποθέσεις είναι ότι η ΕΚΤ θα δραστηριοποιηθεί στην αγορά με αγορές ομολόγων μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διατηρήσει τα ασφάλιστρα επιτοκίου μιας χώρας υπό έλεγχο. Ένα άλλο: Η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς TPI υπό όλες τις συνθήκες. Θα ήταν κρίσιμο εάν μια κυβέρνηση ακολουθούσε σκόπιμα μια αμελή δημοσιονομική πολιτική και ως εκ τούτου τιμωρούνταν από τους επενδυτές.

Κατά μιας χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής

Ωστόσο, οι απόψεις εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ διίστανται ως προς το πότε η ΕΚΤ θα πρέπει να συγκρατηθεί. Για παράδειγμα, αμφισβητείται το τι συμβαίνει αν μια χώρα παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα και, ως εκ τούτου, κινεί διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για ορισμένους, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού. Άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, από την άλλη πλευρά, επιμένουν σε μια επίσημη δέσμευση για τη μείωση του ελλείμματος ή θέλουν να αποφύγουν έστω και την παραμικρή εμφάνιση ότι η ΕΚΤ ανέχεται μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

«Η κρίση μας θα είναι σημαντική για να διασφαλίσουμε ότι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται πράγματι πληρούνται», δήλωσε ο Wunsch σχετικά με την πιθανή χρήση του προγράμματος TPI. «Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή είναι μια πολύ θεωρητική συζήτηση σήμερα, καθώς ούτε βρισκόμαστε ούτε οδεύουμε προς ένα τέτοιο σενάριο».

Σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Οι όροι για το TPI ήταν στενά ευθυγραμμισμένοι με τις απαιτήσεις των δικαστών της Καρλσρούης. Ειδικότερα, μια θεαματική απόφαση από το 2020 συνεχίζει να έχει αντίκτυπο: Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, οι αγορές ομολόγων είναι σύμφωνες με τον Βασικό Νόμο μόνο εάν η Bundesbank και η ΕΚΤ τηρούν αυστηρούς όρους.

Οι ιθύνοντες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ γνωρίζουν ότι και ο ΤΠΔ θα πρέπει κάποτε να σταθεί στο δικαστήριο, αν ποτέ εφαρμοστεί. Ως εκ τούτου, οι νομικοί εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ ελέγχουν πάντοτε ότι οι αποφάσεις είναι σύμφωνες με τις συνθήκες της ΕΕ. Αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες το επεσήμαναν αυτό. Τα σχόλια του Lindner, σύμφωνα με τις πιο ευνοϊκές αντιδράσεις, ήταν μια υπενθύμιση ότι αυτή η ασφάλεια δικαίου πρέπει να διασφαλιστεί και για τον TPI.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button