ΓυναίκαΔιατροφή

Γιαούρτι άπαχο ή πλήρες; Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για τη διατροφή σου

Το γιαούρτι αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς και υγιεινές επιλογές σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα αφού είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και προβιοτικά.

Ωστόσο, κάτι που συχνά προκαλεί σύγχυση είναι το αν πρέπει να επιλέγουμε άπαχο ή πλήρες γιαούρτι. Ποιο είναι πραγματικά καλύτερο για το σώμα, το βάρος και τη συνολική υγεία μας;

Η αλήθεια είναι πως και οι δύο επιλογές έχουν πλεονεκτήματα αλλά το μυστικό είναι να γνωρίζεις τι χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός σου και τι σε ωφελεί περισσότερο ανάλογα με τους στόχους σου.

Πλήρες γιαούρτι: Η φυσική επιλογή

Το πλήρες γιαούρτι περιέχει κανονική ποσότητα λιπαρών, περίπου 3,5%–5% ανάλογα την εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πλούσιο και χορταστικό παρέχοντας μια ισορροπημένη γευστική εμπειρία.

Τα λιπαρά του γιαουρτιού είναι κυρίως κορεσμένα, αλλά σε μικρή ποσότητα μπορούν να ενταχθούν άνετα σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Επιπλέον, το πλήρες γιαούρτι συμβάλλει:

  • Στην καλύτερη απορρόφηση βιταμινών A, D, E και K, οι οποίες είναι λιποδιαλυτές.
  • Σε μια πιο σταθερή γλυκαιμική απόκριση, χάρη στον συνδυασμό λίπους και πρωτεΐνης.
  • Στην αυξημένη αίσθηση κορεσμού, που βοηθά να αποφευχθούν τα «τσιμπολογήματα».

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά δεν σχετίζονται απαραίτητα με αύξηση βάρους, σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους χάρη στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης.

Άπαχο γιαούρτι: Η ελαφριά επιλογή με λιγότερες θερμίδες

Το άπαχο γιαούρτι έχει λιγότερα λιπαρά και συνεπώς λιγότερες θερμίδες. Αν προσέχεις αυστηρά το θερμιδικό ισοζύγιο ή βρίσκεσαι σε δίαιτα με στόχο την απώλεια βάρους, μπορεί να είναι μια πρακτική επιλογή γιατί σου προσφέρει:

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες χωρίς πολλά λιπαρά.
  • Λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα.
  • Καλή επιλογή πριν ή μετά την άσκηση, όταν θέλεις πρωτεΐνη χωρίς «βαρύ» λίπος.

Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι, χωρίς λιπαρά, το άπαχο γιαούρτι συνήθως δεν χορταίνει το ίδιο, οδηγώντας συχνά σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού αργότερα μέσα στη μέρα. Επίσης, πολλές φορές οι εταιρείες προσθέτουν περισσότερα σάκχαρα ή γλυκαντικά για να βελτιώσουν τη γεύση, κάτι που δεν το καθιστά πάντα υγιεινότερο.

Ποιο είναι τελικά το καλύτερο;

Η επιλογή μεταξύ άπαχου και πλήρους γιαουρτιού εξαρτάται από τις ανάγκες και τους στόχους σου. Παρόλα αυτά, αν πρέπει να διαλέξουμε μια πιο ισορροπημένη και ωφέλιμη επιλογή για τις περισσότερες γυναίκες, το πλήρες γιαούρτι φαίνεται να υπερέχει.

Γιατί;

  • Χορταίνει καλύτερα και βοηθά στον έλεγχο της πείνας.
  • Έχει λιγότερα πρόσθετα και πιο φυσική σύσταση.
  • Ενισχύει την απορρόφηση βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.
  • Συμβάλλει στη σταθερότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση μέσα στη μέρα.

Ένα γιαούρτι πλήρες, χωρίς ζάχαρη και με λίγα μόνο φυσικά υλικά, είναι μια από τις πιο καθαρές επιλογές για snack ή πρωινό. Συνδύασέ το με μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς ή λίγη βρώμη και θα έχεις ένα θρεπτικό γεύμα που σε κρατάει γεμάτη ενέργεια.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι προτιμότερο το άπαχο γιαούρτι;

Αν έχεις συγκεκριμένες ιατρικές οδηγίες να περιορίσεις τα κορεσμένα λιπαρά, αν ακολουθείς πολύ χαμηλές θερμίδες ή αν προτιμάς τη γεύση του, τότε το άπαχο γιαούρτι εξακολουθεί να αποτελεί καλή επιλογή, αρκεί να διαλέγεις προϊόντα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Πολλές γυναίκες βρίσκουν ισορροπία επιλέγοντας γιαούρτι 2%, το οποίο διατηρεί μέρος της γεύσης και της απόλαυσης με λιγότερα λιπαρά από το πλήρες. Αν δεν είσαι σίγουρη, αυτή είναι η ασφαλής μέση λύση.

Φωτογραφίες: istock.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button