Αθλητικά

EE: Επεκτείνονται οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν λόγω της υποστήριξής του στη Ρωσία

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να επεκτείνουν προϋπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Το Συμβούλιο αποφάσισε να διευρύνει την εμβέλεια του πλαισίου περιοριστικών μέτρων, με δεδομένη τη στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», αναφέρει δελτίο Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «πλαίσιο» αυτό, που είχε υιοθετηθεί αρχικά τον Ιούλιο του 2023, απαγορεύει ιδίως την εξαγωγή υλικών ή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τη βιομηχανική παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAVs ή drones στα αγγλικά), καθώς και την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών ή/και δέσμευσης πόρων σε βάρος εμπλεκομένων στο πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την παραγωγή τέτοιων αεροσκαφών.

Απαγορεύει επίσης οποιαδήποτε χρηματοδότηση όσων εμπλέκονται στην παραγωγή drones στο Ιράν.

Αιτιολογώντας την απόφαση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε πως είχε καταδικάσει αμέσως την άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους τη 13η Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση εξαπολύθηκε σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το προξενείο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, την 1η Απριλίου, για τον οποίο η Τεχεράνη κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Το Ισραήλ ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε πως προχώρησε στον βομβαρδισμό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button