Οικονομία

Πως «κλείδωσε» το γήπεδο Γαλατσίου για την ομιλία Ράμα, Τσίπρας αλά Κασσελάκη; Αγωνία για μια γαμήλια πρόσκληση, oι ελληνικές εταιρείες μπαίνουν σε χρηματιστήρια, όχι όμως στο ΧΑ, γιατί πυκνώνουν οι φήμες για τον ΟΛΘ, αμυντική Καινοτομία με «μαύρες τρύπες» στη ρύθμιση

Πράσινο φως υψηλού ρίσκου

Νωρίς χθες το απόγευμα (9/5) ακούστηκε ένα «ουφ» στα αλβανικά, όταν μπήκαν οι υπογραφές για την παραχώρηση του γηπέδου του Γαλατσίου για την ομιλία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα σε Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα, την Κυριακή 12 Μαίου. Ανακοινώθηκε ότι με αυτήν θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές  που θα γίνουν όμως σε ένα χρόνο! Όλως …τυχαίως στις 12 Μαίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντι Μπελέρη. Εκλήφθηκε ως πρόκληση η ομιλία Ράμα. Θα μπορούσε να αναβληθεί  για αργότερα. Ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης ενημερώθηκαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στους οποίους εκφράστηκε ανησυχία. Σήμανε alert και στο πρωθυπουργικό γραφείο των Τιράνων από την ελληνική δυσφορία. 

Φταίει η …ελληνική αντιπολίτευση 

Υπήρξε ένα πλούσιο παρασκήνιο. Μετά την συνέντευξη  του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «πρώτο θέμα», στην οποία τόνισε ότι η Ελλάδα είναι Δημοκρατία και δεν θα απαγορευτεί σε έναν πρωθυπουργό άλλης χώρας να μιλήσει σε ομοεθνείς του, έστω κι αν θεωρεί αχρείαστη τη δεδομένη χρονική στιγμή μια τέτοια εκδήλωση που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν προβλήματα, ο Έντι Ράμα έκανε επίθεση φιλίας στον Έλληνα πρωθυπουργό και άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης. 

«Είναι πολύ περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός» δήλωσε ο Ράμα. «Η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό». Έσπευσε μάλιστα να στείλει μήνυμα εμμέσως ότι δεν θα αναφερθεί και στην υποψηφιότητα Μπελέρη για την ευρωβουλή με την ΝΔ, που τον εξόργισε. «Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή, 12 (Μαΐου), δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αφηγήσεις που μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών αλλά δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα της Αλβανίας» τόνισε. Όλες αυτές οι δεσμεύσεις βέβαια θα κριθούν την Κυριακή. Το ρίσκο από το «ναι» παραμένει μεγάλο.

Ξεκλείδωσε

Τελικά υπήρξε κρατικός δάκτυλος και βρέθηκε και χώρος για την ομιλία Ράμα. Η αλβανική αποστολή ήταν σε ένα πήγαινε – έλα από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Απειλούσε ότι αν δεν βρεθεί κλειστός χώρος για την ομιλία θα πάει στο …Σύνταγμα. Πιο συγκεκριμένα από το ΣΕΦ την Μ.Πέμπτη ζητήθηκε η αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» χωρητικότητας 849 ατόμων. Δόθηκε ένα πρώτο προφορικό οκ, οι Αλβανοί δεν επέστρεψαν και επέμειναν για το Γαλάτσι γιατί ενδιαφέρονταν για μεγαλύτερη αίθουσα. Ο ιδιώτης μισθωτής του χώρου στην αρχή έκανε μια προφορική συμφωνία, αλλά μετά επικαλέστηκε τεχνικές εργασίες. Τελικά χθες παρενέβη η Εταιρεία Δημοσίων Ακινήτων η οποία έδωσε το πράσινο φως για  την ενοικίαση του χώρου και το αντίτιμο συμφωνήθηκε μεταξύ του ιδιώτη και του επιτελείου του Ράμα. 

Μέτρα για προβοκάτσιες

Ανέλαβε έργο και η ΕΛ.ΑΣ για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Υπάρχει ανησυχία για τυχόν προβοκάτσιες. Θα ακολουθούν όλα τα αυστηρά πρωτόκολλα που προβλέπονται ώστε να αποφευχθούν πάσης φύσεως παρατράγουδα. Μετά την Αθήνα ο Αλβανός πρωθυπουργός θα κάνει ομιλίες στο Μιλάνο, στις 26 Μαΐου, στο Λονδίνο στις 2 Ιουνίου και στο Ντίσελντορφ στις 16 Ιουνίου. Η περιοδεία ονομάζεται «Περήφανοι για την Αλβανία»!

Παπαγάλοι και γραβάτες

Ο Έντι Ράμα είναι ζωγράφος και έκανε έκθεση ζωγραφικής και στην Αθήνα. Ζωγραφίζει τις γραβάτες του οι οποίες συνήθως έχουν σχέδια σε έντονα χρώματα. Έχει πίνακες με ζωγραφισμένες γραβάτες και στο γραφείο του. Διπλωμάτες που επισκέφτηκαν το πρωθυπουργικό κτίριο της Αλβανίας, αντίκρυσαν επίσης ένα τεράστιο κλουβί με παπαγάλους.

Αλά Κασσελάκη!

Περπατώντας στην εξέδρα ενώ μιλούσε, με το μικρόφωνο στο αυτί και κρατώντας  σημειώσεις στο χέρι – ωτο κιου δεν υπήρχε- ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο Eurojam 2024 στο Βερολίνο, για τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών, την αποχή και την απειλή της κεντροδεξιάς. Έκανε κάποια λάθη στα αγγλικά που επισημάνθηκαν. Γενικώς όμως είχε μια άνεση. Στην προεκλογική περίοδο των δικών του ημερών δεν μας είχε συνηθίζει σε τέτοια κινητική performance. «Ομιλία Τσίπρα αλά Κασσελάκη;», σχολίασαν νέοπροεδρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.  Επί της πολιτικής ουσίας όμως ο Αλέξης Τσίπρας άφησε και νέες αιχμές σε βάρος του νυν προέδρου. «Καθημερινά βλέπουμε πολίτες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην εθνική και την Ευρωπαϊκή πολιτική να κινούνται από την αποχή, στην αντιπολιτική, στην ακροδεξιά» δήλωσε. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντιπολιτική. Ούτε η μετα-πολιτική που επικεντρώνεται στο να “γίνεσαι viral”, αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών» τόνισε. Μετά τις ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Κωσταντινούπολη, προσκεκλημένος της ζάμπλουτη της οικογένειας Κοτς η οποία ίδρυσε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει στην τελετή αποφοίτησης. Το ερώτημα είναι εάν θα εξηγήσει σε αυτό το κοινό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε για τα μη κρατικά ΑΕΙ και γιατί η πάγια θέση του είναι κατά της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος. 

Από τα παλιά

Τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ τον οποίον είχε αξιοποιήσει στην πανδημία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον καθηγητή πολιτικής της υγείας στο London School of Economics Ηλία Μόσιαλο, προσπαθεί να πείσει ο Αλέξης Τσίπρας να δραστηριοποιηθεί στο Ινστιτούτο που ετοιμάζει. «Προξενητής» φέρεται να είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης  που είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον πρώην πρωθυπουργό και έχει συγγενικές σχέσεις με τον Μόσιαλο. Ο Αλέξης Τσίπρας αν και υπάρχουν κάποια στελέχη που τον πιέζουν να εκφράζει πιο συχνά την κριτική του για την πολιτική που ασκεί ο Κασσελάκης και με την οποίαν είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνεί, δεν επιθυμεί να το κάνει. Δεν θέλει να αναπτύξε πολεμική με το νέο πρόεδρο. Σε κάθε περίπτωση η βραδιά των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, θα είναι κρίσιμη για την επόμενη μέρα και το εκλογικό ποσοστό που θα πάρουν τα κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα δείξει κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αλλαγής στρατηγικής και από τους απέναντι.

Αγωνία για μια πρόσκληση!

Δόθηκε στην δημοσιότητα το προσκλητήριο από το γαμήλιο γλέντι που θα κάνουν ο Στέφανος Κασελάκης με τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ στο χωριό των Χανίων Σκινές, τον τόπο καταγωγής  της οικογένειας Κασσελάκη. Εστάλη μόνο στους Αμερικανούς φίλους τους προκειμένου να προγραμματίσουν το ταξίδι τους στην Κρήτη από τις 28 μέχρι τις 31 Αυγούστου. Όπως σχολιάζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Τάιλερ είχε ανεβάσει στα κοινωνικά δίκτυα αρκετές φωτογραφίες από την παρουσία του σε γάμους άλλων ζευγαριών στις Ηνωμένες Πολιτείες οπότε είναι λογικό να θέλει να τους καλέσει και εκείνος στον δικό του γάμο. «Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που προσκαλούμε όλους εσάς σε ένα από τα πιο αγαπημένα μας μέρη για να γιορτάσουμε αυτή την ιδιαίτερη ημέρα!» γράφει το ζευγάρι. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται εάν θα προσκληθούν στην συνέχεια. Κάποιοι μάλιστα θα ήθελαν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με το γαμήλιο πάρτυ του προέδρου. Για καλό και για κακό ήδη κάνουν μία έρευνα για την διαμονή τους στα γύρω ξενοδοχεία. Υπάρχουν κι άλλοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ που επίσης αγωνιούν εάν θα λάβουν την πολυπόθητη πρόσκληση. Είτε μείνει κλειστό είτε ανοίξει το τετραήμερο γαμήλιο γλέντι του Στέφανου με τον Τάιλερ το βέβαιο είναι ότι θα προσελκύσει δεκάδες ΜΜΕ όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό αφού δεν παντρεύεται κάθε μέρα ένας πολιτικός αρχηγός που είναι γκέι.  Άλλοι φεύγουν από Χ.Α. άλλοι από Λονδίνο αλλά όλοι βλέπουν Wall Street, γιατί πυκνώνουν οι φήμες για τον ΟΛΘ και μια ρύθμιση για αμυντική καινοτομία με «τρύπες»

Οι ελληνικές εταιρείες μπαίνουν σε χρηματιστήρια, όχι όμως στο ΧΑ!

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν βαρεθεί να βλέπουν εταιρείες να σηκώνουν μαντήλι με τελευταία κρούσματα, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τις Entersoft, Epsilon Net και REDS. Όμως οι ελληνικές εταιρείες μπαίνουν σε χρηματιστήριο, απλά δεν είναι το ελληνικό! Στην ΤΙΤΑΝ ανακοίνωσαν χθες το σχέδιο για εισαγωγή της θυγατρικής Titan America, με έσοδα 1,6 δισ. ευρώ το 2023, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέχρι τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025. Άλλοι ισχυροί όμιλοι, όπως η Mytilineos, μένουν στο ΧΑ αλλά προωθούν παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο ή άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο προκειμένου να αποτυπωθεί καλύτερα η αξία τους.

Αλλά και το Λονδίνο αδειάζει!

Η Mytilineos βλέπει Λονδίνο αλλά την ίδια στιγμή ισχυροί όμιλοι είναι με το ένα πόδι εκτός ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και ετοιμάζονται να μετακομίσουν στην Wall Street. Σχεδόν ταυτόχρονα έγινε γνωστό πως η Shell, που σήμερα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 8,5% του δείκτη FTSE 100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, και η TotalEnergies, σχεδόν το 6% του δείκτη CAC 40 του χρηματιστηρίου του Παρισιού, σκέφτονται να περάσουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ως επιχείρημα για την έξοδο από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξέλιξη εξαιρετικά δυσάρεστη αν οριστικοποιηθεί, χρησιμοποιούν το γεγονός πως πολλοί θεσμικοί επενδυτές βρίσκονται στις ΗΠΑ, πως υπάρχει διαφορά ώρας, μπλέξιμο με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, κ.α. Όλα αυτά εξελίσσονται ενώ η Ευρώπη ψάχνει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει μεγάλες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και στην αναχαίτιση των διεθνών ανταγωνιστών της. Τα διαβάζετε εδώ στη στήλη.

Γιατί πυκνώνουν οι φήμες για τον ΟΛΘ;

Είναι προφανές από τη φημολογία των τελευταίων ημερών πως η κατάσταση με τον Ιβάν Σαββίδη και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει να προβληματίζει πολύ όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τον αμερικανικό παράγοντα που αναζητεί δεύτερη είσοδο στη νοτιοανατολική Ευρώπη μετά την Αλεξανδρούπολη. Ο Σαββίδης δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καμία από τις επενδύσεις για την αναβάθμιση του λιμανιού, όπως και πολλές άλλες από τις επενδύσεις που είχε ανακοινώσει ή σχεδιάσει. Τώρα ακούγεται πως έχουν αγανακτήσει ακόμα και οι συνεταίροι του, οι Γάλλοι της Terminal Link. Εδώ και μήνες ακούγονται διάφορα σενάρια για τους υποψηφίους ορισμένοι από τους οποίους έχουν μιλήσει και ανοικτά για το ενδιαφέρον τους, όπως η αμερικανική επενδυτική εταιρεία H.I.G. Capital που σαρώνει την ελληνική αγορά logistics. Όμως ακούγεται πως τον Ιβάν Σαββίδη έχουν πλευρίσει και άλλοι εγχώριοι επιχειρηματίες με ενδιαφέρουσα προϊστορία.

Η μικρή αύξηση στις τιμές κατοικιών στο πρώτο τρίμηνο

Συγκρατημένη ήταν η αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς όπως δείχνουν τα στοιχεία εταιρειών συμβούλων ακινήτων. Μετά από αρκετά τρίμηνα ισχυρών αυξήσεων, όπως έδειχναν απανωτές εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Η συγκράτηση των αυξήσεων συνδέεται περισσότερο με τα υψηλά επιτόκια που αποτρέπουν πολλούς αγοραστές νέων διαμερισμάτων από τη σύναψη στεγαστικών δανείων, παρά με την περιορισμένη προσφορά. Η αναστάτωση με το μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού δε βοηθά πάντως την πλευρά της προσφοράς αν και υπήρξε η πυροσβεστική νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το σίγουρο είναι πως σε πολλά προάστια της Αθήνας αυτή την περίοδο χτίζονται τα τελευταία ελεύθερα οικόπεδα. Ακόμα πιο σίγουρο είναι πως σε άλλα προάστια παραμένει υψηλή η ζήτηση για ακίνητα μέσω «Χρυσή Βίζα» ενώ οι μεγάλες αναπτύξεις σε Ελληνικό, Βούλα, κ.α. απευθύνονται σε μεγάλα πορτοφόλια και όχι στα μικρομεσαία εισοδήματα. Μην περιμένετε, λοιπόν, να αυξηθεί η προσφορά. Το ερώτημα είναι πότε θα σταματήσει η άνοδος.

Αμυντική Καινοτομία με «μαύρες τρύπες» στη ρύθμιση

Δεν είχε και την καλύτερη υποδοχή από τεχνολογικές εταιρείες και επενδυτές private equity το σχέδιο νόμου του υπουργείου Άμυνας για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Το ΕΛΚΑ θα ιδρυθεί με συμμετοχή του δημοσίου κατά 67% και του Υπερταμείου (33%) με στόχο τη στήριξη πρωτοβουλιών για ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο χώρο της άμυνας. Όμως οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη διαβούλευση υποστηρίζουν πως το σχέδιο νόμου προβλέπει μοντέλο διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων που στην ουσία στερεί από τον ιδιωτικό τομέα την περιουσία του! Διεθνώς προβλέπεται πως τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στις εταιρείες που ανέπτυξαν ένα προϊόν και το δημόσιο μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα προϊόντα χωρίς να πληρώνει royalties. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται όμως πως τα πνευματικά δικαιώματα για τα προϊόντα των εταιρειών που θα στηριχθούν από το ΕΛΚΑ θα μεταβιβάζονται στο δημόσιο… Εχουν ήδη ζητηθεί αλλαγές και αναμένεται η στάση που θα τηρήσει το υπουργείο Άμυνας.

To άρθρο Πως «κλείδωσε» το γήπεδο Γαλατσίου για την ομιλία Ράμα, Τσίπρας αλά Κασσελάκη; Αγωνία για μια γαμήλια πρόσκληση, oι ελληνικές εταιρείες μπαίνουν σε χρηματιστήρια, όχι όμως στο ΧΑ, γιατί πυκνώνουν οι φήμες για τον ΟΛΘ, αμυντική Καινοτομία με «μαύρες τρύπες» στη ρύθμιση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button