lifestyle

Το Πάσχα και ο κίνδυνος της υπερφαγίας: Τι να προσέξετε

Το Πάσχα και η υπερφαγία συνδέονται απόλυτα. Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας συχνά μας κάνει να θέλουμε να φάμε πολύ στο τραπέζι μετά την Ανάσταση αλλά και την επόμενη στο πασχαλινό τραπέζι.

Κάθε χρόνο στο τραπέζι του Πάσχα, καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες τροφίμων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πέψης.

Επιπλέον, η απότομη μετάβαση από την νηστεία τη Μεγάλη Εβδομάδα, στην απότομη κατανάλωση φαγητού πλούσιου σε ζωικά λίπη και σε μεγάλες ποσότητες, μέσα σε μια μέρα, επιδεινώνει τυχόν προβλήματα.

Βασικές συμβουλές για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες εκπλήξεις:

  • Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, δεν παραλείπουμε το πρωινό γεύμα το οποίο φροντίζουμε να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά
  • Αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα πάνω από το αρνί
  • Συνοδεύουμε το κρέας με σαλάτα
  • Προσέχουμε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
  • Αποφεύγουμε τα γλυκά
  • Μασάμε και τρώμε αργά
  • Πίνουμε άφθονο νερό
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα αμέσως μετά το φαγητό.

Το βράδυ της Κυριακής σταματάμε την κρεατοφαγία και προσπαθούμε να περιοριστούμε σε φρούτα ή γιαούρτι. 

Πρώτες βοήθειες

Στην περίπτωση που χρειαστεί να δώσετε τις πρώτες βοήθειες, οι Γιατροί SOS δίνουν κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε. 

Λιποθυμικό επεισόδιο: Δεν μετακινούμε τον ασθενή και σηκώνουμε τα πόδια του ψηλά, πάνω από το ύψος του κεφαλιού. Απελευθερώνουμε τα ρούχα που μπορεί να τον σφίγγουν.

Κόψιμο: Καθαρίζουμε το τραύμα με άφθονο τρεχούμενο νερό. Με ψυχραιμία βλέπουμε από πού βγαίνει το αίμα και πιέζουμε με καθαρή πετσέτα και πάγο. Αν το κόψιμο είναι βαθύ και η αιμορραγία επιμένει, επικοινωνούμε με γιατρό.

Υψηλός πυρετός: Τοποθετούμε κομπρέσες στο μέτωπο με κρύο νερό και χορηγούμε πολλά υγρά (νερό, τσάι, πορτοκαλάδα) για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Δίνουμε απλά αντιπυρετικά και αν χρειαστεί κάνουμε ένα χλιαρό μπάνιο.

Αιμορραγία από τη μύτη: Ξαπλώνουμε και πιέζουμε ανάμεσα από τα φρύδια τη ράχη της μύτης. Αν η αιμορραγία επιμένει τοποθετούμε πάγο στη ρίζα της μύτης. Αν ξεπεράσει τα 10-15 λεπτά επικοινωνούμε με γιατρό.

Ατύχημα – πέσιμο: Αν υπάρχει υποψία κατάγματος από πέσιμο δεν μετακινούμε τον ασθενή από εκεί που βρίσκεται, απλώς τον βολεύουμε με μαξιλάρια μέχρι να έρθει ο γιατρός.

Εμετός – Διάρροια: Δίνουμε υγρά γιατί ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγάλος (νερό, τσάι, κόκα-κόλα αραιωμένη με νερό – απαγορεύονται γάλα, πορτοκαλάδα, λεμονάδα, καφές). Εφόσον τα συμπτώματα υποχωρούν δίνουμε ελαφριά τροφή, διαφορετικά καλούμε γιατρό.

To άρθρο Το Πάσχα και ο κίνδυνος της υπερφαγίας: Τι να προσέξετε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button