Τεχνολογία

Δικηγόροι Αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Η ευθύνη για αποφυλάκιση Κασιδιάρη ανήκει στους δικαστές που θα κρίνουν την αίτηση του»

«Η ευθύνη για την αποφυλάκιση ανήκει στους δικαστές που θα λάβουν την απόφαση, αφού το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν τους υποχρεώνει. Η αποφυλάκιση Κασιδιάρη δεν είναι υποχρεωτική» αναφέρουν σε δήλωση του οι δικηγόροι Υποστήριξης της Κατηγορίας των Αιγυπτίων αλλιεργατών με αφορμή τόσο την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου όσο και τη δημοσιοποίηση για την υποβολή αίτησης υφ’ όρον απόλυσης του Ηλία Κασιδιάρη.

Όπως αναφέρεται σε δήλωση των δικηγόρων Θανάση Καμπαγιάννη Κώστα Παπαδάκη και Κώστα Σκαρμέα: «Η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου, για την οποία πληροφορούμαστε ότι ασκήθηκε έφεση εκ μέρους του Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας, άνοιξε δρόμους και για άλλους καταδικασθέντες για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”. Δημοσιοποιήθηκε σήμερα και η εκ μέρους του Κασιδιάρη υποβολή αίτησης υφ’ όρον απόλυσης με επίκληση συμπλήρωσης των 3/5 της ποινής των 13 ετών κάθειρξης που του έχει επιβληθεί για το παραπάνω κακούργημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικηγόροι Υποστήριξης της Κατηγορίας των Αλιεργατών στη δίκη της “Χρυσής Αυγής” τονίζουν πως η συμπλήρωση των χρονικών ορίων για την υφ’ όρον απόλυση οποιουδήποτε κρατούμενου «σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί υποχρέωση στο δικαστήριο να την πραγματοποιήσει. Συνεπώς η αποφυλάκιση Κασιδιάρη δεν είναι υποχρεωτική, ούτε εξαρτάται από οποιοδήποτε νομικό καθεστώς, προγενέστερο η μη. Το άρθρο 106 Π.Κ. ήταν πάντα ίδιο και εξαρτά την υφ’ όρον απόλυση από την επικινδυνότητα τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Συνεπώς η ευθύνη για την αποφυλάκιση ανήκει στους δικαστές που θα λάβουν την απόφαση, αφού το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν τους υποχρεώνει».

Οι τρεις δικηγόροι αναφέρουν ως προς την διαγωγή Κασιδιάρη μετά την καταδίκη του: «Με πολυσέλιδες αναφορές σε τρεις αποφάσεις του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου, την 8/2023 που απέκλεισε από τις βουλευτικές εκλογές της 21.5.2023 το “Εθνικό Κόμμα Έλληνες” (είχαν προηγηθεί οι “Έλληνες για την πατρίδα”), την 95/2023 που απέκλεισε από τις βουλευτικές εκλογές της 25.6.2023 το κόμμα “Έλληνες για την πατρίδα και την ελευθερία”, και την 1/2014 που απέκλεισε από τις προσεχείς ευρωεκλογές τους “Σπαρτιάτες” κρίθηκε ότι ο ίδιος κρυβόταν σε όλες τις παραπάνω εκλογές πίσω από ενδιάμεσα πρόσωπα και προωθούσε τη συμμετοχή των κομμάτων αυτών προκειμένου να επιτύχει την καταστρατήγηση της εκλογικής νομοθεσίας και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κόμματος με ηγεσία καταδικασμένη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Παράλληλα εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίωξη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εξαπάτηση εκλογέων.

Ενδιάμεσα ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε αφεθεί να συμμετάσχει χωρίς νομικό περιορισμό στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Αθήνας. Παρότι υπέστη μεγάλη μείωση της εκλογικής του δύναμης εξελέγη και ορκίστηκε Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά μετά από λίγες ημέρες παραιτήθηκε χωρίς καμία αιτιολογία και αντικαταστάθηκε από επιλαχόντα του συνδυασμού του, τον Χαράλαμπο Γιώτη, κατ’ επανάληψη υποψήφιο σε ψηφοδέλτια στήριξης της ΧΑ στο παρελθόν, για την ανάδειξη του οποίου χρειάστηκε να παραιτηθεί ο προηγούμενος σε αριθμό ψήφων επιλαχών. Ο Χαράλαμπος Γιώτης είναι ήδη υποψήφιος και μάλιστα πρώτος αναγραφόμενος στη σειρά αφού δεν υπάρχουν αλφαβητικά προγενέστεροι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του ανακηρυχθέντος για τις προσεχείς ευρωεκλογές Κόμματος “Πατριώτες”, ο δε Ηλίας Κασιδιάρης αμέσως μετά την ανακήρυξη δήλωσε δημόσια ότι τον υποστηρίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία νέα υπόθεση παρόμοια με την προηγούμενη αρχίζει πάλι να εκτυλίσσεται».

Οι δικηγόροι επισημαίνουν επίσης ότι από το 2013 που ξεκίνησε η δίωξη της, μέχρι και σήμερα «η ΧΑ δεν έπαψε, έστω και αποδυναμωμένη, να υπάρχει, να διατηρεί εγκληματικές δομές, να δρα και να παράγει εγκληματική βία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέσω νέων ή παλιότερων ασύλληπτων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, διεκδικώντας την επανάκαμψή της και συμβάλλοντας στη διεύρυνση της φασιστικής και ρατσιστικής εγκληματικής βίας, που έφτασε έως και σε δολοφονίες αρκετά πρόσφατα».

Μεταξύ άλλων δε, οι δικηγόροι σημειώνουν πως στην δίκη σε δεύτερο βαθμό της Χρυσής Αυγής που διεξάγεται ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εξετάζεται και έφεση του Εισαγγελέα, κατόπιν αίτησης της Πολιτικής Αγωγής, «γεγονός που σημαίνει ότι το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις ποινές για τους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, όπως και για τους πέντε δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ. Ωστόσο, η έκδοση της απόφασης δεν αναμένεται πριν το 2025, καθώς το δικαστήριο βρίσκεται στη φάση εξέτασης των μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Απαίτηση όχι μόνο δική μας, αλλά ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου είναι να ληφθούν όλα τα παραπάνω σοβαρά υπ όψη από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να αξιολογηθεί όπως πρέπει η επικινδυνότητα τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων και να αποφευχθεί άλλη μία τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους, το αντιφασιστικό κίνημα και τη δημοκρατική κοινή γνώμη, αλλά και περιφρόνηση των αποφάσεων της δικαιοσύνης».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button