Οικονομία

Απασχόληση: Το «αγκάθι» των κενών θέσεων εργασίας και το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης

Σχέδιο στήριξης της απασχόλησης διαμορφώνει η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη και το «αγκάθι» των κενών θέσεων εργασίας.

Τα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης θα αφορούν και στα επιδόματα ανεργίας προκειμένου να ενισχυθούν τα κίνητρα για εξεύρεση εργασίας.

Και αυτό ενώ το μπαράζ θετικών ειδήσεων από βασικούς οικονομικούς δείκτες επιβεβαιώνει την δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία “έτρεξε” με ρυθμό 2,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για ισχυρές ενδείξεις που προμηνύουν τη συνέχιση των υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Μεγάλο “αγκάθι”, ωστόσο, παραμένει η έλλειψη εργαζομένων σε βασικούς κλάδους της οικονομίας με αιχμή τον τουρισμό και την εστίαση. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κενές θέσεις εργασίας εκτινάχθηκαν κατά 115,6% στις 70.826 από 32.850 το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία. Υπό το βάρος της δυσμενούς αυτής εξέλιξης η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα που θα αφορούν και τα επιδόματα ανεργίας προκειμένου να ενισχυθούν τα κίνητρα για εξεύρεση εργασίας. Αυτά αναμένεται να αφορούν τόσο το επίδομα ανεργίας, όσο και το επίδομα εποχικής απασχόλησης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση.

Οι δείκτες της οικονομίας

Τα στοιχεία που συνθέτουν την θετική εικόνα για την ελληνική οικονομία είναι τα ακόλουθα:

  • Οι επενδύσεις ανέκαψαν το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσιάζοντας αύξηση 2,9% μετά την υποχώρησή τους κατά 5,7% το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι.
  • Ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές σημείωσε άνοδο 5% το πρώτο τρίμηνο φέτος συγκριτικά με το αντίστοιχο πέρυσι. Παράλληλα η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε εκρηκτική άνοδο 77,8% τον Φεβρουάριο (σε ετήσια βάση) και 44,4% το πρώτο δίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023.
  • Ο τζίρος των επιχειρήσεων στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε 16,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση. Τη μεγαλύτερη άνοδο 49,7% σημείωσε ο τζίρος στον τομέα των Κατασκευών και ακολουθούν τα Ορυχεία-Λατομεία με αύξηση 34,9%, το Χονδρικό- Λιανικό εμπόριο 18,7%, οι Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες με 26,6%.
  • Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο, με βάση τον δείκτη του ΙΟΒΕ, λόγω της ανόδου σε Βιομηχανία, Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο ενώ σημειώθηκε μικρή υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ειδικότερα σημειώθηκε άνοδος των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 109,2 μονάδες τον Μάιο, από 108,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (105,1 μον.).
  • Η αξιοσημείωτη αύξηση των μισθών και ημερομισθίων σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως αυτή καταγράφηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα σε ετήσια βάση το Α τρίμηνο φέτος σημειώθηκε αύξηση 24,6% στις Κατασκευές, 22,3% στις Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες, 16,8% στις Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές δραστηριότητες, 15,8% στο Χονδρικό και Λιανικό εμπόριο, 12,9% στη Μεταποίηση, 16% στη Μεταφορά και Αποθήκευση.

Ελλείψεις εργαζομένων

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι ελλείψεις εργαζομένων σε βασικούς κλάδους της οικονομίας και κυρίως στον τουρισμό και στην εστίαση διογκώνονται χρόνο με τον χρόνο. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα που θα άρουν τα αντικίνητρα προσφοράς εργασίας στους κλάδους αυτούς καλώντας παράλληλα τις επιχειρήσεις στον ευρύτερο τουριστικό τομέα να αμείβουν καλύτερα τους εργαζόμενους. Τις κυβερνητικές παρεμβάσεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του την περασμένη Δευτέρα τονίζοντας ότι το επίδομα ανεργίας δεν πρέπει να αποτελεί αντικίνητρο για εργασία. Το στίγμα των αλλαγών έδωσε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης λέγοντας ότι το επίδομα ανεργίας πρέπει να συνδεθεί με το ύψος του μισθού και τον χρόνο προϋπηρεσίας, δηλαδή των ετών ασφάλισης των εργαζόμενων. Σε ότι αφορά το εποχικό επίδομα που χορηγείται στους εργαζόμενους στον τουρισμό και στην εστίαση δήλωσε ότι αποτελεί αντικίνητρο για αναζήτηση εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Απασχόληση: Το «αγκάθι» των κενών θέσεων εργασίας και το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button