Αθλητικά

Κέρκυρα: Εντυπωσιακό και φέτος το σπάσιμο των μπότηδων

Στην Κέρκυρα το Μεγάλο Σάββατο είναι ταυτισμένο με τους «Μπότηδες», το πέταγμα δηλαδή πήλινων δοχείων που είναι γεμάτα νερό από τα μπαλκόνια των σπιτιών των Κερκυραίων. Πάρα πολλές χιλιάδες επισκεπτών έχουν κατακλύσει το νησί και παρακολούθησαν το έθιμο. Μάλιστα ενισχύθηκε αυτή η επίσκεψη σήμερα το πρωί με τέσσερα κρουαζιερόπλοια που προσέγγισαν το λιμάνι της Κέρκυρας, μεταφέροντας γύρω στους 10.000 επιβάτες και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους επισκέπτες.

Χιλιάδες ήταν οι πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα που είδαν το έθιμο των «Μπότηδων» στην πλατεία Σπιανάδα. Στις 11 ακριβώς οι «Μπότηδες» οι οποίοι ρίχνονται όταν οι καμπάνες του Αγίου Σπυρίδωνος σημαίνουν, αμέσως μετά τη φράση του Μητροπολίτη «Ανάστα ο Κύριος κρίνων τη γη». Πάρα πολλοί Κερκυραίοι αλλά και επισκέπτες ρίχνουν από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους τα πήλινα αυτά κόκκινα αγγεία, που συμβολίζουν τον κρότο με τον οποίο εξέρχεται από τον Άδη ο Κύριος και την κυριαρχία της ζωής επί του θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε και η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, που είναι η παλαιότερη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος, χρονολογείται από το 1553, τη χρονιά που, όπως θεωρούν οι Κερκυραίοι, έσωσε ο Άγιος το νησί από τη σιτοδεία. Μαζί του και ο Επιτάφιος της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος, καθώς οι Ενετοί δεν επέτρεπαν τις βραδινές τελετουργίες στο νησί της Κέρκυρας.

Στις 6 το πρωί έγινε και ο τεχνητός σεισμός στην Παναγία των Ξένων, εκεί που οι πιστοί, ταρακουνούν τους πολυελαίους, τις εικόνες, καθώς επίσης και με κρότο χτυπούν τα στασίδια, συμβολίζοντας και πάλι το γεγονός της ζωής, της επικράτησης της ζωής επί του θανάτου. Εκατοντάδες οι πιστοί και σε αυτή την εκκλησία, παρά το μικρό της ώρας και μάλιστα νεαροί, προκειμένου να δουν και αυτό το συγκεκριμένο έθιμο.

Το βράδυ στην αναστάσιμη ακολουθία, χιλιάδες βεγγαλικά αναμένεται και φέτος να δώσουν ένα ξεχωριστό τόνο στο πασχαλινό έθιμο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button