Τεχνολογία

Βόρεια Μακεδονία: Το VMRO εξασφάλισε 58 εκ των 120 εδρών από τις βουλευτικές εκλογές

Το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξασφάλισε τελικά 58 έδρες από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Τετάρτη (08/05) στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Δεύτερο σε έδρες έρχεται το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι με 19 έδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, το οποίο κυριολεκτικά καταποντίστηκε στις εκλογές αυτές καταλαμβάνει τελικά μόλις 18 έδρες, αν και σε ποσοστό και ψήφους υπερισχύει του DUI. Τούτο οφείλεται στις «καραμπόλες» στην κατανομή των εδρών.

Τέταρτος με 13 έδρες έρχεται ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει», ενώ από έξι έδρες στη νέα Βουλή καταλαμβάνουν το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.

Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας απαρτίζεται από 120 βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το DUI, το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι πιθανό να συμμετέχει και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω».

Σύμφωνα με όσα ορίζει η εκλογική νομοθεσία της χώρας, η νέα κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί το αργότερο 50 ημέρες από τη διεξαγωγή των βουλευτών-στη συγκεκριμένη περίπωση περί τα τέλη Ιουνίου-.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας εξελέγη η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα η οποία επικράτησε με μεγάλη διαφορά του αντιπάλού της, απερχόμενου προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και υποψήφιου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι. Η ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα γίνει την Κυριακή 12 Μαϊου, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της χώρας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button